Sport
VELIKO SPORTSKO SRCE

Samo ako budemo svi složni možemo se izvući iz ove krize
Objavljeno 23. ožujka, 2020.

Korona kaos, uostalom kao i gotovo svaka krizna situacija, iz ljudi znaju izvući ono najgore, ali i najbolje. Sportaši diljem svijeta u ovim teškim danima pandemije ponovno su pokazali veliko srce i pomažu, neki više, neki manje, ali svaka pomoć je dobrodušla.

Sportaši, posebice košarkaši, nogometaši, tenisači... svojim talentom i radom priskrbili su si milijune na bankovnim računima, ali kad je potrebno, dio zarade će rado donirati potrebitima. A ovo su dani kada pomoć treba, u Italiji su mnogi bivši i sadašnji sportski asevi, kao i klubovi, stali uz svoj narod i doniraju milijune bolnicama, beskučnicima, sirotištima, socijalnim samoposlugama... Mnogi žele ostati anonimni, no neka imena ipak isplivaju na površinu.

Manchesterski nogometni klubovi, United i City ljuti su rivali, ali u kriznoj situaciji djeluju zajedno. United i City su zajedno odlučili donirati 100.000 funti za pomoć manchesterskim bankama hrane.

- Ponosni smo na ulogu naših navijača u pomaganju lokalnih banaka hrane i prepoznajemo kako će aktualna situacija za posljedicu imati pojačanu potrebu za humanitarnom pomoći, objavili su klubovi u zajedničkom priopćenju.

Pomaže i bivši igrač Manchester Uniteda trenutačno na radu u Italiji. Napadač Intera i belgijski reprezentativac Romelu Lukaku donirao je 100.000 eura milanskoj bolnici San Raffaele. Njegov kolega, poljski reprezentativac i nogometaš Bayerna Robert Lewandowski bio je još darežljiviji. On i njegova supruga Ana donirali su milijun eura. Navodno je veliku sumu novca u borbi s koronavirusom donirao i Cristiano Ronaldo, ali o toj svojoj gesti ne želi pričati javno. Iako često mislimo da je bahat i razmažen, činjenica jest da portugalska nogometna zvijezda svake godine izdvaja veliki dio zarađenog novca za dječje organizacije, a nakon katastrofa diljem svijeta uvijek je zavukao ruku duboko u džep.

Akciji doniranja priključio se i vlasnik američke NBA momčadi Dallas Mavericksa Mark Cuban koji je sa Slovencem Lukom Dončićem te centrom Mavsa Dwightom Powellom donirao 500.000 dolara osoblju koje se brine za zdravlje djece tijekom pandemije koronavirusa u bolnicama, Parklandu i onoj Sveučilišta Texas Southwestern.

- Ne možemo dovoljno zahvaliti našim medicinskim djelatnicima na tome što zdravlje svojih pacijenata stavljaju ispred svojega. Hvala Luki i Dwightu što su mi se pridružili u ovoj donaciji ljudima koji čine sve što mogu kako bi naša zajednica ostala zdrava - izjavio je Cuban.

U Crnoj Gori je stopa korona zarežnih niska, ali to nije spriječilo nogometaša Stevana Jovetića da uplatii donaciju državi od 50 tisuća eura. Prethodno su Stefan Savić te Luka Đorđević crnogorskim bolnicama donirali tri respiratora, a sedam respiratora je državi kupio i Nogometni savez Crne Gore. U akciju darivanja mogao bi se uključiti i Hrvatski nogometni savez. Sigurno ima više novca od crnogorskog, a i u Hrvatskoj je više zaraženih. Nije objavljeno da je HNS išta donirao ili je to napravio u tišini...

Ivana Liović
Crnogorski nogometaši i Savez pomažu, na potezu je HNS. Ima sigurno više novca od Crnogoraca, a i u Hrvatskoj je potreba veća
ŠVEDSKA POMAŽE
Kako bi ublažila financijske gubitke sportskih klubova i saveza koji su nastali pojavom koronavirusa, švedska Vlada odlučila je u sport uložiti oko 50 milijuna eura.

U Švedskoj su gotovo svi sportovi na najvišoj razini zaustavljeni, dok su rukometaši, hokejaši na ledu i košarkaši završili sezonu. Nogometno prvenstvo trebalo je početi u travnju, ali je Allsvenskan odgođeno do lipnja. Isto vrijedi i za nogometašice.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike