Novosti
BIBLIJSKA PORUKA

Eliab
Objavljeno 21. ožujka, 2020.

Djeca nižih razreda na vjeronauku osobito vole biblijski izvještaj o pomazanju Davida za kralja. Proroku Samuelu Bog govori da treba pomazati za kralja jednoga od sinova čovjeka koji se zvao Jišaj, a živio je u Betlehemu. I kad je Samuel vidio Eliaba, najstarijeg Jišajeva sina, pomislio je da je to zacijelo onaj kojega treba pomazati za kralja. Međutim, Bog progovara Samuelu: "Ne gledaj na njegovu vanjštinu ni na njegov visoki stas, jer sam ga odbacio. Bog ne gleda kao što gleda čovjek: čovjek gleda na oči, a Gospodin gleda što je u srcu." Nakon toga je Jišaj redom dovodio i druge svoje sinove, njih sedam. Međutim, Samuel je rekao da ni jednoga od njih Bog nije predodredio za kralja. Ispostavilo se tada da je najmlađi, osmi, imenom David, na paši za stadom. Kad se David pojavio, Samuel je po nadahnuću znao: to je izabranik! I pomazao za kralja njega, najmlađega usred njegove braće. Sve ostalo je povijest. David je postao najjači i najpoznatiji židovski kralj. Po proročkim riječima upravo iz Davidova potomstva trebao je doći Mesija, a za kršćane je to Isus Krist, Davidova roda, rođen u Betlehemu.


Gledajući na taj izbor, stvarno, nije lako odlučivati o ljudima. Kojega studenta treba profesor izabrati za svog asistenta? Koju osobu trebamo zaokružiti na glasačkom listiću? Kojemu od svojih prijatelja stvarno možemo dati povjerenja? Koji je onaj pravi, odnosno ona prava za brak? Vidjeli smo kako Bog procjenjuje. Veli: "Ne gledaj na njegovu vanjštinu ni na njegov visoki stas…" Zato Isus – koji poznaje ljudsko srce – izabire za učenike obične ribare, zato u svoju službu poziva Pavla progonitelja, zato čini velikima one ljude koji su u ljudskim očima maleni. Prisjetimo se. Sveti Leopold Mandić nije imao ni metar i pol visine. Bio je boležljiv, stranac u tuđoj zemlji, zadnji u svome samostanu… a ipak je velik, velik svetac.


Važno je i za nas da se ne damo zabljesnuti vanjštinom. Potrebno je imati oko i srce da zapazimo dobrotu, privrženost i ljubav u običnih malih ljudi. Blještavilo pozornica prolazi, športski uspjesi tamne, razigrana mladost prolazi, silne zabave i ludi provodi dovode do zasićenja, s oštećenim sluhom i jetrom... Tko stekne pravog prijatelja, pronašao je blago, veli Biblija. Međutim, ako se malo više potrudimo, vidjet ćemo toliko (skrivenog) dobra u onim s kojima živimo, kojima smo okruženi. Ne živi se od svjetla pozornice. Živi se od srca, jer samo se srcem dobro vidi.
Piše: Zvonko PAŽIN
Možda ste propustili...