Regija
OPREZ I SAMODISCIPLINA

Zatvorena dječja igrališta, niz mjera prevencije
Objavljeno 21. ožujka, 2020.
Starijim Vukovarcima upućen poziv da ne izlaze i striktno se drže mjera socijalne distance
VUKOVAR

Unatoč brojnim pozivima mjerodavnih da ne izlaze iz svojih domova te se jave Gradskom društvu Crvenog križa Vukovar koji će im organizirati donošenje namirnica i lijekova, dio starijih Vukovaraca u četvrtak je odlučio ignorirati upozorenja, pa su koristili javni prijevoz i obilazili trgovine.

Manji broj ih je lijepo vrijeme iskoristio i za grupiranje na otvorenom uz kavicu i čašicu razgovora, no mlađi su ih sugrađani pozivali da se vrate kućama. Apeli su očito urodili plodom, pa su jučer u prijepodnevnim satima autobusi na gradskim linijama bili gotovo prazni, a broj onih koji su se odlučili naći s prijateljima na otvorenom, sjesti na terase ugostiteljskih objekata čija su vrata zatvorena, ili na klupe uz Dunav nije bio preveliki. S nekolicinom smo starijih Vukovaraca razgovarali i doznali kako su "morali izići platiti račun", ili "protegnuti noge u društvu prijatelja".

No, generalno gledano, velika je većina građana poslušala savjete o držanju socijalne distance, pa gužvi nije bilo ni u ljekarnama i prodavaonicama hrane i higijenskih proizvoda. Nažalost, pojedinci su na području najistočnije hrvatske županije kršili pravila samoizolacije, pa je policija izvijestila kako su u 24 sata zaprimili 11 dojava o kršenju mjera samoizolacije, s tim da su provjerom utvrdili četiri kršenja o čemu je izviješten Državni inspektorat.

U svrhu sprječavanja zaraze koronavirusom održana je izvanredna sjednica Stožera civilne zaštite Grada Vukovara, nakon koje je načelnik Stožera Marijan Pavliček poručio kako moramo ostati sabrani i ne širiti paniku, ali istovremeno i biti odgovorni prema sebi i drugima.

- Stariji i nemoćni sugrađani trebaju se javiti u GD Crvenog križa Vukovar na telefon (032) 441-364 kako bi im organizirali kupovinu i dostavu namirnica, s obzirom da ne mogu napuštati svoje domove. Imamo pedesetak volontera koji će to obavljati i nepotrebno je da se naši stariji i nemoćni sugrađani izlažu riziku - rekao je Pavliček i naglasio kako je donesena odluka o zatvaranju svih dječjih igrališta.

Pojasnio je kako su posljednjih dana igrališta bila puna djece i njihovih roditelja te je dolazilo do kontakata koje svi građani moraju izbjegavati.

- Budite s djecom, vodite ih u parkove ili na mjesta gdje možete biti udaljeni od ostalih. Ovo je preventiva koje se moramo držati kako bi suzbili virus i što prije mogli normalno funkcionirati - poručio je.

Dragana Korpoš
policija
krše mjere

propisane

o izolaciji
REDUCIRAT ĆE BROJ LINIJA U JAVNOM PRIJEVOZU
Nove su mjere uvedene i na Gradskoj tržnici Vukovar, pa je obustavljen rad ugostiteljskog objekta i svih trgovina, osim onih koje prodaju prehrambene i higijenske artikle. Kupcima je odaslano upozorenje kako će zbog primjene mjere socijalne distance prema potrebi ograničavati broj osoba koje kupuju u zatvorenom prostoru u kojem su mesnice, ribarnice i rashladne vitrine. Ubrzo će doći do promjena u voznom redu javnog gradskog prijevoza, odnosno linije će prometovati sa smanjenim brojem polazaka, o čemu će Vukovarci biti na vrijeme informirani. Za idući je tjedan najavljena i sjednica Gradskoga vijeća na kojoj će vijećnici donijeti mjere u cilju pomoći građanima u lakšem suočavanju s posljedicama epidemije koronavirusa.
Možda ste propustili...

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

Najčitanije iz rubrike