Novosti
ZABRANA NAPUŠTANJA PREBIVALIŠTA

Stožer: Ako građani ne budu disciplinirani, mjere će biti još rigoroznije
Objavljeno 23. ožujka, 2020.
Pravni stručnjaci: Kršenje samoizolacije može se tretirati i kao kazneno djelo za koje kazna može biti do 12 godina zatvora

U Hrvatskoj je u ponedjeljak koronavirusom ukupno bilo zaraženo 315 osoba.


Kako je istaknuo ministar zdravstva Vili Beroš, u zdravstvenom sustavu detektirano je 15 zaraženih specijalista koji rade u bolničkom sustavu, jedan liječnik obiteljske medicine, četiri specijalizanta i tri medicinske sestre. Beroš je dodao i da u Daruvarskim toplicama nema pozitivnih te da je tamošnji župan Damir Bajs potpuno opravdano smijenio ravnateljicu jer je u sklopu toplica radio jedan ugostiteljski objekt.

Propusnice


Od ponoći se primjenjuje i odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta. "Pozivam sve da budu racionalni ako ne žele da se zaustave gospodarske aktivnosti. Organizirajte posao uz minimalan broj ljudi. Pomozite sebi da vam pomognemo", rekao je Davor Božinović, šef Nacionalnog stožera civilne zaštite. Pojasnio je i tko će sve moći napustiti mjesto prebivališta.


"Iz zabrane će se izuzeti one osobe i one djelatnosti koje su bitne za promet i kretanje, one koje su nužne za opskrbu područja, dnevne migracije u bitnim službama za pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostavu lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, izvješćivanje javnosti, stanovnika koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb, vitalnih obiteljskih razloga poput pružanja skrbi djeci i starijim osobama, kupnje hrane i osnovnih potrepština, putovanja na posao i s posla, ako je obavljanje posla nužno i ne može se obaviti od kuće i naravno žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti. Za njih će se izdavati propusnice za ulazak na područje prebivališta ili stalnog boravišta i izlazak s njega, a njih će, ovisno o djelatnostima, ovjeravati i potpisivati odgovorne osobe u pravnoj osobi, odnosno poslodavci. Za medicinske slučajeve propusnice će izdavati izabrani liječnici obiteljske medicine i za ostale nadležni stožeri civilne zaštite", naveo je Božinović. Najavio je i mogućnost uvođenja strožih mjera, a kojom će se brzinom uvoditi ovisit će o tome kako će svi u Hrvatskoj provoditi mjere koje su sada na snazi.


"Ako svaki put kad donesemo neku odluku vidimo da ih se građani ne pridržavaju, donosit ćemo strože mjere, jer zdravlje ljudi i sprječavanje širenja zaraze zadaća je broj jedan. Tu neće biti nikakvog kompromisa", zaključio je Božinović.


Pri ulasku na područje prebivališta i stalnog boravka i izlasku s njega moraju se poštovati mjere socijalnog distanciranja kao i nezadržavanja na javnim prostorima.


Kako nam je potvrdio Zoran Kon, glasnogovornik Policijske uprave osječko-baranjske, svi koji nemaju propusnicu ili jako opravdan razlog za izlazak iz mjesta prebivališta ili stalnog boravišta neće proći policijske blokade. Naime, osim primjera koje je naveo ministar Božinović, "kada osobe stvarno idu pomoći starijima, neće biti moguće doći do policijske blokade i reći kako bi otišli vidjeti kako vam je stanje na vikendici jer se bojite da je procurio krov ili da idete pomoći prijatelju raditi na miješalici za beton". "Opravdano bi bilo kada nekome pozlije i treba liječniku, kada nečiji život ovisi o pomoći ili se dogodi kakva nesreća. Ni jedan drugi razlog neće se tolerirati", ističe Kon.


I dalje se bilježe brojne osobe koje krše pravila o samoizolaciji. Tako su četiri osobe napustile samoizolaciju u nedjelju u Osječko-baranjskoj županiji. Dok su dvije pronađene, za dvije je utvrđeno da su napustile Hrvatsku. "Imali smo devet dojava o kršenju samoizolacije i potvrđena su četiri slučaja. Dvije su osobe napustile Hrvatsku i otišle u Bosnu i Hercegovinu. Za sada imamo 755 osoba u samoizolaciji", rekao je Ladislav Bece, načelnik Policijske uprave osječko-baranjske na konferenciji za medije Kriznog stožera Osječko-baranjske županije.

Zatvorska kazna


Nakon velikog potresa koji je u nedjelju pogodio Zagreb i okolicu, policija je postavila pet punktova na ulaz u Osječko-baranjsku županiju i evidentirala 450 osoba koje su došle s tog područja. Za sada se utvrđuje je li netko od njih napustio samoizolaciju.


Oni koji su uhvaćeni u napuštanju samoizolacija prijavljeni su državnom inspektoratu i slijede im novčane kazne.


"Svim građanima skrećemo pozornost na važnost pridržavanja mjera samoizolacije radi očuvanja vlastitog zdravlja, ali i zdravlja cjelokupne zajednice. Osobe kojima je određena mjera samoizolacije, dužne su se ponašati sukladno uputama koje su dobile. Sve sumnje na kršenje mjera samoizolacije možete prijaviti pozivom na 192 ili preko aplikacije za e-dojave", poručuju iz PU osječko-baranjske. Samo u subotu i petak izvan samoizolacije uhvaćeno je, u ovoj najvećoj slavonskoj županiji, deset osoba.


Podsjetimo, na temelju Zakona o državnom inspektoratu, fizičkoj osobi koja se nije pridržavala uručenog rješenja sanitarni inspektori Državnog inspektorata izdat će prekršajni nalog na iznos od 8000 kuna. Istovremeno, sanitarni inspektori uz prekršajni nalog prekršitelju će uručiti i rješenje kojim će ga opomenuti, ako se ne bude pridržavao naredbe, da će platiti novčanu kaznu, i to prvi put u iznosu od 30.000 kuna, drugi put 60.000, a treći put 120.000 kuna.


Međutim, profesori s Katedre za kazneno pravo Pravnog fakulteta Zagreb upozorili su da je kršenje samoizolacije i kazneno djelo zbog kojeg je određena zatvorska kazna.
"U vezi pandemije virusa Covid-19 ističemo da kršenje mjera samoizolacije koje su određene od nadležnih državnih tijela nije samo lakša kažnjiva radnja, odnosno prekršaj za koji se počinitelji mogu novčano kazniti, već, pod određenim uvjetima, i kazneno djelo širenja i prenošenja zarazne bolesti propisano člankom 180. Kaznenog zakona. Sukladno toj odredbi počinitelj kaznenog djela je, između ostalog, onaj tko ne postupi po propisima ili naredbama kojima nadležno državno tijelo naređuje preglede, dezinfekciju, dezinsekciju, deratizaciju, odvajanje bolesnika ili drugu mjeru za sprječavanje suzbijanja zarazne bolesti među ljudima s posljedicom prouzročenja opasnosti od širenja zarazne bolesti među ljudima. Za to je kazneno djelo propisana kazna zatvora do dvije godine zatvora, ako je počinjeno s namjerom, odnosno do jedne godine zatvora ako je počinjeno iz nehaja. Namjernim se postupanjem smatra i ravnodušnost već i u odnosu na prouzročenje opasnosti (ne traži se da netko drugi uistinu i bude zaražen), dok se kod nehaja najčešće radi o lakomislenom držanju da ‘se ništa neće dogoditi‘. Napominjemo da za oba oblika ovog kaznenog djela nadležna državna tijela imaju ovlast uhititi osumnjičenika i provesti kazneni postupak, a sudovi tu osobu osuditi na kaznu zatvora koja, u slučaju najtežih posljedica, na primjer ako je takvim ponašanjem prouzročena smrt jedne ili više osoba, može biti i do dvanaest godina zatvora. Radi se o teškom kaznenom djelu koje kriminalizira i nepromišljenost, lakomislenost i ravnodušnost kao posljedice odsutnosti društvene odgovornosti i solidarnosti u uvjetima krize", upozoravaju profesori koji se osvrću i na "poplavu" lažnih vijesti koje lako izazovu osjećaj straha, panike i nesigurnosti kod građana i njihove posljedice mogu biti teške. "Širenje lažnih i uznemiravajućih vijesti je prekršaj sukladno Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira za koji je propisana novčana kazna i kazna zatvora do 30 dana, a lažna uzbuna kažnjiva je i zatvorom do tri godine", navodi Davor Derenčinović, predstojnik Katedre za kazneno pravo na Pravnom fakultetu Zagreb.
Sandra Lacić/H

ZABRANA NAPUŠTANJA PREBIVALIŠTA
ZABRANA SE NE ODNOSI NA:

* promet i kretanje nužno za opskrbu

* dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostave lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe

* izvješćivanje javnosti

* stanovnike koji zahtijevaju hitnu medicinsku skrb

* zbog vitalnih obiteljskih razloga, poput pružanja skrbi djeci ili starijim osobama ili kupnje hrane i osnovnih potrepština

* putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla nužno i ne može se obavljati od kuće

* žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti Covid-19

PROPUSNICE IZDAJE POSLODAVAC ZA SLJEDEĆE OSOBE:

* promet i kretanje nužno za opskrbu

* dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za: pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite, dostave lijekova i sanitetskog materijala, održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom, zaštitarske službe

* izvješćivanje javnosti

* putovanja na posao i s posla ako je obavljanje posla nužno i ne može se obavljati od kuće

* žurne i operativne službe koje sudjeluju u sprječavanju širenja bolesti Covid-19
450

osoba koje su u Osječko-baranjsku županiju došle sa zagrebačkog područja evidentirala je policija
15

je zaraženih specijalista koji rade u bolničkom sustavu
Možda ste propustili...

STOŽER CIVILNE ZAŠTITE OBŽ

Osmi dan bez novooboljelih

HRVATSKA BEZ NOVOOBOLJELIH OD KORONAVIRUSA

Beroš: Dobri rezultati nisu slučajni

U SIJEČNJU INOZEMNI DUG PAO, ALI...

Očekuje se rast inoduga

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana