Regija
I BELI MANASTIR ŽELI POMOĆI GRAĐANIMA I PODUZETNICIMA

Nema više plaćanja ovrha, zakupa prostora i površina, dječjeg vrtića...
Objavljeno 20. ožujka, 2020.
BELI MANASTIR - I Grad Beli Manastir želi pomoći građanima i gospodarstvu, stoji u priopćenju poslanom na e-adrese medija.

- Grad Beli Manastir pozorno prati razvoj situacije vezane uz širenje epidemije COVID-19 virusa i mjere koje poduzima Vlada RH. Novonastala situacija zasigurno će se najviše odraziti na gospodarske aktivnosti poduzetnika te na život građana na području našeg grada. Sukladno tome pokrenut je postupak predlaganja odgovarajućih odluka Gradskom vijeću, u cilju osiguravanja dijela proračunskih sredstava koja bi mogla u budućem razdoblju biti na raspolaganju pravnim subjektima na području grada - ističe gradonačelnik Belog Manastira, Tomislav Rob, naglašavajući kako su u pripremi hitne mjere pomoći poduzetnicima koji posluju na području Belog Manastira. Podsjeća kako grad proteklih nekoliko godina kontinuirano podupire razvoj poduzetništva, a u ovoj nepovoljnoj poslovnoj situaciji već postojeće mjere planiraju proširiti i financijski osnažiti.

- Uz mjere koje za poduzetnike priprema Vlada RH, te financijsku pomoć koju planiramo isplatiti, smatramo da će se lakše prebroditi nepovoljna poslovna situacija - kaže Rob.

Uz mjere kojima život planiraju olakšati poduzetnicima, u planu su i mjere potpore građanima i pravnim subjektima na području grada. Tako će pravni subjekti biti oslobođeni od plaćanja zakupa poslovnog prostora i javne površine u razdoblju od 1. travnja do kraja godine. Nadalje, obustavljeno će biti provođenje svih ovršnih postupaka za neplaćena potraživanja od 18. ožujka do 30. lipnja, kao i obustava obračuna zateznih kamata na zakasnjela plaćanja prema gradu Belom Manastiru po svim osnovama do kraja ove godine. Odnosi se to na komunalne naknade i slične obveze.

Posebna je mjera usmjerena prema roditeljima djece predškolske dobi koja su uključena u redovite programe dječjeg vrtića Cvrčak. Predloženo je oslobađanje plaćanja usluge za vrijeme dok je na snazi obustava rada ustanove (16. ožujka). Inače, u jedinom baranjskom gradu prvog dana početka primjene najnovijih mjera za sprječavanje širenja zaraze, život je tekao ritmom uobičajenim posljednjih dana. U prijepodnevnim satima gradsko središte i ulice koje vode prema njemu nisu bile prazne. Naprotiv, mnoštvo se ljudi moglo vidjeti - s vrećicama u rukama. ‘‘Okupljališta‘‘ su ponovno bila u trgovinama, u kojima je, već ‘‘standardno‘‘, nedostajalo nekih proizvoda, poput mesa, WC papira, nekog povrća, dezinfekcijskih sredstava (...). Bez obzira na apele Stožera civilne zaštite da se ne borimo protiv gladi, nego bolesti, novac je opet trošen i na kupnju raznih, najčešće nepotrebnih namirnica. Prazna parkirališna mjesta mogla su se vidjeti samo ispred ugostiteljskih objekata, čiji su se vlasnici pridržavali zabrane rada. Osim trgovina mješovite robe, pekarni, ljekarni, kioska, banki, FINE i pošte, radili su automehaničari, osiguravajuće kuće, Centar za vozila, stovarišta i trgovine građevnog materijala, poljoprivredne ljekarne, prodavaonice higijenskih potrepština (…), dakako uz obvezne naputke o ponašanju unutar njih. Kako ističu tamošnji djelatnici, za sada rade prema uobičajenom radnom vremenu. Zaključana vrata dočekala su kladioničare.

Poseban režim rada imaju sve gradske ustanove i institucije.
I.Getto
Posebna je mjera usmjerena ka roditeljima djece predškolske dobi koja su uključena u programe vrtića
Možda ste propustili...

MALI LAV ŠIMUN STOJANOVIĆ IZ ŽUPANJE PRIPREMA SE ZA NOVU OPERACIJU

Sam napravi desetak koraka, igra se s ovčarom Simbom

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana