Regija
BORBA DJEVOJČICE KOJA BOLUJE OD CROHNA

Barbara u samoizolaciji čeka kraj pandemije da završi svoje liječenje
Objavljeno 23. ožujka, 2020.
ORAHOVICA

Barbara Kecman šesnaestogodišnja je rođena Orahovčanka o kojoj je "Glas Slavonije" već pisao, s adresom u Puli, koja od 2015. godine boluje od teškog oblika Crohnove bolesti.

Orahovica je ove godine, drugi put nakon 2017., bila uz nju i pomogla joj u prikupljanju sredstava za odlazak na liječenje u Belgiju jer joj se stanje pogoršalo. Kada su uz Orahovicu i mnogi drugi stali uz Barbi i pomogli joj, ova mlada hrabra djevojka otišla je put Belgije i činilo se kako sve konačno ide u dobrom smjeru. Još se nakon Belgije čekao poziv iz Kanade na konačno liječenje, ali Belgija je bila zemlja spasa. Nažalost, usred terapije ona je prisilno morala biti prekinuta zbog novonastale situacije s koronavirusom. Tako se Barbara nedavno s obitelji vratila iz Belgije, nažalost prerano, ali Barbara je i dalje hrabra i bori se.

- Kako je bilo i planirano, u grad Leuven u Belgiji stigli smo u četvrtak, 12. ožujka. Na taj dogovoreni datum liječnici su napravili dosta pregleda te nam odmah nakon dolaska objasnili kako Barbaru neće ostavljati na ležanju jer u bolnici imaju odjel s bolesnicima zaraženim COVID-19 infekcijom te da će sve daljnje pretrage obavljati na bazi dnevne bolnice. Dogovorena je zatim kolonoskopija za utorak, 17. ožujka te smještaj u okviru bolnice od ponedjeljka, 16. ožujka. No u petak, 13. ožujka, primili smo telefonski poziv kojim smo obaviješteni kako je smještaj u sklopu bolnice otkazan te da svi koji se u njemu već nalaze moraju do subote, 14. ožujka, izići. Naime, odjeli su zbog naglog širenja koronavirusa morali biti zatvoreni, primajući samo hitne pretrage - kaže majka Đurđica, koja je sada s obitelji i Barbarom u svojoj kući u Puli u samoizolaciji:

- Kući u Pulu smo krenuli u prošlu subotu jer se zbog novonastale situacije sve zakompliciralo i otkazalo, bolnica je postala karantena, a nas su poslali kući jer Barbaru, s obzirom na njezin loš imunitet, nisu željeli dovesti u dodatni rizik. Kako su veliki dio pretraga liječnici u Belgiji ipak napravili, zaključili su kako opcija za daljnje liječenje ima i to je ono što nas raduje. Na nama je samo da pričekamo da se situacija s koronavirusom smiri, pa će uslijediti i daljnja postupanja. Profesor Sabino, jedan od triju liječnika iz tima koji vodi Barbarin slučaj, rekao je da će rezultate pretraga iz Belgije poslati e-mailom te stupiti u kontakt s profesorom u Rijeci kako bi u ovom trenutku zajedno držali Barbaru pod kontrolom. Također, zajedno su pratili kako se stanje ne bi dodatno pogoršalo te dogovorili neke od pretraga koje se mogu obaviti u Hrvatskoj - priča u dahu majka Đurđica i ponosno ističe kako je ova posebna djevojka povezala i ujedinila liječnike u svojoj borbi. Barbara je, kako smo i rekli, skupa s majkom Đurđicom i ocem Milanom trenutno u 14-dnevnoj samoizolaciji i svi se osjećaju dobro.

- U kući smo, pridržavamo se uputa za izolaciju koje nam nisu strane jer tako živimo posljednjih pet godina, jedino nam nedostaju one lijepe šetnje s Barbi uz more, to je njoj bilo nešto neprocjenjivo, no što je tu je. Sve što nam treba donese nam zet Toni i tako nekako preživljavamo. Borba traje i dalje, ali smo puno mirniji jer znamo da opcija za liječenje ima. Nadamo se da će se situacija s koronavirusom smiriti što prije kako bismo se mogli vratiti u Belgiju i nastaviti započeto liječenje. Koristim i ovu prigodu zahvaliti svima koji su nam na bilo kakav način pomogli, od srca vam hvala vam svima jer znamo da u ovoj borbi nismo sami! – kaže Đurđica te priča kako se ovih dana živi.

- Najvažnije je da smo svi zdravi, nema zaraze. Bilo je malo i straha kada smo se vratili, moja starija kćerka Bernardica, koja je bila s nama, vratila se s temperaturom i kašljem, i odmah čim smo se se vratili obratili smo se epidemiologu i svi naši nalazi su negativni, a Bernardica je imala samo prehladu. Svakoga dana pratimo što se događa i nekako čvrsto vjerujemo da ovo neće dugo trajati. Mi smo doma, pa svakako pozivamo vas da ostanete i vi radi sebe i svojih najmilijih te kako bi se sve ovo što prije završilo. Sigurna sam da mi u Hrvatskoj to svi zajedno možemo - zaključuje Đurđica Kecman.

Barbara danas nije u najboljem stanju, no njezin neuništivi osmijeh i dalje joj krasi lice, djevojka je to nevjerojatne hrabrosti i volje što i njezinoj obitelji ulijeva golemo povjerenje da će ponovno biti kao nekada.

Vladimir Grgurić
Barbara i njezina obitelj su u samoizolaciji i čvrsto se drže svih uputa jer to Barbari znači novu nadu za život
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike