Učionica

4. sjednica Senata Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku u akademskoj 2019./2020. godini održana 26. veljače 2020. godine
Objavljeno 28. ožujka, 2020.
Novi studijski programi
Senat je donio Odluku o ustroju novoga studijskog programa diplomskoga sveučilišnog studija Kardiopulmonalna i sportska fizioterapija na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo Osijek.

Prijedlog za pokretanje postupka dodjele počasnoga doktorata znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku dr. h. c. Hansu Joachimu (Joachemu) Gierathsu
Povjerenstvo za poslijediplomske studije, doktorate i počasne doktorate razmatralo je prijedlog pet članova Senata za pokretanje postupka dodjele počasnoga doktorata znanosti dr. h. c. Hansu Joachimu (Jochemu) Gierathsu u sljedećem sastavu: prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, prof. dr. sc. Sonja Vila, prorektorica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, prof. dr. sc. Drago Šubarić, prorektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i prof. dr. sc. Loretana Farkaš, dekanica Filozofskoga fakulteta u Osijeku.

Uvidom u priloženu dokumentaciju i na temelju obrazloženja prijedloga, Povjerenstvo je utvrdilo da predloženik dr. h. c. Hans Joachim (Jochem) Gieraths ispunjava uvjete za pokretanje postupka dodjele počasnoga doktorata znanosti u skladu sa Statutom Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Stoga je upućen prijedlog Senatu za pokretanje postupka dodjele počasnoga doktorata znanosti dr. h. c. Hansu Joachimu (Jochemu) Gierathsu zbog iznimnoga doprinosa u razvoju, internacionalizaciji i međunarodnoj prepoznatljivosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, posebice razvoju i kvaliteti nastavne, znanstvene i sveučilišne djelatnosti znanstveno-nastavnih sastavnica u znanstvenom području biotehničkih znanosti. Senat je prihvatio prijedlog pet članova Senata za pokretanje postupka dodjele počasnoga doktorata znanosti dr. h. c. Hansu Joachimu (Jochemu) Gierathsu i imenovao Povjerenstvo za ocjenu prijedloga dodjele počasnoga doktorata znanosti u sastavu: prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan i redoviti profesor u trajnom zvanju Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, predsjednik i članovi: prof. dr. sc. Jurislav Babić, dekan i redoviti profesor Prehrambeno-tehnološkoga fakulteta Osijek, prof. dr. sc. Zvonko Antunović, prodekan i redoviti profesor u trajnom zvanju Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, dr. sc. Zvonimir Zdunić, ravnatelj i znanstveni savjetnik Poljoprivrednoga instituta Osijek i prof. dr. sc. Boro Mioč, redoviti profesor Agronomskoga fakulteta u Zagrebu, član. Imenovano Povjerenstvo obvezno je, u skladu sa Statutom Sveučilišta, najkasnije u roku od 30 dana od dana imenovanja podnijeti Izvješće Senatu o ocjeni prijedloga za dodjelu počasnoga doktorata znanosti dr. h. c. Hansu Joachimu (Joachemu) Gierathsu.

Davanje suglasnosti Filozofskom fakultetu Osijek za stjecanje doktorata znanosti temeljem izrade i javne obrane doktorske disertacije za pristupnika Mirka Ćurića
Povjerenstvo za poslijediplomske studije, doktorate i počasne doktorate, na temelju Odluke Fakultetskoga vijeća Filozofskoga fakulteta Osijek od 22. siječnja 2020. godine i priložene dokumentacije, uputilo je Senatu pozitivno Izvješće o ispunjavanju propisanih uvjeta pristupnika Mirka Ćurića za stjecanje doktorata znanosti temeljem izrade i javne obrane doktorske disertacije na poslijediplomskom sveučilišnom studiju Književnost i kulturni identitet na Filozofskom fakultetu Osijek.

Utvrđeno je da je pristupnik Mirko Ćurić objavio tri znanstvena rada u publikacijama a1 i deset radova u publikacijama a2 te ostvario ukupno 16,07 bodova (u znanstvenom području humanističkih znanosti, znanstvenome polju filologija).

Slijedom navedenoga utvrđeno je da je pristupnik Mirko Ćurić ostvario znanstvena dostignuća kojima ispunjava propisane minimalne uvjete za izbor u znanstveno zvanje znanstvenoga suradnika u skladu s Pravilnikom o uvjetima za izbor u znanstvena zvanja te Povjerenstvo predlaže Senatu izdavanje suglasnosti na Odluku Fakultetskoga vijeća Filozofskoga fakulteta Osijek od 22. siječnja 2020. godine o ispunjavanju propisanih uvjeta pristupnika Mirka Ćurića za stjecanje doktorata znanosti na poslijediplomskom sveučilišnom studiju Književnost i kulturni identitet temeljem izrade i javne obrane doktorske disertacije.

40. Promocija doktora znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Senat je utvrdio da će se 40. Promocija doktora znanosti održati održati 22. travnja 2020. godine na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti na kojoj će biti promoviran 81 doktor znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku:

Ekonomski fakultet (20), Fakultet agrobiotehničkih znanosti (8), Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (6), Filozofski fakultet (4), Građevinski i arhitektonski fakultet (4), Medicinski fakultet (16), Prehrambeno-tehnološki fakultet (5), Strojarski fakultet (1), Doktorska škola Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku (9), poslijediplomski sveučilišni interdisciplinarni studiji: Molekularne bioznanosti (7) i Zaštita prirode i okoliša (1).

Prijedlog pokrića troškova školarine poslijediplomskih sveučilišnih studija za asistente na znanstveno/umjetničko-nastavnim sastavnicama Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku
Senat je donio Odluku o pokriću troškova školarine poslijediplomskih sveučilišnih studija za asistente na znanstveno/umjetničko-nastavnim sastavnicama Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku kako slijedi:



l Na prijedlog Skupštine Studentskoga zbora Sveučilišta, Senat je donio Odluku o izmjenama i dopunama Pravilnika o raspodjeli financijskih sredstava Studentskoga zbora Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku za studentske programe studenta i studentskih organizacija Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.





l Senat je donio Odluku o davanju suglasnosti izv. prof. dr. sc. Damiru Varevcu, dekanu Građevinskoga i arhitektonskog fakulteta Osijek, za potpisivanje Ugovora za projekt „UP.03.1.1.04.0012 Održivi model stručne prakse na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu Osijek-PRAG“ u iznosu od 3.128.294,52 kuna.



U dugom dijelu sjednice Senata sudjelovala je prof. dr. sc. Jasmina Havranek, v. d. ravnateljice Agencije za znanost i visoko obrazovanje sa suradnicima koja je prezentirala članovima Senata rezultate reakreditacije znanstveno/umjetničko-nastavnih sastavnica Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.
 
Možda ste propustili...