Zdravlje
LJEKOVITO BILJE CRNA ROTKVA

Obnavlja, čisti, jača organizam i liječi alergije
Objavljeno 23. ožujka, 2020.
Danas se najčešće koristi kao dodatak jelima ili kao začin oštrog okusa

Rotkva crna (Raphanus sativus var. niger. L.) pripada obitelji krstašica (Familiae Cruciferae), a ljekarnički naziv joj je Raphani radix. Ova je biljka prirodni adstrigent, antialergin, antibakterik, antioksidans, antireumatik, antiskorbut, antitusik, antispazmatik, antiviral, aperitiv, detoksikant, digestiv, diuretik, ekspektorant, holecistokinetik, karminativ, laksativ, mikotik, regenerator, respiratorni tonikum, rubifacijens, sedativ, tonikum i vermifug.

Kao prastara biljka uljarica, poznata već u vrijeme starog Egipta, Kine i Japana, uzgajala se u svim starim kulturama. Rimljani naglašavaju njezinu primjenu u liječenju kašlja i dišnih organa. Egipćani su slikama rotkve ukrašavali zidove grobnica i hramova, a kao hranu su ju koristili u vrijeme gradnje Keopsove piramide.

Liječi štitnjaču
U pučkoj medicini crna rotkva bila je lijek za žuč, jetru, pluća i kašalj. Poznavajući već tada utjecaj crne rotkve na čovjekovo zdravlje, Egipćani su masovno uzgajali crnu rotkvu za hranu i dobivanje ulja. Saznanja o vrijednosti crne rotkve tijekom stoljeća širila je i pučka medicina, pa smo tako danas bogatiji za niz spoznaja o ljekovitosti te biljke i njezinoj uporabi. Crna rotkva danas se najčešće koristi kao dodatak jelima ili kao začin oštrog, jakog i nadražujućeg okusa.

Ako osobe oboljele od raznih alergija, nečistoća kože, prištića, raznih pjega, lišajeva do gljivičnih bolesti uzimaju dijetalne obroke s crnom rotkvom i piju sok od crne rotkve, na dobrom su putu k ozdravljenju. Crna rotkva pomaže u liječenju najtežih oboljenja, pa i karcinoma, jer smiruje, čisti, jača i obnavlja cijeli organizam.

Danas se najčešće koristi u liječenju raznih alergija. Salata od crne rotkve znatno pomaže u liječenju smanjenog ili pojačanog rada žlijezde štitnjače. Ulje crne rotkve je otrovno, a dobiva se iz sjemenki.

Zapadna pučka koristi crnu rotkvu za liječenje akni, astme, ateroskleroze, bolesti jetre, bubrežnih kamenaca, bronhitisa, crijeva, izgubljenog apetita, proljetnog umora, gihta, kašlja, depresivnog, grčevitog i konvulzijskog kašlja, iritacije kože, išijasa, raka, tegoba s plućima te protiv gljivica i manjka vitamina C, kao i nesanice, nadutosti, reume, bolesti štitnjače, tuberkuloze, urinarnog trakta, želuca, zatim za izradu kompresa, za izbacivanje sluzi i katara, za reguliranje stolice, za jače izlučivanje mokraće, regeneraciju stanica, za čišćenje krvi, protiv žučnih kamenca i kod viška želučane kiseline. Kod komplikacija sa žuči, bubrezima i jetrom u akutnim fazama potrebno je s oprezom uzimati sok crne rotkve. Crna rotkva pomaže u liječenju najtežih bolesti, pa i karcinoma, jer smiruje, čisti, jača i obnavlja cijeli organizam. U pučkoj medicini rotkva predstavlja nezaobilazan lijek koji pomaže u liječenju: žučnih, jetrenih, dišnih i krvnih oboljenja te za izbacivanje žučnih kamenaca, ali i za obnavljanje jetrenih stanica,cijelog probavnog sustava kao što su bolesti želuca, nadutost, crijevne bolesti, zatvor i paraziti, kašlja, dišnih putova, reume, reumatskih bolova, kroničnog artritisa, gihta, kostobolje, išijasa i bubrežnih bolesti.

Oprez
Rotkvu ne smijemo koristiti kod upala želudca ili crijeva. Kod konzumiranja većih količina crne rotkve može doći do nadražaja bubrega. Sok rotkve nikada ne soliti. Nakon soka rotkve ne smije se piti pivo. Koru crne rotkve dobro izribati četkom.

Homeopatski lijek Raphanus koristi se za liječenje akutnih slučajeva, i to kod zastoja plinova do kojih dolazi nakon nekih kirurških operacija. Koriste se potencije 30 Celzijevih stupnjeva ili 200 Celzijevih stupnjeva. Crna rotkva biljka je s jako razvijenim i odebljanim listovima i korijenom, koji je izvana crn, a iznutra žuto-bijeli.
Jasminka Knežević
Sok protiv reume, artritisa...
l Priprema: četkom očistiti i oprati crnu rotkvu. Fino ju izribati te u sokovniku ili s pomoću krpe iscijediti sok.



l Upotreba: svaki dan za bolesti žuči, kamenaca i pijeska u žuči, žučnih kanala, upale žuči, ciroze jetre, ascitesa, vodene bolesti, težih bolesti - karcinoma, tumora, alergija, kostobolje, reumatizma, artritisa, skorbuta, želuca, crijeva.
Salata od rotkve
l Priprema: Naribati crnu rotkvu, kupus i mrkvu, začiniti s malo maslinova ulja i limuna, bez soli.

l Uporaba: Uzimati u liječenju bolesti jetre i žuči, a preporuča se i kod zaraznih bolesti, kao što su gripa i razne viroze. Salatu jesti svaki drugi dan po 1-2 male porcije.
SOK S MEDOM
Za bolesti dišnih organa - kašalj hripavac - naribati crnu rotkvu, pomiješati ju sa šećerom ili medom te ostaviti preko noći na toplom mjestu da pusti sok.



l Upotreba: ujutro istisnuti sok i uzimati svaka 2-3 sata po jednu žlicu. Sok zasladiti medom.
Rotkvu ne smijemo koristiti kod upala želudca ili crijeva
Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

2

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

3

ISTRAŽIVANJE

Više sitne plave ribe umjesto crvenog mesa