Novosti
NE DOLAZITE OSOBNO - TELEFONIRAJTE I ŠALJITE ELEKTRONSKU POŠTU

Zavod za zapošljavanje ne zatvara urede
Objavljeno 20. ožujka, 2020.

Iz središnjice Hrvatskog zavoda za zapošljavanje izvijestili su kako ne planiraju zatvaranje svojih područnih ureda i službi, ali kako bi se ograničilo širenje koronavirusom, mole korisnike da dolaze samo u slučaju nužde, odnosno da koriste druge prikladne kanale za komunikaciju i poslovanje kao što su e-pošta i telefon, pa i portal BurzaRada.


Pomalo neočekivano, problem se pojavio u tome što su posljednjih dana, a svjedočili su o tome domaći mediji, poslovnice HZZ-a pod svojevrsnom opsadom radnika, ponajprije onih u ugostiteljstvu, koji su, ususret očekivanom zatvaranju ugostiteljskih tvrtki i obrta, masovno dobivali otkaze. Tako se još jednom pokazalo da je koronavirus prije svega zdravstveni, ali odmah potom i ekonomski problem. Novonezaposleni su pohrlili po naknade za nezaposlene koje isplaćuje HZZ. Svom srećom takva masovnost nije slučaj i s Osijekom. Pa ipak, Ivan Ravlić, predstojnik HZZ-ova Regionalnog ureda Osijek, poziva na oprez.


- Konzultacije ćemo obavljati telefonom ili mailom, a i odgođeno je individualno savjetovanje, te su korisnici obaviješteni o odgodi, odnosno načinu na koji mogu izvršiti navedenu aktivnost - pojašnjava Ravlić.


Iz HZZ-a nadalje pojašnjavaju kako je prijava u evidenciju nezaposlenih omogućena preko e-pošte (hzz@hzz.hr; hzz.osijek@hzz.hr) uz prijavnicu koju je moguće pronaći na linku http://www.hzz.hr/novosti-priopcenja/vazne-informacije/prijava-u-evidenciju.php. Uz to, potrebno je priložiti sken ili fotografiju identifikacijskog dokumenta te potvrde o boravištu (ako se osoba prijavljuje izvan mjesta prebivališta navedenog na osobnoj iskaznici).


Dobro je podsjetiti kako se nezaposlena osoba mora u roku od 30 dana od prestanka radnog odnosa prijaviti Zavodu te podnijeti zahtjev za ostvarivanje naknade. Ako zbog opravdanih razloga propusti taj rok, može se prijaviti i podnijeti zahtjev u roku od osam dana od dana prestanka opravdanog razloga koji je prouzročio propuštanje roka, ali ukupno najkasnije 60 dana od propuštanja prvotnog roka.


I podnošenje zahtjeva za novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti (uz dokaz o prestanku radnog odnosa i tromjesečnog prosjeka plaće), kao i objave poslodavaca za potrebnim radnicima, moguće je također preko e-maila.


- Svjesni smo da mnogi naši korisnici nemaju pristup elektroničkim medijima, te molimo naše sugrađane, koji su u mogućnosti, da im pomognu pri popunjavanju i slanju ovih obrazaca - apelira Ravlić jer i to će smanjiti dolazak, pa i putovanje u Zavod, ali pomoći korisnicima da ostvare svoja prava. Za opće informacije kontakti su infotelefon: 01 6444 000 za radnog vremena ili e-mail: hzz@hzz.hr.
Naposljetku, iz HZZ-a dodaju da, ako korisnici nisu u mogućnosti doći do svih potrebnih dokumenata, zahtjev će ipak biti zaprimljen, a riješit će se nakon primitka cjelokupne dokumentacije.


Dario Kuštro
DOSTUPNI TELEFONI
Podnošenje zahtjeva za novčanu naknadu za vrijeme nezaposlenosti omogućeno je i preko telelefona:

Osijek - tel. 031 252 500, fax 031 201 375

Beli Manastir - tel. 031 701 552

Donji Miholjac - tel. 031 631 319

Đakovo - tel. 031 813 228

Našice - tel. 031 613 187

Valpovo - tel. 031 651 386
Možda ste propustili...