Ekonomija
KORONAVIRUS

Ove godine bez znanstvenih skupova
Objavljeno 21. ožujka, 2020.
U kalendaru svjetskih događanja ubilježeno je da se na dan 22. ožujka uobičajeno diljem svijeta organiziraju brojna događanja i stručni skupovi, no ove se godine Svjetski dan voda obilježava u uvjetima pandemije koronavirusa.

Svjetska zdravstvena organizacija stoga i ovom prigodom podsjeća kako je pažljivo i učestalo pranje ruku sapunom i sredstvom za čišćenje na bazi alkohola bitno za ograničenje širenja zaraze te poziva na usvajanje i primjenjivanje higijenskih navika u borbi protiv koronavirusa.

No počinju se uočavati i neki, za prirodni okoliš, pozitivni efekti smanjenja aktivnosti ljudske populacije. Stanovnici Venecije uočavaju velika poboljšanja u kvaliteti voda u slavnim kanalima koji prolaze kroz grad i kojima teče čista voda prvi put nakon mnogo godina, a u inače mutnim vodama sad se vide čak i ribe. Zbog zabrane kretanja kojom se želi ograničiti širenje smrtonosnog koronavirusa ulice i trgovi u Veneciji ispraznili su se, a dramatično smanjenje prometa venecijanskim kanalima rezultiralo je time da se sediment u vodi mogao nataložiti na dno kanala.

Koronavirus doslovno je "izbrisao" i emisije opasnih stakleničkih plinova u samo dva tjedna - u Kini je zatvaranje industrijskih pogona dovelo do rekordno niskih razina izgaranja fosilnih goriva, a pročišćenje je, iz satelita, prvo postalo vidljivo u Wuhanu, gdje je zaraza izbila.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...

ČEKA VAS DINAMIČAN POSAO I PRILIKA ZA ODLIČNU ZARADU

"Dobar zastupnik za osiguranje mora biti uporan, a napredovati se može jako brzo"

IAKO JE UKINUTA MJERA NERADNE NEDJELJE

Pevex ne radi ovog vikenda

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PČELARSTVO U VRIJEME I POSLIJE KORONAKRIZE

Željko Vrbos: Hrvatska nema objektivnih razloga za uvoz meda!

2

IMAJU NAJSLABIJI RAST OD RUJNA 2009.

Australija nakon 29 godina ulazi u recesiju

3

IZRAŽENIJE POVEĆAN INTERES ZA NEKRETNINE I PRERAĐIVAČKU INDUSTRIJU

Najviše izravnih ulaganja iz Luksemburga