Osijek
U POSLJEDNJIH 24 SATA NEMA NOVOOBOLJELIH U OSJEČKO-BARANSKOJ ŽUPANIJI

Od ponoći sa subote na nedjelju u Osijeku ne voze autobusi ni tramvaji!
Objavljeno 21. ožujka, 2020.
Sve će dvorane u Osijeku, po potrebi, biti spremne za prihvat bolesnika

Od 19 testiranih osoba na koronavirus u posljednja 24 sata svi su negativni, a troje pacijenata bit će ponovno testirani. Isto tako, od posljednjih sedam detektiranih nema novozaraženih. S ovom ohrabrujućom viješću danas je konferenciju za novinare otvorio župan osječko-baranjski Ivan Anušić, naglasivši da je ova situacija rezutat odgovornog ponašanja i članova Stožera ali i žitelja Osječko-baranjske županije koji se pridržavaju uputa.


- Odlučeno je i da će se kupiti pet respiratora za osječki Klinički bolnički centar i ti će respiratori biti u funkciji za bolesnike kojima će taj uređaj biti potreban. Također, sve će dvorane, po potrebi u Osijeku biti pripremljene za prihvat bolesnika. Isto tako, odlučili smo uputiti dopis Ministarstvu poljoprivrede i tražiti da se poljoprivrednicima pod hitno isplate poticaji za nabavu repromaterijala za proljetnu sjetvu i očekujemo pozitivan odgovor. Ne smijemo zaustaviti kontinuitet poljoprivrednih procesa.


Ravnatelj KBC-a Osijek doc. dr. sc. Željko Zubčić naglasio je da je respiracijski centar u bolnici spreman, a motivacija osoblja je na visokoj razini. KBC Osijek uveo je i reorganizaciju radnog vremena liječnika, sestara i tehničara koji su posebice izloženi rizičnim pacijentima, a kako bi se u slučaju prodiranja virusa u KBC Osijek sačuvao dio djelatnika.


Kad je u pitanju gradski prijevoz, pročelnik Područnog ureda civilne zaštite Osijek Zvonko Grgec, naglasio je da se od ponoći (sa subote na nedjelju) obustavlja vožnja tramvaja i autobusa.
- Obustavlja se i sav javni prijevoz, bilo putnički, međunarodni ili željeznički, s tim da ostaje na snazi jedino dozvola taksi prijevoza. Zabranjuje se rad igrališta, prostora za rekreaciju, a obustavljaju se i sve ceremonije vezane uz svadbene svečanosti. One se mogu održati u krugu obitelji uz manji broj prisutnih. Također, pogrebi se održavaju unutar obitelji, bez dostave cvijeća i vijenaca te glazbe. To je odluka na nacionalnoj razini koju treba poštivati – poručuje Grgec.


A kad je u pitanju poštivanje izdanih odluka, načelnik PU osječko-baranjske Ladislav Bece rekao je da su zaprimili 22 dojave o kršenju mjera izolacije. U pet slučajeva, rekao je, utvrđeno je stvarno kršenje i to dva slučaja na području Belog Manastira te po jedan u Đakovu, Donjem Miholjcu i Tenji. - Tranzit kamiona i konvoja uz policijsku pratnju ide redovito i jučer je (petak, nap.a.) bilo šest konvoja, odnosno 148 kamiona – dodao je Bece, ističući da se građani uglavnom pridržavaju mjera zaštite.


Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije pojasnio je da se od petka provode testiranja na koronavirus i u Osijeku što je znatno olakšalo rad djelatnicima KBC-a Osijek, ali i onima u Našicama. - Naše službe su u funkciji i nitko nije na bolovanju. Svi dosadašnji rezultati su negativni, uz tri sumnjiva. Dvoje ih leži u bolnici i njihovo se stanje provjerava, budući da su testovi potvrdili da nisu izlječeni – zaključio je Pandžić.


U vezi sa problematikom gospodarstva Stožeru se priključio i predsjednik županijske Hrvatske gospodarske komore Zoran Kovačević, rekavši da postoje određeni problemi zbog sporosti prijevoza, odnosno uvozom sirovina koje dolaze iz inozemstva, no oni koji snabdijevaju domaće tržište rade neometano. Apelirao je da se pokuša sačuvati dio proizvodnje orijentiran na domicilno tržište. M. Mihelić


POSEBNE MJERE PRI POGREBU
Samo uz članove uže obitelji, osmrtnice bez podataka o mjestu i vremenu pogreba

Nacionalni stožer civilne zaštite, a na temelju čl. 22 Zakona o sustavu civilne zaštite donio je Odluku prema kojoj se, s obzirom na rizik prijenosa Covid-19, pooštravaju mjere pri održavanju pogreba, posljednjih ispraćaja te polaganju urni.
- Za vrijeme trajanja Odluke posljednji ispraćaj održava se isključivo u krugu najuže obitelji i predstavnika vjerske zajednice, poštujući mjere i upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Obavijesti o smrti, odnosno osmrtnica, ne smije sadržavati podatke o mjestu i vremenu održavanja pogreba, posljednjeg ispraćaja, odnosno polaganja urne. Obustavlja se i organiziranje glazbenih usluga te usluge dostave cvijeća i svijeća – stoji u Odluci Nacionalnog stožera.
Također, nijedan od sudionika ceremonije pogreba, posljednjeg ispraćaja ili polaganja urne ne smije imati povišenu tjelesnu temperaturu, niti simptome akutne respiratorne infekcije. Provođenje mjera iz ove Odluke dužni su osigurati stožeri civilne zaštite, a Odluka stupa na snagu danom donošenja.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike