Sport
ZVONIMIR BOGDANOVIĆ

Trenerski poziv traži od čovjeka punu posvećenost
Objavljeno 23. ožujka, 2020.
Odbojkaška baza, ne samo u gradu Osijeku, na žalost, sve je manja - kaže Bogdanović

Odbojkaški su laureati dominirali na posljednjem izdanju akcije "Sportaš 2019." Među onima koji su završili na daskama osječkog HNK-a s priznanjem u rukama bio je i Zvonimir Bogdanović, koji je zaslužio nagradu "Sokol". Nju Glas Slavonije dodjeljuje za iznimna sportska dostignuća, a trenerski opus Bokija, kako zovu ovog stručnjaka, zaista je impresivan. Istina, on nije izložen svjetlima reflektora, ali njegov "rad iz sjene" itekako je važan, možemo reći i krucijalan za opstojnost odbojke u gradu na Dravi.

Oni koji prate odbojkaška zbivanja u nas znaju da je Bogdanović cijeli svoj dosadašnji trenerski opus posvetio stvaranju, odnosno radu s mlađim uzrastima. Plodovi njegovog rada i više su nego vidljivi, iz njegovog se inkubatora puni seniorski pogon Mursa-Osijeka, gdje je već 19 godina u profesionalnom statusu. No, njegovi trenerski počeci sežu još u 80-e godine prošloga stoljeća.

- Još dok sam paralelno igrao u Metalcu, počeo me zanimati trenerski poziv. Bilo je to 1983., Dobroslav Urošević dao mi je prigodu, koju sam ozbiljno shvatio. Nije bilo lako, paralelno sam se i školovao, potom i radio (zanimanje poljoprivredni mehaničar), ali ljubav prema odbojci bila je prejaka. Radio sam sa svim selekcijama, ali rad s mladima postao je primaran. Prvi kvalitetniji rezultati stigli su još u bivšoj državi, 1989. pioniri su bili drugi u Hrvatskoj, a kadeti su bili među tri najbolja sastava. Na prve naslove ipak sam morao još pričekati - kaže Bogdanović, koji je gotovo dva desetljeća "kovao" prvo zlatno odličje.

- Mlađi kadeti i kadeti uzeli su naslov prvaka države 2002. godine, a juniori su bili srebrni. Nakon toga se otvorilo i Mursa-Osijek do sada je uzela 29 odličja u mlađim kategorijama. Naravno, uz to, važno je da i igrači iz našeg pogona popunjavaju seniorski pogon - naglašava Boki, svjestan da je u današnjim okolnostima njegov posao sve važniji, ali i teži.

- Trenerski poziv traži punu posvećenost. Naravno, bilo bi lakše da uz mene ima još mladih stručnjaka, ali njih nema na vidiku. U školama odbojka baš i nije među primarnim sportovima, dječaci se okreću drugim sportovima, stoga je i baza, ne samo u gradu, nego i u regiji sve manja. Nije lako privući mlade da dođu u Osijek iz drugih sredina, ali usprkos svim teškoćama Mursa-Osijek i dalje dobro kotira u svim kategorijama - smatra radišni "klupski vojnik", koji je cijeli svoj odbojkaški život, koji je započeo 1974. (Bogdanović je rođen 1961.), proveo u rodnom gradu. Pritom nije samo odgojio mnogobrojne generacije, nego je i svog nasljednika od malih nogu inficirao odbojkom (sin Davor aktivno igra u Rijeci).

- Podrška obitelji itekako je važna, jer ovo je posao bez fiksnog radnog vremena. Ne žalim što se nisam okušao u nekoj drugoj sredini i pritom se ozbiljnije posvetio radu sa seniorima. Prenositi znanje mladima ipak nema cijenu - kaže Zvonimir Bogdanović, koji to već uspješno radi gotovo četiri desetljeća.

Nino Benčina
PRIZNANJA I USPJESI
Iako radi odličan posao Zvonimir Bogdanović prilično je samozatajan. No, ima se čime pohvaliti u svojoj trenerskoj karijeri. Tako je sa svim mlađim selekcijama Mursa-Osijeka u posljednje 22 godine osvojio čak 29 odličja. Osim klupskih, imao je i reprezentativne epizode, pa je vodio kadetsku i juniorsku reprezentaciju Hrvatske. Boki je uvijek svima pri ruci, stoga ne čudi da vodi školske i sveučilišne selekcije na državnim prvenstvima, gdje se također osvajaju medalje. Prije šest godina dobio je i nagradu Hrvatskog odbojkaškog saveza kao najbolji trener mlađih kategorija, a posljednje priznanje zaslužio je u svom dvorištu. Nagrada Sokol ima posebnu težinu, jer je ipak napokon stigla u rodni grad.
Možda ste propustili...

BIJELO-PLAVI OSTVARILI VAŽNU POBJEDU U BORBI ZA EUROPU

Osječani europskom igrom deklasirali Lokomotivu

BIJELO-PLAVI NAPOKON RAZVESELILI OPUS ARENU

Kralj Ramon i princ Anton vuku Osijek prema Europi

Najčitanije iz rubrike