Zdravlje
ISTRAŽIVANJE

Na ženskoj torbi više bakterija nego u WC-u
Objavljeno 23. ožujka, 2020.
Obična ženska torba nosi na sebi više bakterija nego jedan prosječni toalet, pokazuje studija. Ručka na svakoj petoj torbi stanište je tolikog broja bakterija da čak može biti opasna za zdravlje.

Istraživanjem koje je proveo higijenski servis Initial otkriveno je da je najprljavija stvar u svakoj ženskoj torbi krema za ruke - te bočice u sebi često nose više bakterija nego što ih ima na WC dasci. U nešto boljem stanju su sjajilo za usne i maskara, a najveća najezda bakterija pronađena je u kožnim torbama, koje su zbog svoje spužvaste teksture idealno tlo za rast i razvoj tih mikroorganizama.

Torbe su u stalnom kontaktu s našim rukama, ali i s raznim površinama, pa je tako rizik prenošenja brojnih bacila iznimno visok, posebice ako vlasnica svoju torbu ne čisti dovoljno često. Kad jednom dospiju na torbu, rukama ih lako prenosimo dalje. Da bi se kontaminacija spriječila, najbolji oblik prevencije redovito je pranje i dezinfekcija ruku, kao i čišćenje torbe.

Kada se radi o stvarima koje nosite u torbi, šminku biste trebali spremati u posebnu torbicu. Šminka je nešto što ide direktno na lice, a na prljavim mjestima može pokupiti razne bakterije. Također biste trebali paziti o stvarima koje spremate u torbu, to jest trebali biste izbjegavati skupljanje smeća i stvari koje mogu prenositi bakterije, poput mobitela.

Studija koja je prethodila ovoj donijela je alarmantne rezultate o higijeni kuhinja na radnom mjestu, koje su se pokazale toliko prljavima da mogu izazvati i bolesti. Ispostavilo se da su posebno opasne površine na kojima se cijedi mokro posuđe. Crvena zona također su i ručke hladnjaka. J.Kn.
Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

Najčitanije iz rubrike