Svijet
U KARANTENI I ANGELA MERKEL

Njemačka zabranila sva okupljanja izvan obitelji
Objavljeno 23. ožujka, 2020.

Njemačka vlada i njemačke savezne zemlje uvele su zabranu sastajanja više od dvije osobe u javnosti s iznimkom osoba koje žive u istom kućanstvu, izjavila je njemačka kancelarka Angela Merkel u nedjelju.


"Koronavirus se proširuje zabrinjavajućom brzinom i zbog toga socijalni život treba smanjiti na najmanju moguću mjeru. Molim vas da se držite ovih pravila", rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel, koja se nalazi u kućnoj karanteni zbog kontakta s osobom koja je bila pozitivna na testiranju na koronavirus.


Kako je nadalje objasnila njemačka kancelarka, vlada i savezne zemlje dogovorile su uvođenje zabrane boravka više od dvije osobe u javnom prostoru s iznimkom članova vlastitog domaćinstva. Prema svim ostalim osobama nužan je razmak od najmanje 1,5 metara. "Skupna slavlja na javnim mjestima, u stanovima kao i u privatnim objektima, s obzirom na ozbiljnu situaciju u našoj zemlji, neprihvatljiva su. Povrede ograničenja socijalnih kontakata bit će kontrolirane i sankcionirane od policije i ureda javnog reda", rekla je njemačka kancelarka. Kao jednu od mjera vlada i savezne zemlje su donijele odluku o zatvaranju svih restorana i zalogajnica. Zabrana se ne odnosi na izdavanje i dostavu hrane. Od ponedjeljka se zatvaraju i frizerski i saloni za masažu kao i saloni za tetovažu. Iznimka je medicinska pedikura. Kod lakših prekršaja ovih pravila predviđene su kazne do 25.000 eura, a kod težih i zatvorske kazne. U saveznim zemljama Bavarskoj i Saskoj već su na snazi strože mjere kretanja koje predviđaju napuštanje stana samo radi odlaska u nabavu ili na posao.


Srbija je u nedjelju zabilježila i drugu smrt zbog koronavirusa, a od nedjelje u 17 sati stupio na snagu policijski sat, tri sata duži od prethodnog i sada traje od 17 do 5 ujutro. Vlasti to objašnjavaju potrebom da se građane dodatno disciplinira jer nisu ozbiljno shvatili dosadašnje mjere.


Preminula je pacijentica stara 92 godine. Na respiratoru je još 14 od ukupno 187 zaraženih pacijenata, priopćeno je u nedjelju na konferenciji za novinare. Najviše zaraženih i hospitaliziranih je u Beogradu, slijede Niš i Novi Sad, te Kragujevac, a iz gotovo svih administrativnih središta stižu izvješća o novim slučajevima zaraze.
Kineski stručnjaci koji su došli u pomoć Srbiji, kako tvrde u kriznim stožerima, zadovoljni su mjerama koje je dosad poduzela vlada Srbije. H
Italija i Španjolska sve kritičnije
Italija i dalje bilježi najvišu smrtnost, u nedjelju je, prema dostupnim podacima, umrla 651 osoba. Italija je već nekoliko dana rekorder po broju umrlih i sada je ukupna crna brojka 5476 preminulih osoba tijekom pandemije. U Kini je ta brojka 3261, a u nedjelju je zabilježeno šest novih smrtnih slučajeva. Španjolska je vlada u nedjelju najavila produžetak izvanrednog stanja za dodatnih 15 dana, nakon što je broj zaraženih na korak do 30.000. U nedjelju je umrlo i novih 375 građana Španjolske, što znači da ih je virus do sada usmrtio 1.756. Broj umrlih u nedjelju bio je visok i u Iranu (129), no svi su pogledi upereni u SAD, gdje su umrle 94 osobe, što znači da se približava broju od ukupno 400 mrtvih.
Možda ste propustili...

OSTAJE NA VLASTI DO 2036. GODINE?

Putin proglasio praznik na zadnji dan referenduma

UVODE SEMAFOR KOJI ĆE UPOZORAVATI GRAĐANE

Broj novozaraženih u Austriji ponovno premašio 100 u 24 sata

DEVET NOVIH SLUČAJEVA ZARAZE

U Sloveniji pada broj oboljelih

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana