Novosti
NEMA NOVOZARAŽENIH, ALI SE DODATNO POSTROŽUJU MJERE ZAŠTITE

Od danas se vrpcom zatvaraju
i sva dječja i sportska igrališta
Objavljeno 20. ožujka, 2020.
U protekla 24 sata policija je primila 16 dojava o kršenju samoizolacije

Iako u Osječko – baranjskoj županiji već pet dana nema novih slučajeva  infekcije korona virusom, Stožer civilne zaštite Osječko –baranjske županije u skladu s napucima Nacionalnog stožera civilne zaštite  svim je općinama i gradovima izdao naputak prema kojem se moraju vrpcom ograditi sva sportska i dječja igrališta, te se ona do daljnjeg stavljaju izvan  funkcije. Razlog tome je i da se na ovaj način spriječi okupljanje većeg broja ljudi na malom prostoru i spriječi potencijalno širenje infekcije.


Dobra vijest je svakako informacija da Zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije od danas započinje s testiranjima na korona virus u Osijeku, a rezultati od uzimanja uzorka do nalaza bit će poznati u tijeku 24 sata.  - Dobili smo dozvole Ministarstva zdravstva, HZJZ-a i Nacionalnog stožera civilne zaštite i mi smo od danas u mogućnosti raditi testiranja. Uzorci će se uzimati u bolnici, a u ZZJZ-u će se potom testirati materijal. Dnevno možemo obraditi 40 uzoraka, a po potrebi i duplo više . Treba znati i da se i KBC Osijek priprema za testiranja, stoga će postupak uskoro biti još jednostavniji, naglasio je ravnatelj ZZJZ-a Zlatko Pandžić. Inače, od sedam pacijenata koji se nalaze na liječenju u KBC-u Osijek, tek jedan od njih i dalje ima temperaturu, ali je njegovo stanje stabilno.


Načelnik županijskog Stožera Goran Ivanović objasnio je i kako su jučer ustrojeni stožeri po svim općinama i gradovima,te će upravo oni nadzirati odluku o zabranama. - To nisu nikakvi lokalni šerifi. Oni će imati uredne papire i vršiti kontrolu, te o svemu izvijestiti stožer, naglasio je Ivanović. Iz policije tvrde kako do sada nisu imali niti jednu prijavu o kršenju rada kod ugostiteljskih objekata. Inače, u protekla 24 sata policija je primila 16 dojava o kršenju samoizolacije od kojih su se njih tri pokazale stvarnima.


Županijsko društvo Crvenog križa  uspostavilo je telefon za psiho pomoć svima kojima je potreban  i mogućnost dostave namirnica i lijekova, ali koja je namijenjena samo za stare i bolesne osobe koje nemaju osobu koja skrbi o njima.


 – U ovom trenutku imamo 207 osoba koje su se prijavile za volontiranje i mogu se i dalje prijavljivati putem Google obrasca, ali prilikom volontiranja svi moraju poštivati posebne mjere zaštite, naglasio je Denis Ćosić, ravnatelj Crvenog križa Osijek.


Župan Ivan Anušić još je jednom zahvalio svima koji se pridržavaju svih mjera zaštite, te pozvao da isto čine i oni koji se ne pridržavaju, te još jednom upozorio da se ne ide u trgovine i uzima ono što nam ne treba. - Budimo solidarni s ostalim građanima, poručio je župan Anušić. N.Z.Eberhard

POČELA SJETVA, A NE RADE TRGOVINE S MEHANIZACIJOM?!


Jedna od aktualnosti u ovom dijelu Hrvatske je i početak proljetne sjetve, ali i zatvaranje trgovina, što je ratarima izazvalo priličnih problema. – Ovih dana započinje intenzivan rad u poljima, a u ovom trenutku su još uvijek otvorene trgovine sa sjemenom i repromaterijalom,ali one s mehanizacijom i  rezervnim dijelovima su zatvorene. Stoga smo intervenirali prema Zagrebu i tražili smo da se pod hitno mora otvoriti ovu vrstu trgovina jer je raditi  u polju bez rezervnih dijelova nemoguće i nadam se da će od sutra moći pohoditi takve trgovine. Naravno da će se u takvim trgovinama primjenjivati sve propisane mjere zaštite, a poljoprivrednicima će puno značiti da mogu neometano obavljati svoj posao, objasnio je Matija Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore.