Ekonomija
SVE JE VIŠE BRANITELJSKIH ZADRUGA

Podravci isporuče i do 12 tisuća tona voća, povrća...
Objavljeno 24. ožujka, 2020.
Lani je isporučeno čak 7826 tona više proizvoda u odnosu na prethodnu godinu

Iz mjeseca u mjesec sve je više braniteljskih zadruga čiji članovi vrijedno rade i na taj način provode različite terapije, zarađuju za život…

Neke braniteljske zadruge postale su ozbiljni gospodarski partneri renomiranim tvrtkama, te po svojim proizvodima prepoznatljivi. Njihovoj ekspanziji treba zahvaliti i Ministarstvu hrvatskih branitelja, koje provodi program namijenjen stručnom osposobljavanju i zapošljavanju hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Siguran plasman
- U sklopu programa provodi se i mjera namijenjena pružanju podrške radu zadruga hrvatskih branitelja kojom je moguće financirati rad zadruga iznosom do 150.000 kuna. Mjera se provodi u kontinuitetu od 2004. Nastavno tome, Ministarstvo hrvatskih branitelja vodi evidenciju o onim zadrugama hrvatskih branitelja kojima je odobreno korištenje potpore za rad zadruge, pri čemu ta evidencija ne uključuje podatke o svim braniteljskim zadrugama aktivnima u Republici Hrvatskoj, već samo braniteljske zadruge-korisnice novčane potpore Ministarstva - ističu u Ministarstvu, nastavljajući kako je u razdoblju od 2004. do 2019. potporu Ministarstva hrvatskih branitelja ostvarilo 509 braniteljskih zadruga, te je održivost zadruga koje su proteklih petnaest godina bile korisnice potpora Ministarstva 54 %.

- Najviše aktivnih zadruga korisnica potpore Ministarstva djeluje u Splitsko-dalmatinskoj županiji (62 zadruge, što je 22,55 % od ukupnog broja aktivnih zadruga korisnica potpore Ministarstva) te Osječkoj-baranjskoj županiji, gdje djeluju 43 zadruge, odnosno 15,64 %. U ostalim županijama djeluje manje od 10 % zadruga korisnica potpore Ministarstva - tvrde, dodajući kako zadruge hrvatskih branitelja korisnice potpora Ministarstva hrvatskih branitelja u prosjeku imaju oko devet članova. Najviše ih se bavi se poljoprivrednom djelatnošću. Riječ je o 154 zadruge, što je 56 % od ukupnog broja.

- Zadruge proizvode različite proizvode kao što su voće, povrće, žitarice, med, potom domaći autohtoni proizvodi, poput sira, pršuta, domaće voćne rakije, likeri, sirupi, ljekovito i aromatično bilje te maslinovo ulje. Dio zadruga hrvatskih branitelja bavi se i izradom suvenira, drvenih igračaka, ukrasnih proizvoda, nakita, proizvodnjom eteričnih ulja, proizvodnjom hrane (razne vrste kruha i kolača, prerađevine voća i povrća…) pa sve do prigodno upakiranih vina i drugih konzumnih proizvoda karakterističnih i prepoznatljivih za pojedina područja Hrvatske. Osim toga, zadruge izrađuju i proizvode poput voćarskog voska za primjenu u poljoprivredi, raznovrsne pletene proizvode poput košari.... - nabrajaju u Ministarstvu.

U posljednje vrijeme zabilježena je dobra suradnja braniteljskih zadruga s Podravkom u realizaciji otkupa proizvoda za potrebe industrijske prerade.

Ruralni razvoj
- Sporazum je zaključen 2017. godine te ga obilježava dosadašnja uspješna suradnja. U prvoj godini provedbe isporučeno je 4133 tone sirovine od proizvođača hrvatskih branitelja, a lani zabilježen je znatan iskorak. Isporučeno je čak 11.959 tona voća, povrća i žitarica, što je porast otkupa za 7826 tona u odnosu prema prethodnoj godini.

Cilj je suradnju nastaviti te povećati broj hrvatskih branitelja - proizvođača koji sudjeluju u realizaciji Sporazuma, kao i količine domaćih proizvoda - objašnjavaju u Ministarstvu, nastavljajući kako je prošle godine pokrenuta inicijativa za pronalazak mogućnosti financiranja poljoprivrednih i poduzetničkih djelatnosti braniteljskih zadruga, OPG-ova i drugih subjekata hrvatskih branitelja i njihove djece. Rezultat pokrenute inicijative je sklapanje Sporazuma o suradnji na poticanju mikro, malog i srednjeg poduzetništva hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata s Hrvatskom poštanskom bankom.

- Sporazum za cilj ima upravo uspostavu i razvijanje trajnije poslovne suradnje na području međusobnih aktivnosti usmjerenih prema poslovnim subjektima mikro, malim i srednjim poduzetnicima kojima operativno upravljaju hrvatski branitelji iz Domovinskog rata i djeca hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, odnosno koji u svojoj vlasničkoj strukturi imaju hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i djecu branitelja iz Domovinskog rata. Kreditirati je moguće poljoprivrednu i poduzetničku djelatnost - kažu, naglašavajući kako je važno spomenuti i Sporazum o suradnji sklopljen s Agronomskim fakultetom početkom ove godine kojem je cilj unapređenje kvalitete poljoprivredne proizvodnje.

Ivica Getto
USKORO KREĆE JAVNI POZIV ZA DODJELU POTPORA RADU ZADRUGA ZA 2020. GODINU
Valja navesti i da je cilj Sporazuma o suradnji na poticanju mikro, malog i srednjeg poduzetništva hrvatskih branitelja i djece hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata s Hrvatskom poštanskom bankom podupiranje suradnje na programima, projektima i aktivnostima u području održivog i ruralnog razvoja povezivanjem znanosti i prakse u svrhu postizanja što boljih rezultata. Uspješne braniteljske zadruge imaju i beneficije, pa je, osim već spomenute potpore radu zadruga hrvatskih branitelja, prepoznata potreba pružanja podrške i zadrugama u njihovu proširenju postojećih djelatnosti, a s ciljem unapređenja učinkovitosti proizvodnih procesa, jačanja proizvodnih kapaciteta i postizanja boljih poslovnih rezultata. - Zadrugama hrvatskih branitelja koje su svojim dosadašnjim poslovanjem pokazale uspješnost te ispunjavaju sve uvjete definirane javnim pozivom, Ministarstvo može dodijeliti potporu za proširenje postojeće djelatnosti. Uskoro je u planu raspisivanje Javnog poziva za dodjelu potpore radu zadruga u 2020., kao i Javnog poziva za dodjelu potpora za proširenje postojeće djelatnosti. Zadruge mogu konkurirati i za potporu za novo zapošljavanje kroz koju se sufinancira zapošljavanje novih djelatnika - podvlače u Ministarstvu hrvatskih branitelja.
Prepoznali mogućnost daljnjeg jačanja
Osim novčanim potporama, Ministarstvo hrvatskih branitelja i na druge načine potiče i promiče rad zadruga hrvatskih branitelja, pa u tom cilju organizira sajmove na kojima se predstavljaju svojim proizvodima, uslugama i projektima. Primarni cilj ovih sajmova je upoznavanje javnosti s proizvodima braniteljskih zadruga i njihova promidžba. Posljednjih godina aktivnosti Ministarstva usmjerene su na postizanje suradnje s poslovnim subjektima s ciljem plasmana zadružnih proizvoda, a na poticaj upravo samih zadrugara koji su u tom dijelu prepoznali mogućnost daljnjeg jačanja.
509

braniteljskih zadruga ostvarilo je od 2004. do 2019. potporu Ministarstva hrvatskih branitelja
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike