Osijek
HVALEVRIJEDNA INICIJATIVA OSJEČKOG KUHARA IVANA ĐUKIĆA

Dostava hrane za očuvanje radnih mjesta ugostitelja
Objavljeno 20. ožujka, 2020.

Osijek se može pohvaliti hvalevrijednom inicijativom hrvatskog kuhara i kulinarskog reprezentativca, osvajača svjetskih odličja i chefa restorana "Lipov hlad” Ivana Đukića o promociji pravih lokalnih ugostitelja koji, unatoč situaciji u kojoj su se našli, nisu otpustili svoje djelatnike. Podršku za inicijativu Đukić je dobio i od Grada Osijeka te osječke Turističke zajednice, a riječ je o dostavi hrane na kućnu adresu, u sukladu s trenutnim mjerama, ali i HACCP certifikatom. Inicijativa je u začetku, a u pripremi je i profil #podržilokalnerestorane.

- Može nam se pridružiti svaki restoran koji radi i ne otpušta svoje djelatnike, i to upravo u svrhu da ugostitelji ne ostaju bez posla, čemu je naravno i svrha cijele inicijative. Isto tako, dostava se mora obavljati u kontroliranim uvjetima i prema svim pravilima HACCAP-a. Konkretno, mi smo se odlučili dostavljati hranu na kućnu adresu naših sugrađana - rekao je Đukić, dodajući da je cijela priča oko dostave hrane na kućne adrese razrađena do najsitnijih detalja.

Konkretno, restorani koji su se već pridružili ili će to tek učiniti moraju imati dostavna vozila koja pripadaju tvrtki, odnosno ne smiju biti privatna. Osoblje je educirano i pri dostavi nosi obvezno zaštitne maske i rukavice kako ne bi dovelo u opasnost kupce, ali i sebe. Riječ je, pojašnjava Đukić, o kontroli hrane na višoj razini, stoga je jako važan i razmak između kupca i dostavljača od najmanje metra, a dostavljači ne ulaze u domove, nego naručitelji hrane izlaze ispred zgrada, odnosno kuća.

Nadalje, razmjene novca nema, nego naručitelj unaprijed mora reći ako nema točan iznos kod sebe, kako bi dostavljač mogao ponijeti ‘kusur‘. Također, tu su i POS aparati koji su, kaže Đukić, higijenski očišćeni, presvučeni tzv. stretch folijom, a rukavice koje nosi, dostavljač nakon svake dostave baca i uzima nove.

- Prema mojim informacijama, dostavu na ovaj način u gradu obavljaju, uz nas u "Lipovu hladu", još i Saloon, City food, Gurman Emezzeta i Strossmayer. To su restorani koji imaju dostavu u redovitoj ponudi i dobro znaju svu proceduru. Poanta je cijele priče u ovim teškim vremenima očuvanje radnih mjesta te ja kao predsjednik Udruge kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije i chef u restoranu imam i moralnu obvezu pokrenuti nešto kako ugostitelji ne bi masovno završavali na Zavodu za zapošljavanje - tumači Đukić, pozivajući građane da podrže inicijativu kako bi ugostitelji, u ova nimalo ugodna vremena, opstali. Dodajmo tome da su i meniji cjenovno prilagođeni, a dostava je besplatna.

Đukić također poziva i druge restorane da se pridruže, uz naglasak kako razina sigurnosti građana i dakako samih djelatnika mora biti drastično viša nego ona na koju su naviknuli. Apelira na sve lokale, odnosno restorane da budu maksimalno korektni i da se, smatraju li da mogu ispuniti zadane uvjete ili ih već imaju, slobodno priključe inicijativi i na taj način zadrže svoje djelatnike.

M. Mihelić
GRABROVIĆ PODRŽAVA INICIJATIVU
Predsjednik Uduženja obrtnika Osijek Dragutin Grabrović podržava inicijativu i drago mu je što je potekla iz Osijeka.

- Mi smo u Udruženju razgovarali o cateringu, odnosno tvrtkama registriranim za catering da i dalje obavljaju svoj posao. Još nije službeno objavljeno hoće li im država pomoći – prokomentirao je Grabrović.
Najčitanije iz rubrike