Učionica
FILOZOFSKI FAKULTET

Interdisciplinarni simpozij „Stvari koje nismo smjeli reći… o seksualnosti“
Objavljeno 28. ožujka, 2020.
Interdisciplinarni simpozij „Stvari koje nismo smjeli reći“ održao se od 27. veljače do 1. ožujka 2020. u prostorijama Filozofskoga fakulteta Osijek u organizaciji studenata Filozofskoga fakulteta Osijek uz potporu Studentskoga zbora Filozofskoga fakulteta Osijek, Udruge studenata psihologije Psihos i nekoliko partnera.

Ovogodišnji, treći po redu interdisciplinarni simpozij, dio je inicijative započete još 2018. godine, a ujedinio je studente i stručnjake različitih usmjerenja pod krovnom temom seksualnosti.

Na simpoziju je tijekom triju dana održano 30 predavanja studenata i stručnjaka te pet gostujućih predavanja, a četvrti je dan bio posvećen turističkoj šetnji „Tragom najstarijeg zanata u Tvrđi“ pod vodstvom Miroslava Kujundžića. O temi seksualnosti moglo se čuti iz perspektive različitih znanstvenih disciplina – psihologije, pedagogije, medicine, povijesti, književnosti, lingvistike, filozofije pa čak i prava. Tradicionalno, simpozij je obilježio i umjetnički program, ovoga puta u vidu izložbe likovnih radova postavljenoj u kafiću The Kavana. Osim nekoliko umjetnica iz Osijeka – Ene Vladike, Dore Kralik, Josipe Marijanović i Ane Marije Dmitrović, svoje su radove izložile i kolegice iz susjedstva – Tijana Pavić i Marija Nikolić iz Srbije. Osim te, u prostorima Filozofskoga fakulteta postavljena je i izložba „Sva naša vjenčanja“ udruge Dugine obitelji. Također su prezentirana smiješna „cringe“, ali i uznemiravajuća iskustva prikupljana putem anonimne ankete koja su pokazala da su i žene i muškarci moguće žrtve uznemiravanja i da se svima događaju pomalo smiješna iskustva kada se radi o seksualnosti.

Osim studentskih i izlaganja stručnjaka na krovnu temu, nekoliko je gostiju i gošći održalo pozvana predavanja na temu seksualnosti i tako pridonijelo stručnosti, ali i interdisciplinarnosti simpozija. Naime, na simpoziju su sudjelovali Goran Livazović, profesor s Odsjeka za pedagogiju Filozofskoga fakulteta Osijek, Luka Pejić, profesor Odsjeka za povijest, Daniela Šincek, profesorica s Odsjeka za psihologiju[b1], Iva Milić Vranješ i Mirta Kadivnik, ginekologinje iz KBC-a Osijek s kolegom Matom Bošnjakom te Mladen Kožić i Ivo Šegota, članovi udruge Dugine obitelji.

Osim velikog broja posjetitelja, ovogodišnji simpozij obilježio je duh tolerancije, otvorenosti i dijaloga između različitih struka – čime je cilj ove inicijative uistinu postignut.
Sara GRBEŠIĆ i Katarina EŠEGOVIĆ
Možda ste propustili...