Novosti
MINISTARSTVO OBRAZOVANJA: NASTAVA NA DALJINU MORA SE NESMETANO ODRŽAVATI

Škole i fakulteti zatvoreni do 19. travnja, a prosvjetari rade od kuće
Objavljeno 20. ožujka, 2020.

Sve škole, vrtići i visoka učilišta zbog epidemije koronavirusa bit će zatvoreni bar do 19. travnja. Također, s obzirom na to da su od četvrtka na snazi rigoroznije mjere zaštite od koronavirusa, donesene su i druge nove odluke koje utječu na rad odgojno-obrazovnih ustanova.


Odlučeno je da Ministarstvo znanosti i obrazovanja, ravnatelji škola i čelnici drugih ustanova u obrazovanju imaju obvezu pobliže odrediti mjesto rada i način obavljanja posla, tako da umjesto prostora škole ili visokog učilišta, za privremeno mjesto rada odrede neko drugo mjesto prema okolnostima slučaja, ali uz uvjet da se nastava na daljinu kontinuirano i nesmetano održava. Prema njoj je ravnatelj dužan odrediti nužne i neodgodive poslove vezane uz funkcioniranje škole s naglaskom na kontinuirano izvođenje nastave na daljinu, a u osnovnim školama i prihvat djece koja pohađaju razrednu nastavu ako oba zaposlena roditelja nemaju drugu mogućnost zbrinjavanja djece. S obzirom na preporučeni rad od kuće, a zbog mogućnosti da netko od zaposlenika nema potrebnu opremu, Ministarstvo znanosti preporučuje da, ako netko od nastavnika nema vlastito računalo kod kuće, može dobiti na privremeno korištenje i druga računala iz škole (npr. iz informatičke učionice).


Osvrnuli su se i na zaduženja stručnih suradnika, koja su također bitna u izvođenju nastave na daljinu. Tako knjižničari trebaju biti na raspolaganju vezano uz pretraživanje izvora i knjiga te s učenicima i nastavnicima komunicirati na redovitoj osnovi. Također, trebaju biti uključeni u virtualne zbornice i prema potrebi u virtualne razrede. "Posebno ističemo potrebu da pomognu nastavnicima u kreiranju sadržaja i upotrebi materijala, uz reguliranje autorskih prava. Stručni suradnici edukacijsko-rehabilitacijskog profila trebaju pomoći u kreiranju sadržaja za učenike s poteškoćama. Stručni suradnici psihološko-pedagoškog profila trebaju savjetovati nastavnike i učenike vezano uz razrednu dinamiku u online-okruženju te predlagati rješenja i upute o pristojnom ponašanju u online-okruženju, reagirati na neprihvatljive oblike ponašanja, kao i davati potporu u kriznim situacijama", poručuju iz Ministarstva.
Razgovarali smo i s knjižničarkom jedne osječke osnovne škole, koja od četvrtka radi od kuće, te kaže da njoj i mnogim kolegama takav način rada trenutačno odgovora. "S obzirom na opterećenost različitih servera za pružanje usluga online-nastave, mnogi od nas sadržaje distribuiraju u kasnim noćnim satima kako ne bismo dodatno zagušili sustav u vrijeme kad mu pristupa velik broj korisnika i kada je frekvencija pristupa najveća", objašnjava ova prosvjetna djelatnica. E.Nenadić
UPUTE ZA RAD NA DALJINU
Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je jasne upute zaposlenicima koji namjeravaju raditi od kuće, a prema kojima zaposlenik treba potpisati izjavu o tome ima li potrebnu opremu i alate (računalo s instaliranim alatima za kolaboraciju i pristup internetu za nastavnike) za rad na daljinu, ima li prikladni prostor za rad kod kuće (radni stol i "mirni kutak"), te potrebnu literaturu za provođenje nastave na daljinu za nastavnike i stručne suradnike. Obveze radnika uključuju i osiguravanje kontakata i načina komunikacije (virtualna učionica, telefon, e-mail), pri čemu su nastavnici dužni svaki dan biti dostupni bar određeno vrijeme u virtualnoj školskoj zbornici. Također, obvezni su održavati nastavu na daljinu u uobičajenom opsegu radnog vremena te pripremati sadržaje, održavati komunikaciju s učenicima, roditeljima, školom i Ministarstvom znanosti i obrazovanja te davati povratne informacije učenicima i roditeljima.
Možda ste propustili...

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament