Osijek
NA GLAVNOJ TRŽNICI

U šoku i prodavači i kupci: Za 2 sata ode tona piletine!
Objavljeno 20. ožujka, 2020.
Od danas su zatvoreni svi lokali koji ne prodaju prehrambene proizvode

Glasova ekipa godinama prati glavnu tržnicu četvrtkom, ali nismo samo mi jučer komentirali da su mjere opreza itekako vidljive na mjestu koje za lijepog vremena vrvi od kupaca. Od danas, naime, sve prodavaonice i štandovi koji ne prodaju prehrambene artikle zatvoreni su, pa je jučerašnji dan bio, za sada, posljednja prilika kupcima da odaberu komad odjeće, uzmu cvijeće...

- Danas sam još odradila narudžbe za vijence, no od sutra radim samo od kuće. Ne znam kako će to funkcionirati, jer pokopa nažalost ima, a vijenci na tržnici najtraženiji su. Ipak, onaj tko želi kupiti vijenac ili bilo kakvo cvijeće, morat će me potražiti na adresi - kaže prodavačica cvijeća koja je, baš kao i većina naših sugovornika, željela ostati anonimna. Novonastala situacija izbezumila je ne samo prodavače neprehrambenih artikala, koji su jučer morali zatvoriti svoje lokale, nego i redovite prodavače voća, povrća i mesa.

Na ulazu u zatvoreni dio tržnice dočekao nas je naplatnik, dezinficirao nam ruke, a potom smo vidjeli da polovina prodavača ondje ne radi. Razlog je taj što većini roba dolazi srijedom i subotom, a posljednjih dana sve što imaju prodaju u samo sat vremena. Pronašli smo prodavačicu koja je pileće i pureće meso dobila jučer i, kako kaže, morala je poduzeti određene mjere.

- Za manje od dva sata prodamo tonu mesa, a u redovnim uvjetima dnevni ulaz robe traje dva do tri dana. Ograničili smo količinu kupnje, pa sad ne dopuštamo da netko kupi pet kilograma pilećih prsa, nego tri komada. Cijene su nam iste, čak su i snižene, i mogu vam reći da sam navalu očekivala, ali ovoliku ni slučajno - rekla nam je trgovkinja, dodajući da je navala kupaca prevršila svaku mjeru. Manji promet nego prodavači pilećeg mesa bilježi prodavačica jaja Ivana Šola. U šali kaže da ljudi ne kupuju zalihe jaja, no svakako osjeti veću potražnju nego inače, baš kao i Valentina Marenjak, koja godinama prodaje med u zatvorenom dijelu tržnice, a njezin suprug prodaje na otvorenom. Zamjećuje nešto manju potražnju za medom nego prošloga tjedna, a zanimljivo je da su nam uglavnom isto ispričali i prodavači voća i povrća. Dodajmo da eCeker ne prestaje raditi, baš kao ni Bio-bio trgovina Ljiljane Olujić, i to uz minimalni popust od 15 posto.

- Nema ljudi, vjerojatno se boje zaraze. Mi imamo svega i nudimo uobičajenu robu, no danas kupce brojimo na prste - kaže prodavačica na tržnici. Zamijetili smo tek nešto veću gužvu kod prodavača jabuka, a umirovljenica Katarina mišljenja je da je jabuka odlična za imunitet pa je k svojoj prodavačici “potegnula” iz Bosutskog naselja.

Još jučer za kupce bili su dostupni štandovi rabljene obuće u prolazu kraj zatvora, no od danas ih nema do daljnjeg. Zatvorena su i oba kafića, pa onaj tko je želio popiti kavu na tržnici, mogao ju je kupiti tek na obližnjem kiosku. - Ne znam ni hoću li imati dovoljno kave u aparatu i morat ću zvati vlasnika da dopuni – prokomentirao nam je prodavač na obližnjem kiosku.

Marija Mihelić
Možda ste propustili...

KONTINUITET OBAVLJANJA KOMUNALNIH DJELATNOSTI

Održavanje javne rasvjete povjereno je tvrtki Unikom

ANTUNOVO U TVRĐI 2024.

Raspored svih misa i blagoslova

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana