Osijek
INICIJATIVA “NE BOJ SE, NISI SAM”

Pomozite susjedima, ali pazite na zaštitu
Objavljeno 23. ožujka, 2020.
Samo su dva dana bila potrebna da iz prve osječke samoinicijative za pomoć starima i bolesnima u obliku besplatne dostave na vrata koju je u Osijeku prvi ponudio Teo Šteter, izraste i cijela jedna nova Facebook grupa pod nazivom „Ne boj se, nisi sam“. Cilj grupe je da svoje usluge ponude svi koji nekako žele i mogu pomoći, ali i da se jave svi kojima je pomoć potrebna. Naime, Teo Šteter je još u subotu na svom Facebook profilu objavio kako svim starima i bolesnima dostavlja namirnice posve besplatno, „jer uistinu je vrijeme takvo da se svi moramo uključiti i pomoći jedni drugima", a telefon od onda ne prestaje zvoniti. "Ne boj se, nisi sam, ima i drugih koji nepoznati od tebe žive tvojim životom"..., veli Tin Ujević, i zato je to i ime ove Facebook grupe. Članarina za upad u grupu jest pročitati pjesmu "Pobratimstvo lica u svemiru" od našeg Tina Ujevića, kroz osmjeh kaže Teo Šteter.

U međuvremenu su se uz Tea pojavile i brojne druge inicijative, ali Gradsko društvo Crvenog križa i Krizni stožera civilne zaštite RH za sve koji se sami odlučuju na ovaj oblik solidarnosti daju naputke za način na koji se to jedino smije i može obavljati. Tako su mjere koje se moraju poštivati da se nikako ne ulazi u kuću ili stan potrebite osobe te da se prvo pozvoni ili pokuca na vrata i osoba dozove van. N.Z.Eberhard
KAKO TREBA POSTUPATI NA TERENU
- Na udaljenosti od bar dva metra pitajte ih što im je nužno od lijekova, proizvoda za održavanje zdravlja, ili nužnih namirnica. Dostavljene lijekove ili namirnice odložite na mjesta gdje si oni mogu sami uzeti, strogo vodeći računa o higijenskim mjerama i koristite zaštitnu opremu – maske, rukavice, dezinfekcijska sredstva. Naime, mora se spriječiti situacija u kojoj bi upravo susjedi koji su imali dobru namjeru da pomognu starima i bolesnima u svom susjedstvu postanu oni koji zapravo prenose virus.Imajte na umu da se širenje virusa može spriječiti isključivo odgovornim ponašanjem, poručuje Denis Čosić iz GD Crvenog križa.
Možda ste propustili...

NAKON ISPITA UČENICIMA SLIJEDI VOŽNJA BICIKLOM

Natjecanje Sigurno u prometu 2024.

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

Najčitanije iz rubrike