Osijek
PISMO UTJEHE ŽUPNIKA IVANA JURIĆA

Neka zvona bude nadu da će ova zaraza prestati
Objavljeno 23. ožujka, 2020.
Zvona su preživjela kugu, koleru, španjolsku gripu i Domovinski rat, a danas su jedino što je ostalo od župnog rasporeda

I dok se ovih dana čitamo bezbrojne naputke o tome kako tijekom epidemije virusa COVID-19 sačuvati tjelesno zdravlje, jedan od najpoznatijih i najpopularnijih osječkih svećenika, dekan Osječkog istočnog dekanata i donjogradski župnik Ivan Jurić, javnosti poznat i kao duhovnik zajednice Cenacolo, osjetio je potrebu da se kao svećenik ovih dana obrati osječkim vjernicima i porukom koja bi pomogla duhovnom zdravlju, točnije protiv malodušja i melankolije.

Pastoralno pismo u cijelosti je moguće pročitati na web-stranici donjogradske Župe Preslavnog Imena Marijina, a dijelove prenosimo i u Glasu Slavonije: "Zvona naše donjogradske crkve ostaju i dalje zvoniti kako su do sada zvonila. To je jedino što nam je ostalo od redovitog župnog rasporeda u ovim tjeskobnim i teškim danima. Zvona naše crkve ovih će vam dana dovikivati da smo mi svećenici zajedno s vama povezani u molitvi, vama odani u poniznom služenju u svakoj potrebi i nevolji života. S vama smo i u radosti i u žalosti, i u nadi i u tjeskobi, uvijek na raspolaganju. Naša srca i naše crkve ovih su dana širom otvorene na osobnu molitvu, a mi u svakom trenutku dostupni. Zvona koja čujete živi su svjedoci prošlih vremena. Ona su preživjela kugu, koleru, španjolsku gripu i svaku zarazu, preživjela su sve sustave koji su htjeli ušutkati glas Boga živoga, koji ima posljednju riječ i koji je jedini vladar nad ovom Zemljom. Neka zvuk zvona u svima nama svakodnevno budi nadu da će i ova zaraza prestati. Preživjeli smo mnogo toga - Domovinski rat, granatiranja, podrume u kojima smo se skrivali, mnoštvo životnih nedaća... I mi, dragi vjernici, braćo i sestre, dragi Osječani, zaštitimo sebe, svoje najbliže s kojima živimo, uzdržimo se od svih nepotrebnih aktivnosti, posjeta, velikih druženja, hodanja po gradu… Mi, koji smo vezani službom i poslovima u svojim radnim organizacijama radimo odgovorno, savjesno i marljivo na dobrobit svih građana i svi zajedno molimo molitvu koju ovih dana moli cijeli svijet: ‘Gospodine, oslobodi nas bolesti i straha, ozdravi naše bolesne, utješi njihove obitelji, podari mudrosti odgovornima u vlasti, energiju i snagu liječnicima, medicinskim sestrama, volonterima, preminulima život vječni.‘

Na kraju želim završiti naše župne obavijesti s mislima pokojnog dr. Tomislava Ivančića, koji je bio prijatelj Župe Preslavnoga Imena Marijina u Osijeku i koji je često navraćao u našu crkvu i župnu kuću. Posljednji put kada je odlazio iz Osijeka, ovo nam je kao prorok rekao: ‘‘Hoćeš li biti poštovani prijatelju, dovoljno razuman i trijezan da od danas počneš razmišljati kuda to tvoj život vodi? Tko te to postavio u ovaj svijet? I što je ovdje najvažnije? Ako otkriješ da je najvažnije biti prijatelj s Bogom, ti si sve otkrio. Da znaš da već sada živiš. Najsigurniji bunker protiv svih bombi atomskih i svih drugih ratova jest Nebo, jest Bog, jest čista svijest."

Nefreteta Z. Eberhard
PSIHOLOŠKA I DUHOVNA POMOĆ
Djelatnici Bračnih i obiteljskih savjetovališta te Savjetovališta za žrtve obiteljskog nasilja Đakovačko-osječke nadbiskupije obavještavaju korisnike kojima je potrebna psihološka i duhovna pomoć da im se mogu obratiti radnim danom od 8 do 12 sati na telefone: Osijek - 031/253 916, 031/253 917, 031/253 948; Slavonski Brod - 035/416 116, 035/411 420, ili na e-mail: savjetovaliste-os@djos.hr; son@djos.hr ili savjetovaliste-sb@djos.hr. Više informacija nalazi se na Facebook-stranici: Bračno i obiteljsko savjetovalište ili web-stranici Đakovačko-osječke nadbiskupije: http://djos.hr/.
Ivan Jurić

donjogradski župnik

Zvona naše donjogradske crkve ostaju i dalje zvoniti kako su do sada zvonila. To je jedino što nam je ostalo od redovitog župnog rasporeda u ovim tjeskobnim i teškim danima.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike