Zdravlje
U HRVATSKOJ ČETVRTINA STANOVNIŠTVA BOLUJE OD ALERGIJA

Alergije su bolest današnjice
Objavljeno 21. ožujka, 2020.
U Hrvatskoj čak četvrtina stanovništva boluje od neke vrste alergija. Alergija je prekomjerna reakcija organizma na specifičnu, inače neškodljivu tvar ili više njih poznatih pod zajedničkim imenom alergeni, čak i onda kada su u maloj koncentraciji.

Alergija je prouzročena reakcijom vlastitog imunosnog (obrambenog) sustava, koji inače štiti tijelo od raznih bolesti tako što stvara antitijela koja se bore protiv bakterija, virusa i klica. Međutim, kad osoba ima alergiju, imunosni sustav reagira pretjerano te pokušava zaštititi organizam od inače neštetnih tvari koje se nalaze u prirodi. Kod osoba koje nisu alergične obrambeni sustav je zapamtio alergene kao bezazlene tvari pa ništa i ne poduzima pri susretu s njima. Kod alergičnih osoba obrambeni sustav reagira burno kao da je posrijedi infekcija te tako nastaju simptomi alergije.

Jeste li alergični na ambroziju?

Simptomi dobro nam poznate prehlade vrlo su slični simptomima peludne groznice. Jeste li svake godine "prehlađeni" otprilike u isto vrijeme?

Velika je vjerojatnost da patite od alergije. Ambrozija izaziva peludnu groznicu - alergijski rinitis. Simptomi su začepljen nos, obilan vodenast iscjedak iz nosa te pojava svrbeža i peckanja u nosu. Slični su i simptomi kod prehlade, osim što prehladu često prati povišena tjelesna temperatura. Osim simptoma u nosu, alergija na ambroziju vrlo često se očituje i očnim simptomima - crvenilom, suzenjem, svrbežom i peckanjem te otečenim kapcima, što se naziva alergijskim konjunktivitisom.

Bitan je ambijent, sredina u kojoj živite. Jeste li na području gdje je zrak čist ili u gradu, gdje je zrak prepun ambijentalnog zagađenja i povišena je razina alergena?

Nije svejedno provodite li svoje dane u zatvorenom prostoru, prepunom dima cigareta, prašine i kućnih alergena ili se bavite sportom, pješačite...Nasljedni faktori nisu zanemarivi. Sjetite se imate li možda jednog roditelja koji je sklon alergijama.

Ne zanemarujte simptome kao što je curenje nosa i suzenje očiju, ali sjetite se imate li ponekad iritantan kašalj, osjećate da vam nedostaje zraka. J.Kn.
Alergijski rinitis često prethodi astmi
Ako neredovito uzimate terapiju, vrlo je česta alergijska astma. Teško disanje, gušenje i tzv. sviranje u prsima naziva se alergijskom astmom. Povezanost alergije i astme je vrlo česta pojava. Smatra se da oko 40 posto bolesnika s alergijskim rinitisom ima astmu, a čak 90 posto bolesnika s astmom i alergijski rinitis. Alergijski rinitis često prethodi astmi, pa se smatra izravnim rizikom razvoja astme. Za učinkovito liječenje astme nužno je istovremeno liječenje i alergijskoga rinitisa.
Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

Najčitanije iz rubrike