Sport
MOO OSTAJE U SVOM FILMU

Otkazivanje Tokija nije (još) u mislima predsjednika Bacha
Objavljeno 21. ožujka, 2020.
Nitko ne može reći što će biti sutra, za mjesec ili za četiri mjeseca - kaže Bach

Pandemija koronavirusa zaustavila je sve, uključujući i sport koji je dugo odolijevao, ali jasno da je morao potpisati tihu kapitulaciju. Otkazana su gotovo sva natjecanja u dogledno vrijeme, već sada je jasno da ni uz najbolji rasplet ništa ne može krenuti do lipnja. No, u Međunarodnom olimpijskom odboru ne razmišljaju (još) o otkazivanju, ili novom terminu Olimpijskih igara koje bi se od 24. srpnja do 9. kolovoza trebale održati u Tokiju.

- Međunarodni olimpijski odbor razmatra različite scenarije za ljetne Olimpijske igre u Tokiju nakon što je pandemija koronavirusa otkazala gotova sva sportska natjecanja diljem svijeta, ali samo otkazivanje Igara nije jedan od njih - izjavio je predsjednik MOO-a Thomas Bach.

Organizatori najveće sportske smotre na svijetu opetovano ističu da će Igre početi kako je i planirano, 24. srpnja. No, "neprijatelj" koronavirus, koji se pojavio krajem prošle godine u Kini, do sada je odnio više od 10.000 života diljem svijeta, dovodeći u pitanje i održavanje Igara, ali prvi čovjek pokreta tvrdi kako MOO čak niti ne razmišlja o otkazivanju Igara.

MOO je u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom odlučan da je prerano za odluku o tome kako rješavati utjecaj pandemije na Igre.

- Ne znamo kakva će situacija biti dalje. Naravno, razmatramo različite scenarije, ali razlikujemo se od mnogih drugih sportskih organizacija i profesionalnih liga, jer imamo četiri i pol mjeseca do početka. Ono što ovu krizu čini posebnom i teškom za riješiti jest nesigurnost. Nitko vam danas ne može reći što će biti sutra, za mjesec dana, a najmanje za četiri mjeseca - istaknuo je Bach.

Japan bi prema predviđanjima trebao primiti više od 600.000 stranih gledatelja i sportaša na Igrama za koje su sponzori platiti milijarde dolara i čije su pripreme stajale najmanje 12 milijardi dolara.

U MOO-u tvrde da za konačnu odluku o Igrama neće presuditi financijski interesi. Zaštita zdravlja svakoga tko sudjeluje i ograničavanje virusa i dalje su glavni ciljevi, dodajući kako se svi slažu da je sada u ovom trenutku svijetu potrebna nada.

- Naših 206 nacionalnih olimpijskih odbora i međunarodni sportski savezi smatraju da svijetu u ovoj izrazito teškoj i zabrinjavajućoj situaciji treba simbol nade. I mi bismo, dok god ne znamo koliko je dugačak ovaj tunel, voljeli da je olimpijski plamen svjetlo na kraju tog tunela - slikovit je čelni čovjek MOO-a, čije riječi sve češće nailaze na kritiku kod sve većeg broja sportaš(ic)a.

- Za svakog je sportaša najgora stvar u pripremama nesigurnost koja mu odvlači pozornost s treninga. Razgovarao sam sa 220 sportaša i rekao im da se ne možemo pretvarati da imamo odgovore na sva pitanja. Svi smo u istoj situaciji koja iziskuje izvanredna rješenja - zaključio je Bach, koji bi trebao biti svjestan da mu vrijeme neće dugo, a možda je već i prestalo, biti saveznik.

HINA/Nino Benčina
BAKLJA U TOKIJU
Olimpijski plamen stigao je u petak u Japan uz ograničeni doček zbog pandemije koronavirusa koja dovodi u pitanje održavanje ovog najvećeg svjetskog natjecanja.

Baklja je sletjela u zračnu bazu Matsushima koja se nalazi u sjeveroistočnom dijelu zemlje. Ta je regija posebno izabrana kao simbol obnove zone devastirane u cunamiju 11. ožujka 2011., nakon čega je uslijedila nuklearna nesreća u Fukushimi. Bivši olimpijski pobjednici Saori Yoshida i Tadahiro Nomura iznijeli su baklju iz zrakoplova koji ju je donio iz Grčke i prenijeli je pokraj počasne straže.

Nakon govora predsjednika organizacijskog odbora OI-ja Tokio 2020. Yoshira Morija, zapalili su plamen na velikom pozlaćenom kotlu u obliku cvijeta japanske trešnje. Baklja na put po Japanu kreće 26. ožujka.
Možda ste propustili...

FESTIVAL PLIVANJA U ZAGREBU

Josić kući donijela komplet medalja

PRVA POLUFINALNA UTAKMICA DOIGRAVANJA ZA PRVAKA

Brokeri napravili prvi korak prema finalnoj seriji

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

OSJEČANI U ZAVRŠNICI SPAŠAVAJU SEZONU

Zekić i momčad traže
zajedništvo i podršku