Zdravlje
PREPORUKA

Gimnastika kao temelj zdravog i aktivnog života
Objavljeno 21. ožujka, 2020.

Gimnastička rekreacija najprimjereniji je oblik sportske aktivnosti za djecu predškolske i školske dobi, s obzirom na to da u jednom sjedinjuje vježbe ravnoteže, koordinacije i snage i bez sumnje je izvrstan početak bavljenja organiziranom tjelesnom aktivnošću još u najranijoj dobi.

Dobrobiti bavljenja gimnastikom brojne su, a o njima najbolje svjedoči i niz istraživanja. Kao jedna od najčešćih oblika rekreacije za djecu, gimnastika povećava pokretljivost tijela, gipkost pokreta, izoštravaju se refleksi i usklađuje koordinacija. Istovremeno dijete poboljšava svoje držanje, ali i ojačava strukturu kostiju, što je iznimno važno s obzirom na sjedilački način života danas - djeca (ali i odrasli) sve manje vremena provode u šetnji i igri, tako da organizirano bavljenje gimnastikom nadoknađuje izostanak tjelesne aktivnosti tijekom dana.

Razvoj socijalnih vještina
Redovito bavljenje gimnastičkom rekreacijom pomaže u razvoju socijalnih vještina koje će djetetu pomoći u svladavanju psihičkih i emotivnih izazova i u djetinjstvu i u odrasloj dobi. Kako, primjerice, kvalitetno komunicirati s vršnjacima te kako uspješno slijediti upute trenera - samo su neke od vještina kojima dijete treba ovladati još u najranijoj dobi. Gimnastika, osim toga, vrlo uspješno pomaže najmlađima i u razvijanju samopouzdanja te osjećaja vlastite vrijednosti.Gimnastička rekreacija potaknut će kod djece koja se njome redovito bave niz pozitivnih promjena - fizičkih i psihičkih. Najvažniju odluku o tome hoće li se dijete uključiti u ovaj oblik sportske rekreacije imaju ponajprije mame i tate.

‘‘Roditelji su prvi primjer i pokretači stupnja aktivnosti svoje djece. Odgovorni su za stvaranje navika aktivnog života, kretanje i igru u najranijoj životnoj dobi djeteta. Kako dijete odrasta, potrebno ga je usmjeravati bavljenju sportom i prepustiti stručnom vodstvu trenera i kineziologa. Prednosti gimnastike pred drugim sportskim aktivnostima za djecu su što se specifičnim oblicima vježbanja ravnomjerno jača cijelo tijelo, postiže fleksibilnost i stabilnost, kreiraju se pozitivni motorički obrasci, uvježbava se ravnoteža, poboljšava koordinacija, koja je važan faktor prevencije, ali i temelj za nadogradnju ako se dijete odluči baviti drugim sportovima u kasnijoj dobi‘‘, ističe bacc. fizioterapije Ozana Pope-Gajić, vlasnica tvrtke Ergovita.

Životne lekcije
Današnji roditelji suočavaju se s velikim izazovima u odgoju svoje djece i često trebaju pomoć i savjete stručnih osoba. Treneri gimnastike često su se pokazali kao odlični "suodgojitelji", koji preko gimnastike na jednostavan i zabavan način uče najmlađe važnim životnim lekcijama. Gimnastikom se dijete može početi baviti već u dobi od tri godine (ili čak i prije, uz asistenciju mame ili tate) programima tzv. gimnastičkih igraonica, gdje se uče osnovni gimnastički elementi. U sklopu treninga najmlađi vježbaju penjanje, kolutanje, skakanje te razvijaju osnovnu snagu cijelog tijela.

Dario Majetić
Djecu se potiče na timski rad
Trening školske djece uključuje vježbe snage i fleksibilnosti te učenje naprednijih elemenata na gimnastičkim spravama. Djecu se igrom natjecanja potiče na razvijanje timskog rada i osjećaja samopouzdanja, a istodobno se stječu navike zdravog života te uviđa korisnost bavljenja sportom od najranije dobi. Na trenerima je odgovornost da gimnastičke treninge učine izazovnima, ali i zabavnima za svaku starosnu skupinu pojedinačno, tako da djeca neprestano imaju osjećaj postignuća i napretka učeći nove vještine.
Najčitanije iz rubrike