Kultura
ZAVIRITE KROZ ZATVORENA VRATA HGZ-A

Vrijeme je stalo u ljepotici iz 1876.
Objavljeno 20. ožujka, 2020.
Aktualna kriza žestoko pogađa kulturne ustanove, a osobito Hrvatski glazbeni zavod, koji se kao udruga građana financira iz vlastitih prihoda. Hrvatski glazbeni zavod zatvorio je svoja vrata. Koncerti su otkazani, promocije, predavanja, kongresi i svečane večere odgođeni, društveni orkestri ne dolaze na probe, knjižnica ne radi. Vrijeme je stalo u ljepotici koja krasi Gundulićevu ulicu još od 1876., kada je dovršena njezina gradnja i kada je otvorena prva koncertna dvorana u Zagrebu.


Fotograf Zvonimir Ferina iskoristio je zatišje i svojom kamerom zabilježio svu ljepotu ovog povijesnog zdanja i svojim jedinstvenim umjetničkim izričajem prikazao tišinu koja trenutačno vlada "kućom u kojoj stanuje glazba".


- Moji roditelji glavni su ‘krivci‘ za moju ljubav prema glazbi i posebnu povezanost s Hrvatskim glazbenim zavodom pa me veseli što kao fotograf već dulje vrijeme intenzivno surađujem s tom glasovitom kulturnom ustanovom. Fotografirati HGZ sada kada je zatvoren bilo je doista neobično - nedostajali su mi zvuci klavira, gudača, harfe… tišina je bila neobično glasna - kaže Zvonimir Ferina.
Od svog osnivanja 1827. Hrvatski glazbeni zavod više se puta susretao s krizama, ali nikada s dvije u tako kratkom roku. Nakon velike krize 2018. novo ravnateljstvo, na čelu s izv. prof. dr. sc. Romanom Matanovac Vučković, uspjelo je u iznimno kratkom roku oporaviti HGZ, privući sponzore i donatore, obnoviti dio zgrade, pojačati koncertna događanja, uvesti u prostor književnu i filmsku umjetnost, vratiti publiku i, što je najvažnije, stvoriti novu. No sada je HGZ zbog nastale situacije morao zatvoriti svoja vrata i počela je nova kriza. N.Vek.
- Za razliku od ostalih, jednako važnih glazbenih institucija, HGZ je udruga građana i financira se iz vlastitih prihoda. Prestanak rada za nas je kritičan trenutak kada prestaju svi naši prihodi i kada ne znamo kako ćemo radnicima isplatiti plaće i kako ćemo održavati zgradu. Ravnateljstvo je ‘na nogama‘ i pokušavamo pronaći rješenje za opstanak - kaže Romana Matanovac Vučković. Svi važni umjetnički projekti, koje su HGZ i njegovi vrsni suradnici pripremali, trenutačno su na čekanju, a novi tepisi na svečanom stubištu i ulašteni parketi u velikoj dvorani razmeću se svojom ljepotom na fotografijama Zvonimira Ferine i prizivaju što skoriji prestanak ove strašne pandemije.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

20. OLJK: ZVIJEZDA BARUNA BECKERSA

Milovan Tatarin: Ovo je prava promocija, knjiga je sada kod kuće

2

KONCERT GUDAČKOG ORKESTRA HNK-A

Gošća mlada flautistica Mia Mandić

3

WALDINGER ŠIRI IZLOŽBENI PROSTOR

Izložbom se se prisjetili Marine Viculin