Ekonomija
NAVODNJAVANJE

U Slavoniji - bitan gospodarski segment
Objavljeno 21. ožujka, 2020.
U posljednje vrijeme u djelokrugu rada Hrvatskih voda posebno je značajno i navodnjavanje. Kad je Slavonija i Baranja u pitanju, radi se o možda najvažnijem gospodarskom segmentu - poljoprivrednoj proizvodnji koja se temelji na iskorištavanju prirodnih potencijala, umjerene klime, povoljnog tla za navodnjavanje i bogatih vodnih resursa. Hrvatske vode, zajedno sa županom Anušićem i Osječko-baranjskom županijom, pripremaju i provode više projekata. Do sada su u pripremu projektne dokumentacije za deset projekata sustava javnog navodnjavanja na gotovo 8000 ha zajedno uložile iznos od 18.910.303,29 kn.

Izgradnja tako pripremljenih projekata financira se u stopostotnom iznosu sredstvima EU-a preko nadležnog ministarstva i Agencije za plaćanje u poljoprivredi. U ovom trenutku tri su projekta prijavljena i odobrena za sufinanciranje iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Riječ je o sljedećim sustavima navodnjavanja: Budimci -Krndija - 600 ha, Mala šuma - Veliki vrt (pored Laslova) - 78 ha i Poljoprivredni institut Osijek – 165 ha. Ukupna vrijednost odobrenih investicija iznosi 50 milijuna kuna.

Osim ovih zatvorenih (tlačnih) sustava navodnjavanja, koje je moguće financirati iz fondova EU-a, Hrvatske vode i Osječko-baranjska županija razvijaju i mješovite sustave navodnjavanja, koji su osim navodnjavanja i u funkciji melioracijske odvodnje i zaštite od štetnog djelovanja voda.

Na području Osječko-baranjske županije u funkciji je mješoviti sustav navodnjavanja Baranja na Lateralnom kanalu Kneževi Vinogradi-Zmajevac ukupne površine 5000 ha.

Osječko-baranjska županija i Hrvatske vode trenutno financiraju mješoviti sustav navodnjavanja Puškaš, koji će se rekonstrukcijom i dogradnjom povećati na 916 ha s perspektivom širenja na dodatnih 750 ha poljoprivrednih površina. Ukupna vrijednost investicije je približno 18 milijuna kuna.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

STABILNOST TEČAJA

HNB plasirao 350 mil. kn

SPASITI SEKTOR OD GAŠENJA I SAČUVATI RADNA MJESTA

Osnovana Koordinacija neprehrambene trgovine

MEĐUNARODNI MONETARNI FOND:

Korona gurnula svijet u recesiju