Crna kronika
OSUĐEN UVJETNO NA ČETIRI GODINE

Dilao ecstasy i "travu", a novac potom iskoristio za školovanje na fakultetu
Objavljeno 21. ožujka, 2020.
SLAVONSKI BROD

Josip B. (25), sada magistar agronomije, zbog dilanja droge osuđen je na 11 mjeseci zatvora, a kazna se neće izvršiti ako u četiri godine ne počini novo kazneno djelo. Nepravomoćna je to presuda Općinskog suda u Slavonskom Brodu.


Sud je 25-godišnjaka proglasio krivim da je od rujna do 8. studenog 2017. godine, u kući u Donjim Andrijevcima, nakon što je od nepoznate osobe iz Zagreba kupio 2000 tableta ecstasy s logom Audi i Domino i 100 grama marihuane te ih prodavao nepoznatim osobama s područja Donjih Andrijevaca. Optužnicom ga se teretilo da je neovlašteno držao 1587 tableta ecstasyja, 44,1 gram marihuane i 0,4 grama amfetamina. Prodajom droge zaradio je najmanje 2170 eura i 25.900 kuna.


Mladić je priznao sve za što ga se optužnicom teretilo. Rekao je kako je živio s majkom koja je 2016. godine preminula, a budući da je bio student na Poljoprivrednom fakultetu, više se nitko nije brinuo za njega, ostao je bez novca i na taj je način namjeravao doći do novca za školovanje. Tablete ecstasyja kupio je u Zagrebu od osobe po imenu Davor. Potvrdio je i da 2170 eura i 25.900 kuna koji su pronađeni kod njega potječu od prodaje ecstasyja. Otac ih je napustio kada je imao dva mjeseca, a majka se u životu snalazila tako što je uzgajala povrće i cvijeće u vrtu, te to prodavala i silno se namučila u životu kako bi mu priskrbila sredstva za život i školovanje. Majka mu je godinu i pol dana teško bolovala i puno vremena provodila u bolnici. Tada je mladić bio na drugoj godini fakulteta, a sredstva za život zarađivao je povremenim obavljanjem različitih poslova, pri čemu nije bio izbirljiv. Sudu je rekao da se, nakon epizode s drogom, više nikada nije bavio takvim poslovima, niti bi to više činio. Za vrijeme bolovanja njegove majke o njemu se brinula baka, koja se u međuvremenu razboljela, te je 2015. godine operirala kuk, nakon čega je vrlo teško pokretna. Majka ima dva brata koji mu nisu mogli znatno pomoći u životu jer i sami imaju djecu, a pomagali su mu koliko i kada su mogli.


U obrazloženju presude sud navodi da je na temelju provedenog dokaznog postupka i ocjene svih provedenih dokaza pojedinačno i u njihovoj međusobnoj vezi, dokazano da je optuženik počinio kazneno djelo na način na koji se tereti, što on iskreno priznaje, objašnjavajući kao motiv, tešku materijalnu situaciju u kojoj je živio samo s majkom, bolest i smrt majke i nedostatak sredstava za život.


Sud je prihvatio iskreno žaljenje i kajanje 25-godišnjaka što je na takav način bio prisiljen postupati u tom razdoblju svog života.


- Isto tako, optuženik navodi bolest i smrt majke, a što je uostalom vidljivo iz preslike smrtnog lista, osmrtnice te preslike rješenja Centra za socijalnu skrb iz čega je vidljivo da je bio korisnik naknade Centra u iznosu od 800 kuna pa je motiv koji navodi istinit, a to je teška materijalna situacija i smrt majke, što svakako nije i ne može biti opravdanje za ovakav način postupanja. Kako je sada završio fakultet i zaposlio se, a iz dijela njegove obrane vidljivo je da izražava iskreno žaljenje i kajanje te da ovakvo nešto više nikada u životu ne bi počinio, sud je olakotnim cijenio da do sada nije osuđivan, dok mu otegotnim nije našao ni jedne - navodi se u obrazloženju presude Općinskog suda u Slavonskom Brodu.


S druge strane sud navodi da mu je određena kazna pravedna, imajući u vidu težinu počinjenog kaznenog djela, kao i činjenicu da je trgovina drogom uz ilegalni prijevoz ljudi, jedan od najunosnijih načina kojim se zarađuju enormna novčana sredstva, da su to problemi s kojima se bori cijelo suvremeno čovječanstvo te da je trgovina drogom uz to znatna društvena opasnost s obzirom na to da su najčešći konzumenti droge mladi ljudi, što često dovodi do katastrofalnih posljedica za njihove živote i živote njihovih obitelji.
- Prema ocjeni ovog vijeća, kazna zatvora u trajanju od 11 mjeseca koja se neće izvršiti ako optuženik u roku od 4 godine ne počini novo kazneno djelo ukazuje se primjerenom, pravednom i pravičnom, a također i pogodnom da se istom postigne, ne samo svrha specijalne prevencije nego i prijeko potrebna svrha generalne prevencije, kao upozorenje svim mogućim budućim počiniteljima ovakvih i sličnih kaznenih djela - zaključuje sud.


Sandra Lacić
Sud je prihvatio iskreno žaljenje i kajanje 25-godišnjaka, koji je završio fakultet i zaposlio se
Možda ste propustili...

NEPRAVOMOĆNE PRESUDE U DVA SLUČAJA U SLAVONIJI

Zbog galame u zatvor, zbog prijetnji smrću uvjetna kazna

POLICIJA U LOVU NA NEODGOVORNE VOZAČE

Turirali, bučili i divljali širim središtem Osijeka

Najčitanije iz rubrike