Crna kronika
SLAVONIJA GORI ZBOG PALJENJA BILJNOG I DRUGOG OTPADA

Dvojici prijava zbog izazivanja požara, policija poziva na oprez
Objavljeno 23. ožujka, 2020.
KUTJEVO

Kao i svake godine, s prvim zrakama sunca građani započinju s paljenjem biljnog i drugog otpada i izazivaju požare. U Požeško-slavonskoj županiji prošlog su tjedna "pale" i prve prijave, obje u Kutjevu. Prvu je zaradio 38-godišnjak, koji je u svom dvorištu palio drveni otpad pa izazvao požar. Vatra se proširila na susjedov čardak. U drugom je slučaju u Ulici Vinkomir 57-godišnjak spaljivao suhu travu i nisko raslinje iza kuće. Zbog vjetra došlo je do nekontroliranog širenja vatre. Brojni požari haraju Slavonijom i Baranjom već danima, za koje se još ne zna tko ih je izazvao.

Dva takva zabilježena su u Požeško-slavonskoj županiji. JVP Grada Požege gasila je pomoćni gospodarski objekt u Hanžekovićevoj ulici. I pripadnici DVD-a Lužani, u Brodsko-posavskoj županiji, gasili su požar otvorenog prostora kod mjesta Malino. U Osječko-baranjskoj županiji vatrogasci Aljmaša i Darde gasili su požare trave, a pripadnici DVD-a Ernestinovo gasili su požar smeća u svom mjestu. Pripadnici baranjskog DVD-a Petlovac gasili su požar trave i niskog raslinja u Luču.

- Upozoravamo građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare. Takvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote. Apeliramo na građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini te na osobe koje bi se s time mogle dovesti u vezu, kao i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192 ili 112. Također pozivamo građane da dosljedno poduzimaju propisane sigurnosne mjere prilikom spaljivanja na otvorenom prostoru te da poštuju odluke lokalne samouprave o spaljivanju korova, trave i drugog otpada biljnog podrijetla, u kojoj su propisani uvjeti za spaljivanje - pozvala je građane Nikolina Janković, glasnogovornica PU požeško-slavonske.

Mjesto na kojemu se pali vatra ili se spaljuju grane i ostali biljni otpad mora biti dovoljno udaljeno od objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova da ih plamen ili prelijetanje iskri ne mogu zahvatiti. Tlo na kojemu se loži vatra ili se spaljuju grane i otpaci mora biti očišćeno od trave i drugog gorivog materijala te je mjesto spaljivanja potrebno izolirati ili na drugi način očistiti sigurnosni pojas u širini od najmanje pet metara. Spaljivanju granja i otpadaka moraju biti nazočne osobe koje su zapalile vatru, a uz sebe trebaju imati sredstva i opremu za početno gašenje požara. Osoba koja je naložila vatru dužna ju je ugasiti i tek kad je vatra potpuno ugašena, a to se utvrđuje prebacivanjem pepela i polijeva­njem vodom, smije napustiti to mjesto. Uz navedeno, dobro je podsjetiti da je zabranjeno spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću, kao i u šumi i na udaljenosti 200 metara od šume spaljivati suhu travu, korov i druge tvari, ali i ložiti otvorenu vatru bez odobrenja pravne osobe koja gospodari šumom i šumskim zemljištem.

Ako osoba koja spaljuje korov i loži vatru na otvorenom prostoru ne može donijeti sigurnu procjenu može li tom vatrom ugroziti druge površine i objekte, dužna je obavijestiti najbližu vatrogasnu udrugu, najmanje tri sata prije spaljivanja.

Sandra Lacić
150

tisuća kuna prijeti onome tko skrivi požar
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNA ŽRTVA INTERNETSKIH PREVARANATA

"Dionice" ga koštale 10.000 eura

Najčitanije iz rubrike