Svijet
DOČEKAO IH VUČIĆ

Srbiji stigla medicinska pomoć i stručnjaci iz Kine
Objavljeno 22. ožujka, 2020.

BEOGRAD - U beogradsku zračnu liku "Nikola Tesla" u subotu navečer sletio je zrakoplov srbijanske nacionalne kompanije Air Serbia kojim je Srbiji iz Kine stigla pomoć u medicinskoj opremi, te tim kineskih stručnjaka koji su se prethodna tri mjeseca borili da suzbiju epidemiju korona virusa u toj zemlji.

"Dolazak kineskih medicinskih stručnjaka od ogromnog je značaja, jer su oni prvi pobijedili korona virus i stekli dragocjeno iskustvo", poručio je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić, koji je na na pisti, uz kinesku veleposlanicu u Srbiji Chen Bo, osobno dočekao kineske stručnjake i pošiljku medicinske pomoći.

"Mi ćemo od večeras slušati sve što oni kažu i to nije politika već poštivanje onih koji su pokazali da zanju pobijediti najtežeg neprijatelja današnjice - koronavirus", rekao je srbijanski šef države.

Kineski medicinski stručnjaci izišli su iz zrakoplova s maskama, veleposlanica Kine obratila se također s maskom na licu, a Vučić je stao pred mikrofon i kamere - bez maske.

Vučić je naglasio da je riječ o "besplatnoj pomoći" koju je Srbiji uputila Kina, naglasivši  da "svaki respirator koji je večeras stigao znači nekoliko spašenih života" građana Srbije.

"Veliko hvala predsjedniku Xi Jinpingu, veliko hvala Komunističkoj partiji Kine, narodu Kine", rekao je Vučić i priopćio da je još jedan zrakoplov Air Serbie u Kini da se očekuje druga pošiljka kineske pomoći.

"Kina još nije završila svoju borbu (protiv koronavirusa), ali je rekla da će pomoći srpskim prijateljima. Srbija to ne smije zaboraviti", rekao je Vučić, naglasivši da je Kina prijatelj Srbije "za stoljeća".

"Kina je naš prijatelj stoljećima, za tko zna koliko stotina i tisuća godina" , rekao je Vučić i zamolio kinesku veleposlanicu u Srbiji zemlji Chen Bo da predsjedniku Kine Xi Jinpingu prenese da će ga dočekati "stotine tisuća ljudi" kada dođe u posjet Srbiji.

Veleposlanica Bo istaknula je da su Kina i Srbija "čelični prijatelji" i podsjetila je da i Kina dobila pomoć i potporu Srbije kada se suočavala s epidemijom koronavirusa.

"Naši medicinski stručnjaci su sa prve linije fronte u borbi protiv koronavirusa došli u Srbiji na novo ratište", rekla je Bo.

Beogradski mediji prenijeli su ranije ovog tjedna pisanje njemačkog lista Die Zeit  kako se "Srbija naočigled EU-a, korak po korak pretvara u mostobran Kine", uz ocjenu da nedavni apel za pomoć predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kineskom šefu države Xi Jinpingu "nije bio samo gest potčinjavanja, već i najava kopernikanskog obrta u vanjskoj politici Srbije".

Njemački list je, prema izvješću beogradske agencije FoNet, objavio kako" postoji opasnost da tim putem krenu i druge države na zapadnom Balkanu".

(Hina)

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAKON PORASTA BROJA NOVOZARAŽENIH

Europske zemlje vraćaju stroge epidemiološke mjere

2

U SUKOBIMA ARMENSKIH I AZERBAJDŽANSKIH SNAGA

Poginulo gotovo stotinu ljudi

3

PRIDONOSE STJECANJU IMUNITETA

Maske pomažu u jačanju imuniteta na koronavirus?