Kultura
DAVORU BOBIĆU MOTIVACIJA SU OBITELJ, STUDENTI I GLAZBA

Stalno pišem i skladam, nakon devet godina gledam TV, a uređujem i vrtni okoliš
Objavljeno 23. ožujka, 2020.

Svijet se suočava s velikom planetarnom prijetnjom posljednjih mjeseci, a nakon koje će očito doći do bitnih promjena u smislu životnih navika, poimanja života, općenito mislim da ćemo svi početi život živjeti i gledati na njega potpuno drukčije od onog dosadašnjeg na koji smo navikli. Možda ćemo ga napokon početi cijeniti više, kao i samu prirodu, a koju smo, nažalost, zloupotrijebili te nadasve podcijenili i zanemarili duhovnost - komentira nam Davor Bobić, poznati hrvatski skladatelj, pedagog i red. prof. art. na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku te dugogodišnji ravnatelji Varaždinskih baroknih večeri.


Obitelj, prijatelji, njegovi studenti, glazba kao najdublji ljudski izraz i umjetnost ono su što ga motivira da ustane ovih dana svako jutro iz kreveta. Ostanak doma Davor će Bobić iskoristiti za stvaranje i dovršavanje.


- Stalno pišem, upravo Concertinato Strossmayer za tamburu i gudače, prvo djelo u hrvatskoj glazbi stvarano za bisernicu uz klasični orkestar. Trebalo bi biti izvedeno u Đakovačkoj katedrali 21. lipnja s Hrvatskim komornim orkestrom i solistom Marijom Zbiljskim, no očito će sve biti odgođeno, kao i Koncertni ciklus grada Osječka glazbena srijeda te planirana irska turneja Tamburaškog orkestra Strossmayer AUKOS-a. Nadam se da će jubilarni 50. VBV biti održan u rujnu. Na vrijeme smo


krenuli s redukcijom programa, no unatoč novonastalim okolnostima ne će bitno trpjeti na kvaliteti - kaže Bobić, ističući da je sada najvažnije imati mnogo vjere i nadasve strpljenja.


- Hrvatska je krenula na vrijeme u borbu protiv zaraze, no, nažalost, problem čine nesavjesni i neodgovorni ljudi koji nisu disciplinirani i nisu ozbiljno shvatili prijetnju. Svima je bitno promijenjen životni ritam i naravno da će svaki pojedinac morati pokušati iznaći snage nositi se s time. Treba zato imati vjeru da će i to sigurno završiti, ali i biti socijalno osjetljiviji za ljude u potrebi, osobito one starije i nemoćne te na ljude koje nam je Bog stavio na put i kojima smo okruženi - napominje skladatelj, koji uvijek piše i sklada, gotovo svakodnevno, a to ga i u neku ruku ohrabruje. Uz navedeni Concertinato Strossmayer, paralelno radi na Godišnjim dobima za bayan i gudače te Purgar Maršu.


Nađe rođeni Varaždinac Davor Bobić i vrijeme za svoju duhovnu i mentalnu okrepu. Trenutačno je zaokupljen Marinkovićevom Glorijom, koju bi volio pretvoriti u operu, te Tolstojevim Uskrsnućem.

- Nakon punih devet godina gledam TV, točnije, pratim popularnu rusku seriju Kuhinja. Koliko god ne podnosim sapunice, ovo je rijetko dobar serijal. Obožavam što ga mogu pratiti na ruskom jeziku. Čak sam se nakon niza godina počeo baviti i uređivanjem vrtnog okoliša - kroz smiješak dodaje Davor Bobić, sretan što je napokon sam nakon dva desetljeća ušao u finale Porina svojim autorskim CD-om u dvije iznimno prestižne kategorije, Album klasične glazbe godine te Klasična skladba godine, no i to je sada potpuno palo u drugi plan - svjestan je Bobić.


Narcisa Vekić
Concertinato Strossmayer za tamburu i gudače prvo je hrvatsko djelo za bisernicu uz klasični orkestar
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U CANNESU OD 6. DO 15. SRPNJA

Projekt Dalije Dozet na Filmskom sajmu u Cannesu

2

U ĐAKOVU DANAS I SUTRA

Susreti hrvatskih književnih kritičara

3

40. SUSRET HRVATSKIH ZAVIČAJNIH KNJIŽEVNIKA

Proglašeni dobitnici književnih nagrada HSK-a