Novosti
IDUĆA TRI MJESECA NEĆE SE PRISILNO NAPLAĆIVATI DUGOVANJA

Banke: Odgoda rata urednim platišama s ugroženim poslovanjem i dohotkom
Objavljeno 19. ožujka, 2020.

Hrvatska udruga banaka (HUB) izvijestila je da banke iduća tri mjeseca neće prisilno naplaćivati dug te će razmatrati i odobravati zahtjeve za odgodom plaćanja kredita za građane i poduzetnike čiji je bonitet ozbiljno narušen zbog posljedica epidemije koronavirusa.


"U svrhu očuvanja financijske stabilnosti i likvidnosti čimbenika gospodarstva u Republici Hrvatskoj, kreditne institucije u svojim će internim aktima usvojiti odluku prema kojoj neće poduzimati mjere prisilne naplate duga svojih dužnika, fizičkih i pravnih osoba koji u tri mjeseca uzastopce, počevši od travnja 2020. godine, ne podmire tri rate/anuiteta svojih kreditnih obveza, pod uvjetom da time kao vjerovnici nisu dovedeni u neravnopravan položaj u odnosu na druge vjerovnike", kazali su iz HUB-a.


Također, poručili su iz HUB-a, kreditne institucije hitno će razmatrati i odobravati zahtjeve klijenata, građana i poduzetnika za odgodom plaćanja na rok od najmanje tri mjeseca, a čiji je bonitet ozbiljno narušen zbog gubitka ili smanjenja stalnih izvora prihoda te u korist poduzetnika čiji je prihod bitno umanjen u odnosu na ukupan prihod u prethodnom razdoblju.


Kako je izjavio direktor HUB-a Zdenko Adrović, prvotna ideja bila je da se pokuša sa zakonskom uredbom izići u susret klijentima tako da se načini tromjesečna odgoda plaćanja svih obveza koje će dospijevati u travnju, svibnju i lipnju. Kaže kako nije bilo vremena da se to napravi, a banke su donijele autonomnu odluku o tome da će početi prilagođavati svoje sustave kako bi odgodile primjenu svih ovršnih sredstava za razdoblje od travnja do lipnja.


"Banke u iduća tri mjeseca neće prema klijentima aktivirati odluke koje bi imale pravo aktivirati u skladu s ugovorima koje imaju s klijentima", kaže Adrović. No ističe da će se mjera primjenjivati na one klijente koji su na dan 31. prosinca prošle godine bili razvrstani u tzv. rizičnu skupinu A. "To su oni klijenti koji su uredno podmirivali svoje obveze", pojašnjava.


Drugi uvjet da se prema klijentima primjenjuju mjere jest da ta poduzeća imaju ozbiljne poteškoće u poslovanju od posljedica koronavirusa, ili, kod građana, da imaju smanjenje prihode u idućih 90 dana. "To su dakle dva uvjeta koje klijent mora zadovoljiti da bi mu se u iduća tri mjeseca odgodilo plaćanje obveza", ističe Adrović.


Dodaje da će HNB za te klijente relaksirati regulatorne uvjete i to će raditi sve do 31. ožujka iduće godine. "Time će klijenti kojima će se odgoditi vraćanje obveza ostati i dalje razvrstani u rizičnu skupinu A", dodaje Adrović.


Na pitanje znači li to da se mjere odnose samo na uredne platiše, Adrović je kazao da je prema statistici HNB-a 90 posto hrvatskih klijenata takvo.
"Ideja je bila da se s ovim instant-mjerama pomogne najvećem dijelu hrvatskog gospodarstva, ali i onom koji je i najzdraviji dio", rekao je Adrović.H
Moguće davanje i novih kredita
Adrović navodi i da će najavljenim mjerama, osim odgode vraćanja ili restrukturiranja kredita, biti omogućeno i davanje novih kredita. "Uvjet je da se novi krediti daju klijentima kojima će biti pogođen kontinuitet poslovanja i kojima će kao posljedica djelovanja koronavirusa biti nepredviđeno povećani troškovi poslovanja", pojašnjava. Na pitanje o informacijama da neke banke u sljedećem razdoblju prekidaju kreditiranje, kaže da je to autonomna odluka svake banke.
Možda ste propustili...