Osijek
GRAD OSIJEK O AKTUALNIM MJERAMA

Sve službe rade redovno
Objavljeno 20. ožujka, 2020.
U ponedjeljak uskrsnice stižu na kućne adrese* Poništen natječaj za udruge

U skladu s izvanrednim mjerama koje su na snazi i realnim potrebama građana, Grad Osijek izvještava o aktualnim odlukama koje imaju utjecaj na svakodnevni život u Osijeku, ali na dugoročne planove građana i poslovnih subjekata. Objavljuje se isplata uskrsnica, poništavanje natječaja za financiranje projekta udruga te način reguliranja obveza osoba koje koriste uslugu naknade troškova stanovanja.

"Grad Osijek svake godine u svome proračunu osigurava financijske iznose za isplatu uskrsnica našim korisnicima, umirovljenicima i socijalno ugroženim obiteljima. Tako smo i ove godine u proračunu Grada osigurali 1,9 milijuna kuna za tu svrhu. No, vezano uz uskrsnice donesene su neke promjene. Za sve korisnike inozemnih mirovina, za sve one koji su još uvijek u radnom odnosu, ili iz drugih objektivnih razloga još uvijek nisu na popisu HZMO-a, rok za dostavu dokumentacije bio je 30. travnja. No, zbog situacije u kojoj se nalazimo i preporuke da svi oni koji se ne moraju kretati ostanu kod kuće, taj ćemo rok produžiti do 1. listopada ove godine. Uskrsnice koje smo namijenili korisnicima starosnih mirovina, prijevremenih starosnih, invalidskih i obiteljskih mirovina, za ukupno 7342 korisnika, isplatit ćemo putem Hrvatske pošte. Mijenjamo i odluku o načinu isplate uskrsnica korisnicima koji koriste uslugu naknade troškova stanovanja. Riječ je o socijalno ugroženim obiteljima. Naime, do sada smo njima uskrsnicu isplaćivali u obliku bona Zagrebačke banke za koji je bilo nužno da svi ti korisnici, njih oko 600, dođu u naš upravni odjel. Odlučeno je da će i ovim korisnicima uskrsnice biti poslane putem Hrvatske pošte. Uskrsnice kreću od ponedjeljka, i do petka će biti na svim kućnim adresama", rekla je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, uputivši i dodatnu zamolbu za one koji koriste uslugu naknade troškova stanovanja.

Savjeti građanima
"Ostanite kod kuće. U idućem razdoblju tolerirat ćemo kašnjenja dostavljanja računa koje inače donosite u naš upravni odjel za pravdanje troškova i podrazumijevat ćemo da su stigli u roku. Za vrijeme u kojemu zakasne na račune nećemo obračunavati zatezne kamate niti pokretati ovrhe", rekla je Gamoš.

Grad Osijek objavio je i da poništava javni natječaj za financiranje projekta i programa udruga iz proračuna Grada Osijeka za koji je u proračunu bilo osigurano milijun i 400 tisuća kuna.

"Očekujemo da će se ova situacija nastaviti i da se velika većina projekta koji su prijavljeni na ovaj natječaj neće održati. No, natječaj poništavamo uz napomenu kako ćemo u idućim mjesecima u novim javnim natječajima koji će biti usmjereni na udruge itekako voditi računa o tome da programe, mjere i javne natječaje formiramo na način da pomognemo udrugama koje zapošljavaju naše građane", ističe Gamoš uz koju su se jučer prijepodne (petak), građanima ispred Kuhačeve 9 obratili i direktori gradskih poduzeća čiji rad izravno utječe na gradsku svakodnevnicu te koja su pružanje svojih usluga prilagodile novonastaloj situaciji.

Pitke vode će biti
Direktor Vodovoda Osijek Ivan Jukić obavijestio je građane kako je ova gradska tvrtka, prema preporuci HZJZ-a, morala prestati raditi sa strankama u izravnom kontaktu. "S obzirom na to da imamo obvezu zaštititi stručni kadar koji sada ima proglašenu radnu obavezu i koji radi u odjelima za proizvodnju, održavanje i sustav odvodnje, naši djelatnici više ne mogu raditi sa strankama osobno. Ni u jednom trenutku ne možemo dopustiti da se dogodi prekid u kontinuiranoj isporuci pitke vode. Zbog toga se radnici u spomenutim sektorima nalaze i u svojevrsnoj izolaciji unutar pogona Vodovoda Osijek. Redovito komuniciramo sa strankama putem svih naših telefonskih linija, sve informacije dostupne su na našoj internetskoj stranci, a podsjećamo da je već neko vrijeme građanima dostupna mobilna aplikaciju "Moj vodovod", uz pomoć koje mogu komunicirati o svemu s Vodovodom Osijek, a posebice kada je riječ o plaćanju računa i stanju računa. U ovih 30 dana restriktivnih mjera mi ne možemo slati inkasatore na očitanje vodomjera. Svi korisnici koji žele mogu samostalno očitati vodomjere, a stanje vodomjera dojaviti, ili telefonski na brojeve 031/330-755; 756; 757, ili pak elektroničkom poštom na ocitanje@vodovod.com. Stanja vodomjera zaprimat ćemo isključivu u vremenu od 20. do zadnjeg dana u mjesecu. Pozivamo Vas da koristite i spomenutu aplikaciju Moj vodovod, putem koje također možete dostaviti stanje vodomjera i zaprimiti račun prema stvarnoj potrošnji. Aplikaciji možete pristupiti na internetskoj stranici Vodovoda Osijek, ili ju jednostavno preuzeti na svoj mobilni uređaj putem aplikacija App store i Google play. No, oni koji ne znaju, ili ne žele na ovaj način obavljati samoočitanje, dobit će račune kreirane prema prosjeku računa iz prethodnih mjeseci", poručio je pak Jukić.

Direktor GPP-a Mario Šapina izvijestio je o situaciji u javnom prijevozu.

„GPP je prilagodio svoju uslugu tako što smo poduzeli operativno organizacijske poteze koji idu prema tome da povećamo sigurnost za naše putnike i djelatnike. To znači da intenzivnije čistimo naša vozila, u noćnim satima obavljamo i dezinfekciju, djelatnicima smo podijelili zaštitna sredstva, odnosno maske, rukavice i antiseptike. Smanjili smo opseg usluge na način da smo vozne redove prilagodili potrebama, ali usluga ostaje dostupna.

Ivana Solar
UKOP: POKOPI U KRUGU NAJUŽE OBITELJI
Hrvoje Sušac, pomoćnik direktora za pravna pitanja Ukopa, obratio se Osječanima vezno uz pokope. “Sve službe Ukopa rade redovno, pokopi se uredno obavljaju. Imamo nove procedure rada za građane i za naše radnike. U tome kontekstu poručujemo svima koji nemaju prijeku potrebu da dolaze u naše urede neka to ne čine, a oni koji, na žalost, moraju doći neka to slobodno učine. Kada su u pitanju pokopi ostaje preporuka da se pokojnici ispraćaju u krugu najuže obitelji”, poručio je Sušac. Vjeran Marijašević uime Unikoma poručio je kako nema brige za odvoz otpada, ali da u radu Unikoma ipak ima promjena. “Odvoz otpada u gradu Osijeku funkcionira normalno. Promjena u poslovanju odnosi se na blagajnu. Zamolili smo građane da ako ne moraju ne dolaze na blagajnu, a oni koji ipak dođu moraju znati da se u ovaj prostor ulazi jedan po jedan. Naši djelatnici zaštićeni su maskama, rukavicama i antisepticima. Zatvoren je Zoološki vrt za posjetitelje u svrhu zaštite građana, ali i djelatnika Zoološkog vrta koji moraju ostati na svojim radnim mjestima i nastaviti brinuti o životinjama”, rekao je Marijašević.
TRŽNICA I ZAVOD ZA STANOVANJE
Bojan Bodražić, direktor Zavod za stanovanje poručio je da sve službe Zavoda rade. “Naša tehnička, financijska i pravna služba redovito izvršavaju svoje obaveze. Pohvalio bih odgovornost naših korisnika, suvlasnika u višestambenim zgradama koji se drže preporuka koje smo donijeli. Sve naše usluge nastavljamo pružati građanima, osim što smo donijeli odluku da obustavljamo najavljene obilaske zgrada, jer to u ovome trenutku nije prihvatljivo. Naša tehnička služba organizirana je sa svim izvođačima radova koji imaju ugovore o poslovno-tehničkoj suradnji sa Zavodom. Suvlasnike molimo da prijavljuju samo nužne i hitne intervencije, a one će potom biti obavljene, bez obzira na to ima li zgrada na računu u tome trenutku dovoljno sredstava da pokrije trošak”, rekao je Bodražić.

Direktor Tržnice Igor Medić opovrgnuo je glasine da se tržnice u Osijeku uskoro zatvaraju. “Sve tržnice na kojima se prodaje hrana otvorene su, tržnice se neće zatvoriti, one će se zatvoriti zadnje, netom prije bolnica! Prodaje se hrana i sve što je vezano uz hranu građanima je na tržnicama dostupno. Provodimo dezinfekciju i pazimo na razmak ljudi. Zatvorena je jedino autotržnica”, kaže Medić.

Vrtić plaćaju oni koji koriste uslugu

Nakon što je Grad Osijek donio odluku da sve roditelje koji u razdoblju od 16. ožujka do 15. svibnja 2020. neće koristiti usluge vrtića oslobađa plaćanja te usluge koristeći povlasticu neplaćanja zbog korištenja godišnjeg odmora, ostalo je nejasno koliko i kako će uslugu plaćati oni čija djeca, jer nemaju drugog izbora, u gradske vrtiće ipak idu. Ravnateljica Dječjeg vrtića Osijek, Marija Štambuk Čabaj izvještava kako oni trebaju uslugu nastaviti plaćati kao inače. Posebne uplatnice neće dobiti, te uplate mogu obaviti internet bankarstvom prema podatcima s uplatnice od prošlog mjeseca. Inače, broj djece koja dolaze u gradske vrtiće jako je mali te da se iz dana u dan sve više smanjuje. Prvog dana uvođenja mjera zaštite u vrtićima bilo je 98-ero djece, u utorak ih je bilo 36, a u srijedu 21. Bez obzira na to, svi vrtići ostaju i dalje otvoreni, neće se uspostavljati dežurstva jer bi se na taj način nepotrebno miješala djeca iz različitih dijelova grada na jednome mjestu. I.Sl.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike