Osijek
SVI VANI, ALI OBVEZNO NA PROPISANOJ UDALJENOSTI

Osječani su dane maksimalno koristili za boravak na otvorenome
Objavljeno 20. ožujka, 2020.
U ruksacima voda, grickalice, poneki frizbi i lopta, uz obilje sunca odjednom je postalo to sasvim dovoljno za sreću

Kao da su predosjećali da će se u četvrtak probuditi pod novim restriktivnim mjerama, Osječani su protekle dane maksimalno koristili za boravak na otvorenome. No, vrlo disciplinirano, mahom u krugu članova obitelji te s pristojnim rastojanjem jedni do drugih.

Kako je sve one koji zbog prirode posla imaju ikakvu mogućnost raditi od kuće, u nedjelju navečer u inboxima ili ponedjeljak ujutro na radnim mjestima dočekala poslodavčeva odluka da će se ta mogućnost maksimalno i iskoristiti, radna su prijepodneva u Osijeku preko noći postala nešto posve drugo. Slab intenzitet prometa i poluprazne ulice u središtu grada onima koji su ipak morali na radno mjesto, ostavljali su dojam kao da su zabunom u neradni dan krenuli na posao. No, zato su, također u duhu nedjelje, prolazila gradska poslijepodneva koja su svi oni koji prvi dio dana provode zarobljeni u kućama i stanovima, ispred računala i izvan svojih rutina koje im omogućavaju socijalni kontakt, koristili za boravak na otvorenome.

Čitava trasa biciklističke staze koja spaja zapad i istok grada tako je proteklih dana vrvjela biciklistima. Među njima je bilo mnogo obitelji s djecom koju su na ovaj način roditelji pokušavali što više udaljiti od dječjih igrališta koja bi, prema preporukama epidemiologa, u ove dane trebalo izbjegavati. U pokušajima da okupiraju djecu obitelji su se raširile i po travnatim površinama na lijevoj obali Drave, Perivoju kralja Tomislava i lokalnim bajerima, a oni u nešto boljoj kondiciji za bicikliranje iskoristili su biljsku cestu. Bilo je poželjno pronaći i kakav zabačeni kutak parka za čitanje, ili razmišljanje na otvorenome. U ruksacima voda, grickalice, poneki frizbi i lopta, uz obilje sunca - bilo je to posve dovoljno za sreću.

Zaljubljenici u sportske aktivnosti također su u velikom broju izišli iz fitness-centara i dvorana - na otvoreno. Nije bilo ništa neuobičajeno, primjerice, uz trim-stazu u blizini zoološkog vrta vidjeti prizore vježbača - što na prostirkama koje su ponijeli od kuće, što na klupama. No, najviše se trčalo te se slobodno može zaključiti kako nova "plava" staza nikada nije bila bolje iskorištena.

Oni tek željni sunčanih zraka zaposjeli su pak dravsko kupalište na Kopiki. Guštalo se u suncu na ručnicima i dekicama, ili u rastrčavanju pasa, ali uz dužan oprez. Naime, zanimljivo je bilo (ujedno i pohvalno, ali pomalo i tužno), primijetiti kako se unatoč većem broju ljudi na jednoj površini ipak, prešutno, održava razmak između "grupica".

Kako će izgledati idući dani? Iako za sada Osječani mogu nastaviti, bar poslijepodnevima, živjeti kao da je nedjelja, upitno je koliko će to potrajati, odnosno bliži li nam se trenutak restriktivne zabrane kretanja. Zato poruka svima - valja iskoristi luksuz koji nam nudi priroda - sunce i svjež zrak. Dovoljno daleko jedni od drugih. Nažalost, nije vrijeme za društveni život na kakav smo naviknuli.

Ivana Solar
Možda ste propustili...

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike