Crna kronika
SLAVONIJA GORI ZBOG PALJENJA BILJNOG I DRUGOG OTPADA

Dvojici prijava zbog izazivanja požara, policija poziva na oprez
Objavljeno 23. ožujka, 2020.
KUTJEVO

Kao i svake godine, s prvim zrakama sunca građani započinju s paljenjem biljnog i drugog otpada i izazivaju požare. U Požeško-slavonskoj županiji prošlog su tjedna "pale" i prve prijave, obje u Kutjevu. Prvu je zaradio 38-godišnjak, koji je u svom dvorištu palio drveni otpad pa izazvao požar. Vatra se proširila na susjedov čardak. U drugom je slučaju u Ulici Vinkomir 57-godišnjak spaljivao suhu travu i nisko raslinje iza kuće. Zbog vjetra došlo je do nekontroliranog širenja vatre. Brojni požari haraju Slavonijom i Baranjom već danima, za koje se još ne zna tko ih je izazvao.

Dva takva zabilježena su u Požeško-slavonskoj županiji. JVP Grada Požege gasila je pomoćni gospodarski objekt u Hanžekovićevoj ulici. I pripadnici DVD-a Lužani, u Brodsko-posavskoj županiji, gasili su požar otvorenog prostora kod mjesta Malino. U Osječko-baranjskoj županiji vatrogasci Aljmaša i Darde gasili su požare trave, a pripadnici DVD-a Ernestinovo gasili su požar smeća u svom mjestu. Pripadnici baranjskog DVD-a Petlovac gasili su požar trave i niskog raslinja u Luču.

- Upozoravamo građane da prilikom spaljivanja biljnog otpada na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama, posebnu pozornost obrate pri rukovanju vatrom ili lakozapaljivim predmetima koji bi mogli izazvati požare. Takvi se požari zbog nedovoljne pozornosti mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote. Apeliramo na građane da posebnu pozornost obrate na moguću pojavu izbijanja otvorene vatre u njihovoj okolini te na osobe koje bi se s time mogle dovesti u vezu, kao i da saznanja o tome odmah dojave policiji na broj 192 ili 112. Također pozivamo građane da dosljedno poduzimaju propisane sigurnosne mjere prilikom spaljivanja na otvorenom prostoru te da poštuju odluke lokalne samouprave o spaljivanju korova, trave i drugog otpada biljnog podrijetla, u kojoj su propisani uvjeti za spaljivanje - pozvala je građane Nikolina Janković, glasnogovornica PU požeško-slavonske.

Mjesto na kojemu se pali vatra ili se spaljuju grane i ostali biljni otpad mora biti dovoljno udaljeno od objekata, krošanja stabala, kao i od električnih vodova i njihovih stupova da ih plamen ili prelijetanje iskri ne mogu zahvatiti. Tlo na kojemu se loži vatra ili se spaljuju grane i otpaci mora biti očišćeno od trave i drugog gorivog materijala te je mjesto spaljivanja potrebno izolirati ili na drugi način očistiti sigurnosni pojas u širini od najmanje pet metara. Spaljivanju granja i otpadaka moraju biti nazočne osobe koje su zapalile vatru, a uz sebe trebaju imati sredstva i opremu za početno gašenje požara. Osoba koja je naložila vatru dužna ju je ugasiti i tek kad je vatra potpuno ugašena, a to se utvrđuje prebacivanjem pepela i polijeva­njem vodom, smije napustiti to mjesto. Uz navedeno, dobro je podsjetiti da je zabranjeno spaljivanje korova i loženja vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću, kao i u šumi i na udaljenosti 200 metara od šume spaljivati suhu travu, korov i druge tvari, ali i ložiti otvorenu vatru bez odobrenja pravne osobe koja gospodari šumom i šumskim zemljištem.

Ako osoba koja spaljuje korov i loži vatru na otvorenom prostoru ne može donijeti sigurnu procjenu može li tom vatrom ugroziti druge površine i objekte, dužna je obavijestiti najbližu vatrogasnu udrugu, najmanje tri sata prije spaljivanja.

Sandra Lacić
150

tisuća kuna prijeti onome tko skrivi požar
Možda ste propustili...

POČELO SUĐENJE ZA TROSTRUKO UBOJSTVO U SPLITU

Zavadlav šutio na prvoj raspravi

PAKRAČANIN KAZNENO PRIJAVLJEN

Pijan, s nožem, došao u ambulantu