Zdravlje
KUĆNA PREVENCIJA NA TANJURU

Olakšajte alergiju prirodnim putem
Objavljeno 21. ožujka, 2020.

Patite li od neke vrste alergija, pa i alergijskog rinitisa, analizirajte svoju prehranu i otkrijte ne konzumirate li upravo ono što vam šteti.

Život i zdravlje svakog pojedinca, njegova radna energija, sposobnost i produktivnost ovisi o hrani. Najčešće bolesti našeg vremena nazivaju se bolestima izobilja, jer nastaju zbog loše prehrane bogate mastima, kalorijama, a siromašne voćem i povrćem. U skupini bolesti današnjice nalaze se i alergijske bolesti koje ne moraju nužno biti povezana s konzumiranjem određene hrane, ali i te kako imaju veze s pravilnom prehranom. Naše vrijeme donijelo je "tvorničku hranu", takozvana polugotova i gotova jela s podosta aditiva i konzervansa koji su veoma štetni za ljudski organizam. Tvornička, prerađena hrana koja bi se mjerila s prirodnom ne postoji.

U borbi protiv alergije može biti važnije ono što ne jedete nego ono što jedete. Razlog tome je intolerancija prema pojedinim namirnicama, koja je povezana s alergijama više nego što se obično misli.

Kod ljudi koji imaju alergiju na pelud, neke vrste svježeg voća i povrća, oraha i određeni začini mogu također izazvati alergijske reakcije, peckanje i svrab u ustima i otok grla. Alergični na pelud, osjete li bilo kakvu neugodu, trebali bi izbjegavati dinju, bananu, krastavac, sjemenke suncokreta, kamilicu i biljne suplemente koji sadrže echinaceaeu, a preporučuje se konzumirati ljute začine, npr. kajenski papar, đumbir, luk, češnjak... Bez pretjerivanja, ali što ljuće, to bolje, kažu stručnjaci, jer ljutina smanjuje sekreciju sluznice i dišne puteve čini prohodnima.

Skupini nutritivnih alergena pripadaju već spomenuti začini, iako vrlo rijetko izazivaju alergijske reakcije. Ipak, može se javiti alergija na anis, lovor, kim, kari, a također je moguća alergija i na konzervanse i boje, što se malo teže identificira. S obzirom na jednostavnu primjenu, brze rezultate i prihvatljivu razinu invazivnosti, kožni se testovi vrlo često rabe u dijagnostici alergijskih bolesti. Provokacijski testovi provode se zato da se u bolesnika izazove (provocira) blaži alergijski odgovor kao potvrda da boluje od dotične bolesti. U tim se testovima uzročni alergen primjenjuje izravno na sluznici nosa, bronha, očiju ili želudca. Na taj se način izazivaju simptomi alergijske hunjavice, konjunktivitisa i astme. Pozitivan rezultat najsigurniji je dokaz preosjetljivosti na određeni alergen. Sastojak koji se nalazi u brokuli i sličnom povrću poput kelja, kupusa, cvjetače, rotkvica i kelja pupčara sprječava upale dišnih puteva povezane s bolestima poput astme, alergijskog rinitisa i kronične obstruktivne bolesti pluća. Za to je zaslužan sastojak sulforafan koji potiče pojačanu proizvodnju antioksidantskih enzima u dišnim putovima.

Jasminka Knežević
Alergološka obrada
U dojenačkoj dobi opravdano je ponajprije testiranje na alergene hrane. Testiranje na inhalacijske alergene može se svesti na grinje iz kućne prašine, skupne alergene peluda te epitel i dlaku mačke. Alergološka obrada nužna je u djece s ponavljajućim prehladama, upalama uha, učestalim curenjem nosa, jutarnjim kašljem, piskanjem te probavnim i kožnim alergijskim smetnjama.
Najčitanije iz rubrike