Regija
GRADONAČELNIK ŽELI ODLUKE BEZ RASPRAVE

HDZ Valpovo Matka Šutala prozvao za političko profiterstvo
Objavljeno 20. ožujka, 2020.
Županijski Stožer CZ-a poručio da naputci na koje se poziva Šutalo ne postoje te da se sjednice održavaju poštujući upute
VALPOVO - Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a Valpovo Antun Katalenić i predsjednik valpovačkog Gradskog vijeća Dejan Pisačić u srijedu su u širem središtu grada održali konferenciju za novinare pod nazivom "Političko profiterstvo". Povod konferenciji bio je dopis gradonačelnika Matka Šutala uz poziv za sjednicu Gradskog vijeća, u kojem se, između ostalog, apelira na vijećnike da se zbog rizika vezanog uz koronavirus, i pozivajući se na upute županijskog Stožera civilne zaštite, sjednica održi žurno, a sve predložene točke dnevnog reda prihvate bez obrazloženja i rasprave.
Taj je dokument na pressici županijskog Stožera civilne zaštite u srijedu prethodno oštro osudio i osječko-baranjski župan Ivan Anušić, rekavši kako se sjednice na kojoj se donose iznimno važne odluke ne mogu održavati na takav način i bez rasprave te da se novonastala krizna situacija pokušava iskoristiti za "lov u mutnom", na što će Županija reagirati dopisom gradskoj upravi.


Navodeći tijek događanja, predsjednik Vijeća Pisačić je kazao kako je 2. ožujka sazvao 32. sjednicu za 26. ožujka.


- Nakon telefonskog razgovora, gradonačelnik Matko Šutalo mi je dostavio dopis u kojem, prema naputku Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske i Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije, traži da se zbog određenih rokova sjednica Vijeća održi kako je planirano. Međutim, u prijedlogu navodi da se o točkama dnevnoga reda ne vodi nikakva rasprava, već da se samo donose odluke, da izvjestitelji po pojedinim točkama neće davati posebna obrazloženja, odgovarati na pitanja, pa čak neće biti ni nazočni sjednici. Dakle, traži se od gradskih vijećnika da se odreknu svoga prava zajamčenog Ustavom i zakonima i da ne raspravljaju o prijedlozima akata, između ostaloga, o drugim izmjenama i dopunama gradskog proračuna za 2020. godinu, o dugoročnom i kratkoročnom kreditnom zaduživanju Grada i gradske Ustanove za kulturne djelatnosti "Ante Evetović Miroljub", izmjeni i dopuni Statuta te o odluci o zakupu poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu RH. Trebalo bi, dakle, o tim točkama, koje će odrediti smjer Grada u financijskom i svakom drugom smislu u budućnosti, bez ikakve rasprave i pitanja donijeti odluke - konstatirao je Pisačić obrativši se odmah nakon toga službenim upitom za očitovanje o ovom slučaju županijskom Stožeru civilne zaštite budući da se na njega pozvao gradonačelnik u svome prijedlogu.


U odgovoru koji mu je stigao, a koji je potpisao predsjednik Stožera Goran Ivanović, stoji da takvi naputci ne postoje te da se sjednica Gradskoga vijeća može održati poštujući upute o razmaku osoba i primjeni dezinfekcijskih sredstava.


- Shvaćajući ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo te činjenice da se promjene mogu dogoditi iz sata u sat, predlažem, ako se smatra da je ugroza zbog pandemije virusa COVID-19 toliko velika, da se sjednica odgodi pa da se održi kada se za to stvore povoljniji uvjeti ili da se 32. sjednica Gradskog vijeća održi u zakazanom terminu po svim statutarnim i poslovničkim odredbama uz pridržavanje mjera opreza (razmještaj sjedenja, osobni kontakt i slično). Treba razmisliti da se, zbog mjera opreza, na ovu sjednicu ne pozivaju gosti. Međutim, o tome da se vijećnicima uskrate rasprava i dodatna pojašnjenja od strane struke, dakle pojedinih pročelnika ili djelatnika gradske uprave - takvo nešto ne dolazi u obzir! - poručio je Dejan Pisačić.
U svom istupu oštar je bio i predsjednik valpovačkog HDZ-a Antun Katalenić, osudivši ovakav potez gradonačelnika.
Lidija Aničić
Anušić: Nije vrijeme za politiziranje
"I dalje tvrdim da se gradonačelnik Valpova ne može pozivati na preporuku Stožera CZ-a Županije da se ograniče javna okupljanja prilikom prijedloga za sazivanje sjednice Vijeća. Teme za koje gradonačelnik predlaže da se izglasaju na sjednici bez rasprave i izlaganja sve govore - dugoročno i kratkoročno zaduživanje te davanje jamstva Grada. Očekujem od svih gradonačelnika i načelnika da se ponašaju odgovorno i da se aktivno kroz svoje stožere uključe u borbu protiv koronavirusa, a politiziranje ostave za neka druga vremena. Spominjanje HDZ-a, unutarstranačkih i predsjedničkih izbora u ovom trenutku je uistinu deplasirano i nemam namjeru to ni komentirati", priopćio je župan Ivan Anušić.
"Neosnovano ocrnjen"
O sazivanju sjednice Gradskog vijeća i kritikama na predloženi način odlučivanja na njoj jučer se na konferenciji za novinare, na koju "Glasa Slavonije" nije bio pozvan, javno oglasio i gradonačelnik Matko Šutalo koji je, prema navodima drugih medija, opovrgnuo prozivke osječko-baranjskog župana Ivana Anušića i rekao kako ga je župan "neosnovano ocrnio".
Da se vijećnicima uskrate rasprava i pojašnjenja na sjednici Vijeća - ne dolazi u obzir, kaže Dejan Pisačić
Možda ste propustili...

PET JE STOLJEĆA STARA CRKVA SVETOG JURJA

Crkva se drenira i opločuje

TRG R. BOŠKOVIĆA

Drvored oskoruša

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KURIOZITET IZ 1945. I VREMENA POMOĆI UNRRA-E

Snimka ratnoga bunkera u središtu Đakova u američkom vojnom arhivu

2

EKOLOŠKI I SAMOODRŽIVO

U planu gradnja dvadeset
drvenih kućica na Dravi

3

NA AKTUALCU GRADSKOG VIJEĆA O SMJENAMA ČELNIH LJUDI GRADSKIH TVRTKI I USTANOVA

Juzbašić: Sve je prema zakonu, nitko nije potjeran na ulicu!