Novosti
KRIVOTVORINE

Zapljena 34.000 maski
Objavljeno 21. ožujka, 2020.
U okviru Interpolove akcije Pangea XIII. zaplijenjeno je krivotvorenih zaštitnih maski, dezinfekcijskih sredstava u iznosu od 14 milijuna dolara. Akcija je provedena od 3. do 10. ožujka u 90 zemalja svijeta, pri čemu je uhićena 121 osoba. Kriminalcima je izbijanje koronavirusa pružilo priliku za brzu zaradu, jer je došlo do velike potražnje za proizvodima za osobnu zaštitu i higijenu. Pri provođenju akcije pronađeno je 2000 lažnih internetskih stranica koje su se oglašavale u vezi s virusom COVID-19. Među njima najviše su se prodavale krivotvorene kirurške maske, a njih se prodavalo na 600 stranica. Oduzeto je 34.000 krivotvorenih i nestandardnih maski, “spreja korone”, “paketa koronavirusa”, ili “lijeka za koronavirus”, što je otkrilo samo vrh ledenog brijega u vezi s ovim novim trendom krivotvorenja. “Još jednom, operacija Pangea pokazuje da se kriminalci neće zaustaviti ni na čemu, a da ne bi mogli zarađivati. Nelegalna trgovina takvim krivotvorenim medicinskim proizvodima tijekom javnozdravstvene krize pokazuje njihovo potpuno nepoštovanje prema dobrobiti ljudi, ili njihovom životu”, rekao je Jürgen Stock, glavni tajnik INTERPOL-a.

U tjednu akcije Interpol, carina i policija zemalja uključenih u ovu akciju pregledali su više od 326.000 paketa, od kojih je više od 48.000 zaplijenjeno. Uz to zaplijenjeno je oko 4,4, milijuna komada lažnih lijekova diljem svijeta. Među njima su tablete za erektilnu disfunkciju, lijekovi protiv raka, hipnotička i sedativna sredstva, anabolički steroidi, analgetici, agensi živčanog sustava, dermatološka sredstva i vitamini. Ukupno je oduzeto 37.000 neovlaštenih i krivotvorenih medicinskih proizvoda.

U usporedbi s tjednom akcije koja je provedena 2018. godine, Interpol navodi da se radilo o povećanju za oko 18 posto krivotvorenih antivirusnih lijekova, i povećanju za više od 100 posto u slučajevima otkrivanja ilegalnog antimalarijskog lijeka, što se dovodi u vezu s izbijanjem pandemije.S.L.