Kultura
IZLOŽBA SLIKA 5. LIKOVNE KOLONIJE U POŽEGI NA INTERNETU

Nije doživjela svečano otvorenje, sada je na YouTubeu
Objavljeno 24. ožujka, 2020.
Ovogodišnja Kolektivna izložba slika sudionika 5. likovne kolonije "Vila Velebita" u Požegi 2019. nije doživjela svečano otvorenje. Kulturne ustanove zatvorile su svoja vrata, pa tako i Gradski muzej Požega, gdje je izložba postavljena. No, svako vrijeme nosi svoje, a koronavirusu unatoč, Muzej je omogućio da se izložba, ipak, može pogledati na YouTube kanalu (https://www.youtube.com/watch?v=eWaQSgHCQGw).


LZD "Vila Velebita" je i prošlogodišnjih festivalskih dana organizirala likovnu koloniju na kojoj je sudjelovalo 20-ak umjetnika. Tih dana nastala je većina slika čiji su najčešći motivi požeške vizure s različitih lokacija, od središnjeg trga Jasminke Mažar, Mosta na Orljavi Jasminke Valentić, ili panorame Milana Bajta. Kako je kolonija održana u ranojesenskim danima, oko umjetnika nije izostavilo ni tople jesenske boje u pejsažima Požege i požeškog kraja.


- Izložba je trebala biti otvorena do 1. travnja, a onda je trebala biti preseljena u Muzej Like, u Gospiću, do 15. svibnja, i onda u Lovinac te na kraju u Slavonski Brod. Ovako je sve sada zaustavljeno, pitaj Boga do kada - kaže sa žaljenjem prof. dr. sc. Josip Fajdić, predsjednik LZD "Vila Velebita" i poznati zaljubljenik u likovnu umjetnost.


- Na izložbi su predstavljeni radovi 27 slikara sudionika Likovne kolonije, osam akademskih slikara iz Zagreba, Koprivnice, Osijeka, Sl. Broda, Vinkovaca i Požege, uz veći dio vrhunskih slikara amatera koji su likovnu izobrazbu stjecali na autodidaktički način. Radovi su pretežno u tehnici ulja ili akrilika na platnu, te akvareli. Što se motiva tiče, prevladavaju pejsažni motivi Požege i požeškog krajobraza. Tu su i vedute Požege uz neizbježni požeški Trg Sv. Trojstva - saznajemo od prof. Fajdića.


Među autorima slika nekoliko je Požežana. Snježana Mekić Delić, Lidija Španiček, Anita Jakobović, Željko Radmirović i Milan Bajt.
- Svi su ovi autori u potrazi za vlastitim umjetničkim identitetom kroz naizgled jednostavne likovne tehnike. Naši su slikari uporni sakupljači vlastitih vizualnih tragova na platnu. Slika ostaje i pamti bolje od našeg nepouzdanog pamćenja. Likovni susreti udruge "Vila Velebita" postali su već požeškom likovnom tradicijom - piše Branimir Pešut u uvodniku kataloga izložbe. B. Tesari Starčević
Branimir Pešut

kustos

Autori su u potrazi za umjetničkim identitetom kroz naizgled jednostavne likovne tehnike. Naši su slikari uporni sakupljači vlastitih vizualnih tragova na platnu. Slika ostaje i pamti bolje od našeg nepouzdanog pamćenja.
Možda ste propustili...

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

2

IZLOŽBA U GRADSKOM MUZEJU VUKOVAR

Tkanja i tapiserije te slike i crteži sakralne tematike

3

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića