Novosti
HRVATSKA SUOČENA S DVIJE KRIZE

Koronavirus je veći problem od potresa, povećanje broja oboljelih spriječite odgovornim ponašanjem
Objavljeno 23. ožujka, 2020.
Velike štete u Zagrebu zbog potresa * 254 zaražene osobe, kraće radno vrijeme trgovina i pošta

U jeku krize zbog koronavirusa i znatnog povećanja broja oboljelih hrvatski glavni grad u nedjelju rano ujutro pogođen je jakim potresom magnitude 5,3, a slijedilo je i nekoliko desetaka slabijih potresa. Tijekom potresa teško je ozlijeđena djevojčica, za čiji se život bore liječnici.

Kontradiktorne krize

Građanima Zagreba pomoć je pružala Hrvatska vojska, koja je sudjelovala u preseljenju nedonoščadi i opreme iz Petrove bolnice, ispred Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" podigla tri šatora te je angažirana na raščišćavanju ruševina u središtu grada.


Premijer Andrej Plenković je nakon sastanka državnog vrha i Stožera civilne zaštite naglasio kako centralizirano upravljanje dvjema krizama ide jako dobro. "Moramo voditi računa o razmaku i socijalnoj distanci koja nas u ovom trenutku spašava i čini više zdravima nego bolesnima", ponovio je Plenković. Zahvalivši svim službama koje su se maksimalno angažirale nakon potresa, upozorio je da imamo kombinaciju dviju kriza koje su međusobno kontradiktorne - epidemiju koronavirusa koji se širi Hrvatskom, kao i drugim zemljama, te potresa. Naime, građanima je nakon potresa savjetovano da ostanu na ulici neko vrijeme i sklone se od zgrada dok u isto vrijeme vrijede preporuke o socijalnom distanciranju kako bi se spriječilo širenje virusa COVID-19 i dodatno povećanje broja oboljelih.


Premijer je najavio da će svi Zagrepčani čiji su stanovi ili kuće oštećeni potresom biti smješteni u studentskom domu Cvjetno naselje, koji je u međuvremenu ispražnjen u tu svrhu. Ako bude potrebno, bit će pripremljeno još nekoliko alternativnih lokacija za smještaj. Pozvao je građane na oprez da ne nastradaju od posljedica urušenih dimnjaka i krovišta. Za uvid u situaciju na krovovima policija i vojska angažirat će dronove, najavio je. Zamolio je građane da zbog potresa ne zaborave na epidemiju koronavirusa kako se u našoj zemlji ne bi ponovio scenarij iz Italije. "Osobna disciplina i društvena odgovornost svakog od nas u novonastalim okolnostima su najvažniji”, istaknuo je.


U Hrvatskoj su u nedjelju registrirane ukupno 254 osobe oboljele od koronavirusa, a Nacionalni stožer civilne zaštite je kao novu mjeru uveo i skraćivanje radnog vremena trgovina, te najavio mogućnost uvođenja još rigoroznijih mjera. Od 254 oboljele osobe pet je na respiratoru, a i dalje je najveći broj zaraženih u Zagrebu, čije je građane potres natjerao na izlazak na ulice.


Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je kako činjenica da su u nedjelju popodne bile ukupno 254 osobe oboljele od koronavirusa, 19 više nego u nedjelju ujutro, pokazuje da je Hrvatska još uvijek u uzlaznom dijelu epidemijske krivulje.


Kako bi se zaštitilo djelatnike trgovina, Nacionalni stožer donio je odluku o ograničavanju radnog vremena trgovina, od 8 do 17 sati. Ograničava se i rad poštanskih ureda od 8 do 17 sati, uz dopuštanje ulaska isključivo osobama sa zaštitnim maskama, priopćila je Hrvatska pošta. Stožer je objavio i upute za taksiste koji moraju održavati udaljenost u društvenim kontaktima kao i higijenu, odnosno često dezinficirati ruke sredstvima sa 70 posto alkohola. Klijenti koje prevoze moraju sjediti na stražnjem sjedalu dijagonalno od vozača, a između klijenata treba biti stanka od najmanje 15 minuta.


Voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović izjavio je kako je njihova glavna zadaća i dalje borba protiv koronavirusa, pozivajući građane da se i u situaciji koju je zakomplicirao potres pridržavaju mjera socijalne distance i higijene. Najavio je i mogućnost uvođenja rigoroznijih mjera. "Moramo smanjiti širenje virusa. Iako izgleda jednostavno, vidite sada da to nije tako jednostavno jer ljudi nemaju osjećaj da možda prenose virus. Zbog toga se pribjegava sve strožim mjerama, što ćemo i mi učiniti", poručio je Božinović. Poručio je i da svi koji šire lažne vijesti moraju biti najstrože kažnjeni te da policija već provodi izvide. "Znamo da se bojite, osjećate strah i nelagodu. Unatoč snažnim emocijama i strahu koji se pojavio, pozivamo vas da u ovim izvanrednim uvjetima držite potreban razmak", pozvali su iz Civilne zaštite.


Ministarstvo unutarnjih poslova izvijestilo je da je na naplatnoj postaji Kikovica postavljen zajednički punkt epidemiologa, policije i civilne zaštite radi kontrole osoba koje su zbog potresa odlučile napustiti Zagreb, a imaju mjeru samoizolacije.


U Primorsko-goranskoj županiji koronavirusom je u nedjelju zaraženo još šest osoba, u Krapinsko-zagorskoj županiji zabilježena su dva nova slučaja, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji tri nova slučaja. U Istri su još tri osobe zaražene koronavirusom te je u pulskoj bolnici trenutno hospitalizirano 26 oboljelih. U Karlovcu je broj zaraženih porastao s osam na 11, a u Varaždinskoj i Sisačko-moslavačkoj županiji potvrđen je po jedan novi slučaj. Četvrta osoba kojoj je dijagnosticira zaraza koronavirusom u Sisačko-moslavačkoj županiji je kirurg sisačke Opće bolnice. Prvi slučaj koronavirusa zabilježen je i u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Na području Ličko-senjske županije nema novozaraženih, u Brodsko-posavskoj županiji i dalje je u evidenciji oboljelih samo jedna osoba, dok u Vukovarsko-srijemskoj županiji i dalje nema potvrđenih slučajeva. I sljedećih dana epidemiolozi očekuju rast broja zaraženih.
Sabor se seli

Gostujući na HTV-u, ministar Beroš istaknuo je kako su mjere koje su uveli Vlada, ministarstvo i Stožer adekvatne, ali jedino građani mogu svojim postupcima pomoći, da odgovornim ponašanjem spriječe nagli porast oboljelih.


"S obzirom na sve mjere i činjenicu da smo više od šest tjedana imali kontroliranu situaciju, imali smo priliku pripremiti zdravstveni sustav za cijelu situaciju. Napravili smo sve da se naš sustav adekvatno pripremi", dodao je. Odgovarajući na upit o broju respiratora u Hrvatskoj, rekao je kako bi, prema svim dosadašnjim statistikama, 800 respiratora trebalo biti dovoljno, ali se država, neovisno o tome, priključila akciji Europske komisije za dodatnih 200.


"Distanca, distanca, distanca. Izbjegavati kontakt. Ukupno gledajući, potres, da se dogodi i neki novi, jači, puno je manja ugroza za stanovništvo od koronavirusa", odgovorio je ministar na pitanje o tome kako bi se građani trebali ponašati u cijeloj situaciji oko koronavirusa.


Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pozvao je Zagrepčane da slušaju poruke nadležnih tijela i Nacionalnog stožera civilne zaštite te da ne podlegnu panici. On je u nedjelju obišao središte Zagreba, koje je potres najteže pogodio, te saborsku zgradu koja je također oštećena. Govoreći o oštećenjima saborske zgrade, naglasio je kako se čeka da statičar procijeni situaciju. "Zgrada ne izgleda dobro, na višim katovima i na tavanu došlo je do ozbiljnijih pucanja zidova, a čini mi se i kod stropova, imamo poplavu u dijelu zgrade, krovište je uništeno na jednom dijelu, stradao je dvorišni dio zgrade", istaknuo je.
Sabor će zasjedanje u srijedu, 25. ožujka, nastaviti u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.


Dijana Pavlović/Hina
DOSTAVA LIJEKOVA POTREBITIMA
Hrvatska ljekarnička komora radi s Crvenim križem na projektu dostave lijekova svima koji nisu u mogućnosti to napraviti sami, a realizacija se očekuje idućih nekoliko dana, rekla je u subotu predsjednica HLJK-a Ana Soldo. Napomenula je da je potrošnja nekih preparata skočila za 100 puta, ali da nove zalihe lijekova stižu. "Nestašice lijekova su stalni problem, a očekuje se da će zbog logističkih problema nestašica biti pojačana. Zatvaraju se granice, bit će ograničeno kretanje logistike, tako da će pojedini pacijenti osjetiti nestašicu, ali važno je da komuniciramo s HZZO-om i Stožerom kako bi se to premostilo", kazala je Soldo za Novu TV. Dodala je da ljekarnici pacijentima u slučaju nestašice mogu pripisati zamjenski lijek. Predsjednica HLJK-a rekla je i da je, prema dojavama ljekarnika s terena, u subotu detektirano sedam osoba koje su, unatoč apelima, ušle u ljekarne i time prekršile mjeru samoizolacije zbog sumnje na koronavirus. Naglasila je kako su i ljekarnici ušli u program praćenja osoba koji su u samoizolaciji. Prije nego što pacijenti uđu u ljekarnu, pregledaju se njihovi podatci sa zdravstvene iskaznice i prema tome postupa, a prema potrebi, prijavljuje se državnom inspektoratu, pojasnila je.
PAPINA PORUKA
Papa Franjo je u nedjeljnom angelusu nakon potresa u Zagrebu izrazio bliskost s hrvatskim narodom te zamolio Krista da mu podari snagu i solidarnost u suočavanju s katastrofom. Papa je u angelusu nagovijestio da će ovaj tjedan uputiti izvanrednu poruku i blagoslov "Urbi et Orbi" (Gradu i svijetu), koja se uobičajeno upućuje jedino na Božić i Uskrs, te je pozvao na molitvu diljem svijeta kao odgovor na pandemiju koronavirusa. Papa je zbog koronavirusa nedjeljnu molitvu održao preko interneta i televizije, umjesto na Trgu sv. Petra.
POTPORA I POMOĆ ČELNIKA EU-a
Čelnici europskih institucija izrazili su u nedjelju potporu Hrvatskoj nakon snažnog potresa koji je pogodio Zagreb i ponudili pomoć svojoj najmlađoj članici. Predsjednica Europske komisije (EK) Ursula von der Leyen na Twitteru je napisala da se Hrvatska uz epidemiju koronavirusa i snažnog potresa koji ju je zadesio nalazi u "teškom položaju" te da je EU uz nju. "Ostanite jaki. Europska unija je uz vas", napisala je šefica Komisije. Oglasio se i europski povjerenik za krizno upravljanje Janez Lenarčič, koji je također ponudio pomoć. "Pomno pratimo stanje na terenu u Hrvatskoj nakon potresa koji je pogodio Zagreb. U pripravnosti smo i spremni pomoći", napisao je Lenarčič na Twitteru. Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli je na društvenim mrežama objavio da je hrvatski narod nakon potresa koji je pogodio Zagreb u njegovim mislima i mislima cijelog Europskog parlamenta. "Europska unija je spremna učiniti sve što može kako bi pomogla", poručio je Sassoli. Manfred Weber, čelnik Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu, poručio je da su misli i molitve svih pučana upućene Hrvatskoj, koja je pogođena potresom. "U ovim teškim vremena izražavamo solidarnost i potporu vladi gdje god bude potrebno", napisao je Weber na Twitteru. Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel također je izrazio žaljenje zbog razornog potresa. "Upravo sam kazao Andreju Plenkoviću da EU stoji uz svoje prijatelje i spreman je ponuditi pomoć i potporu. Ostanite snažni", tvitao je Michel.
poruka
DISTANCA, DISTANCA, DISTANCA
Možda ste propustili...