Zdravlje
SAVJET DRAGOCJENI MINERALNI SPOJ

Magnezij ima čudesnu moć pomlađivanja
Objavljeno 21. ožujka, 2020.
Nedostatak magnezija u organizmu jedan je od rizičnih faktora za razvoj mnogih bolesti

Osim što može suzbiti infekcije i poboljšati opće zdravstveno stanje, magnezijev klorid posjeduje i čudesnu sposobnost pomlađivanja.

Naime, stanice ljudskog tijela propadaju ako nisu opskrbljene s dovoljno magnezija. Bez sumnje, magnezij je iznimno važan za organizam jer utječe na aktivnost više od 300 enzima te je u skladu s tim uključen u gotovo sve procese u našem tijelu. On sudjeluje u aktivaciji enzima nužnih za replikaciju i popravak DNA. Omogućuje normalno prenošenje impulsa živčanim vlaknima te uravnotežuje živčani i mišićni sustav.

Nužan je za pretvorbu hrane u energiju, za zdravlje zubi i kostiju, za pravilan rad srca, zaštitu krvnih žila i prevenciju povišenog tlaka.

Važan je za opuštanje mišića i dobar san te sprječava tegobe poput kroničnog umora, glavobolje i migrene. Žene imaju osobito velike koristi od redovitog unošenja magnezija u organizam, jer čuva kosti od osteoporoze, uklanja bolne grčeve kod menstruacije i uvelike pomaže kod PMS-a. Brojna su svjedočenja žena da su nakon povećanja unošenja magnezija u organizam izgubile na težini. Osim toga, općenito su se osjećale energičnije i manje depresivno. Na muškarce magnezij djeluje jednako blagotvorno, osobito pri rješavanju problema povećane prostate.

Opaženo je da tegobe s prostatom znatno popuštaju nakon određenog razdoblja uzimanja magnezijeva klorida.

U današnje vrijeme stručnjaci sve više upozoravaju na činjenicu da od nedostatka magnezija u organizmu pate i zdravi i bolesni. Istraživanja u Njemačkoj pokazala su da 40 posto osoba starijih od 18 godina pati od manjka magnezija. Manjak ima i 85 posto bolesnika koji su pretrpjeli srčani udar. Američka studija pokazala je da više od dvije trećine Amerikanaca ne uzima ni najnižu preporučenu dozu magnezija, a 19 posto ih unosi manje od pola preporučene doze. Nekoliko je glavnih razloga kojima možemo pripisati nedostatak magnezija u organizmu. Voda Mrtvog mora ima najvišu koncentraciju tog minerala. Prije svega, naše tijelo apsorbira tek trećinu magnezija iz hrane. Zatim, konzumiranjem namirnica od bijelog brašna, poput kruha, peciva i tjestenine, trošimo zalihe magnezija u tijelu. Nadalje, namirnice bogate magnezijem zbog suvremenih načina uzgoja, dugog skladištenja i zamrzavanja sve su siromašnije tim mineralom.

Magnezij koji u organizam unosimo hranom u želudcu se pretvara u magnezijev klorid. To je razlog zbog kojega ga u obliku magnezijeva klorida možemo izravno i bez ikakvih štetnih nuspojava unositi u organizam.

Jasminka Knežević
Konzumiranjem namirnica od bijelog brašna, poput kruha, trošimo zalihe magnezija u tijelu
Štiti od gripe i prehlade
Odlični su izvori magnezija: heljda, bulgur, kakao, crni i bijeli grah, orah, badem, kikiriki, sjemenke lana i sezama, špinat i brokula, bučine sjemenke, kukuruz, tofu. Magnezij štiti od osteoporoze i reume, poboljšava rad probave, uklanja menstrualne tegobe, ublažuje glavobolje, štiti krvožilni sustav, pomlađuje organizam, pomaže u mršavljenju, povećava energiju, podiže libido, ublažuje depresiju, štiti od gripe i prehlade, pomaže kod bolesti živčanog sustava i ima antikancerogeno djelovanje.
Možda ste propustili...

SAVJET NE MOŽEMO SVE KONTROLIRATI

Učestali mikrostres itekako crpi energiju

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

Najčitanije iz rubrike