Učionica
ZNANSTVENA KNJIGA JASNE HORVAT I JOSIPE MIJOČ

Istraživački SPaSS predstavljen na Ekonomskom fakultetu u Osijeku
Objavljeno 28. ožujka, 2020.

Na Ekonomskom fakultetu u Osijeku 12. ožujka 2020. u 18 sati predstavljena je sveučilišna i znanstvena knjiga Istraživački SPaSS autorica Jasne Horvat i Josipe Mijoč. Predstavljanje su organizirali Naklada Ljevak i Ekonomski fakultet u Osijeku u dvorani Vladimira Preloga na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.


Predstavljanje knjige organizirano je u obliku istraživačkoga razgovora koji je moderirala doc. dr. sc. Ljerka Sedlan-König, a o knjizi su govorili prof. dr. sc. Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku, izv. prof. dr. sc. Nives Tomašević, urednica, doc. dr. sc Marina Stanić, profesorica Ekonomskoga fakulteta u Osijeku te autorice.
Knjiga je namijenjena studentima svih sveučilišnih razina, a uz studente vrijednu će građu unutar 24 poglavlja, brojne QR kodove i obogaćene rubnice pronaći profesori, mentori i njihovi suradnici. Tvrdoga je uveza i uza sve prati ju jednogodišnja licencija na uporabu programa koji knjiga opisuje. Na temelju rezultata većega broja kompleksnih istraživanja, autorice su oprimjerile teorijske postavke kao i SPSS – računalni program koji u knjizi uporabljuju. Snimke zaslona računala pojašnjavaju korake statističkih procedura, a QR kodovi čitatelja vode do korisnih poveznica.


Ljerka Sedlan König istaknula je važnost mentorske suradnje koja je u podlozi predstavljene knjige i koja je dodatno naglašena nazivom dvorane jer su dva osječka nobelovca – Lavoslav Ružička i Vladimir Prelog svoju uspješnost također izradila u mentorskoj uzajamnosti. Dvorana Vladimira Preloga svojim je unutarnjim uređenjem posjetitelje uvela u radni kabinet Jasne Horvat i Josipe Mijoč te su nazočni posjetitelji uređenjem prostora pozvani svjedočiti atmosferi nastanka knjige.


Dekan Ekonomskoga fakulteta prof. dr. sc. Boris Crnković istaknuo je kako je Ekonomski fakultet u Osijeku jedan od prvih fakulteta današnjega Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera tako da predstavljanje toga sveučilišnog udžbenika podsjeća na tradiciju fakulteta, ali i na misiju i viziju Ekonomskoga fakulteta u Osijeku. U Istraživačkom SPaSS-u predstavljena su i dva doktorska studija Ekonomskoga fakulteta u Osijeku (Menadžment i Poduzetništvo), a primjeri opisani u knjizi povezani su s projektima provedenima na Fakultetu čime se doprinosi vidljivosti Fakulteta. Dekan je naglasio da su „autorice već na prvim stranicama knjige postavile i arhivsku fotografiju zgrade fakulteta, dok je njezina namjena bila posve druge, vojne namjene. Sadržajem, primjerima i opremom, knjiga Istraživački SPaSS pruža širu sliku Fakulteta i primjerom je znanstveno-istraživačkoga i nastavnoga rada koji potičemo na Fakultetu.“


Urednica knjige izv. prof. dr. sc. Nives Tomašević knjigu Istraživački SPaSS ocjenjuje neophodnim gradivom svim istraživačima društvenih pojava čija istraživačka aktivnost zahtijeva metodološki korektnu provjeru istraživačkih hipoteza. „S obzirom na izrazitu znanstveno-istraživačku aktivnost samih autorica, tekst koji su ponudile u ovoj knjizi iskustveni je vodič u znanstveno-istraživačkim promišljanjima, a posebnu mu vrijednost daju jasne smjernice, brojni primjeri i ukazani prijepori“.


Docentica dr. sc. Marina Stanić naglasila je kako je znanstveno istraživanje postalo dominantno ne samo u prirodnim i/ili društvenim znanostima, već i neizostavnim obrascem u svim ostalim znanostima. Prema njezinoj ocjeni „autorice svoje znanstvene novume vezane uz znanstveno istraživačku metodologiju i njezinu eksplikaciju u znanstvenom zaključivanju razlažu vrlo sustavno te već tako oprimjeruju znanstveni postupak i pravila njegova izričaja.“ Posebno vrijednim Marina Stanić vidi pristup u kojem autorice teorijski i praktično upućuju na one dijelove znanstveno-istraživačke metodologije koji su nezaobilazni svim istraživačima. „Licencirani SPSS preuzima se uz knjigu u trajanju od 12 mjeseci, a nakon toga studenti taj program mogu uporabiti u knjižnici i u nastavnim prostorima Ekonomskoga fakulteta“.


Jasna je Horvat zahvalila na iznimnom zanimanju okupljenih posjetitelja. „Istraživački SPaSS naše je ohrabrenje istraživačima za samostalno provođenje istraživanja, a nama je dvjema obveza novih učenja kako bismo ih, ako bude sreće i uvjeta, ponovno priredile za sve one hrabre kojima je želja istražiti pojave kojima smo okruženi. Dobro došli u osvajanje novih područja!“
Predstavljanje knjige Istraživački SPaSS zaključila je doc. dr. sc. Ljerka Sedlan König. Prema njezinim riječima, „knjiga Istraživački SPaSS posjeduje znanstvenu i primjenjivu dimenziju, na što upućuje naslovnica Istraživačkog SPaSS-a, ali i večerašnja scena iz koje se čita kako je kralj spašen jer je znao čitati jezik igraće ploče.“ Na samom kraju predstavljanja Istraživačkog SPaSS-a ostvaren je dojam da će „istraživački spas“ ostvariti svi oni istraživači koji usvoje jezik statistike pregledno i sadržajno predstavljen na stranicama te knjige.

Iva IŽAKOVIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike