Kultura

U Pogonu otkazan progam za ožujak
Objavljeno 19. ožujka, 2020.
Zbog razvoja situacije vezane za širenje korona virusa, odlučili smo otkazati ostatak programa planiranog za ožujak u Pogonu. Ovisno o daljnjem razvoju situacije odlučit ćemo i o daljnjem (ne)održavanju programa o čemu ćemo vas obavijestiti. Nadamo se da ste svi dobro, na sigurnome i da pazite na sebe i druge.


U ovim danima samoizolacije, nudimo vam nekoliko sadržaja koje možete pratiti online. Prije nešto više od godine dana prikupili smo arhivu dokumentacijskog materijala programa u Pogonu. Što se sve dešavalo u posljednjih 10 godina rada Pogona, tko je sve nastupao kod nas i kako se Jedinstvo transformiralo možete saznati kroz fotografije, programske materijale i medijske članke u Pogonovoj arhivi. Arhivu su sastavili Ivana Cencelj, Pero Kusalo i Tatjana Vukadinović, a tehnički postavio Nikola Plejić. Ako imate materijale koje nismo uključili u arhivu - slobodno nam ih pošaljite:-)


Prošli tjedan smo zbog korona virusa otkazali Reshape Intensive Zagreb, konferenciju na kojoj smo trebali ugostiti 80 umjetnika i kulturnih radnika iz Europe i Južnog Mediterana. Umjesto fizičkog sastajanja, radni dio konferencije održali smo online i na taj način testirali alternativne modele rada u novim okolnostima restriktivne mobilnosti. Još uvijek slažemo dojmove i zaključke koje ćemo uskoro objaviti na stranici projekta. U međuvremenu vas pozivamo da se pobliže upoznate s nekim aktivnostima koje provodimo u sklopu Reshape projekta. Možete detaljnije istražiti Direktorij alternativnih organizacijskih praksi koji mapira organizacije, inicijative i pojedince iz Europe i Južnog Mediterana koji djeluju na području suvremene umjetnosti i kulture. Tijekom projekta smo intervjuirali neke od tih organizacija, kao i druge pojedince koji kroz svoj rad prakticiraju nove, alternativne, radikalne i rubne metode organiziranja i funkcioniranja. Intervjue možete pogledati ovdje.


Dok nas korona još nije pogodila, realizirali smo nekoliko programa u sklopu Participativne Pogonove sezone. Ako ih niste imali prilike vidjeti (a znamo da sada ionako nećete nikuda:-)) evo prilike da barem virtualno posjetite dvoranu Jedinstva. Pogledajte video dokumentaciju s audiovizualne izvedbe Panacea /(pjesme i napitak nastale kao rezultat istraživanja kontaminiranih tla i voda; videodokumentaciju s izložbe Raštimavanje/Fantazme, nastale kao amalgam dvaju rada – ciklusa Raštimavanja Teute Gatolin te rada Ive Korenčić Prema Fantazmi; te videodokumentaciju interaktivne, kinetičke instalacije M 24, umjetnika Filipa Borellija koja istražuje estetiku univerzuma kroz gibanje mikro čestica u vodi.
S obzirom na to da ne znamo u kojem vas je stanju ova situacija zadesila te da ne znamo ni koliko će ista trajati, nismo sigurni je li primjerenije da kažemo "Uživajte ako imate priliku usporiti malo sa životom" ili pak "Držite se i nadamo se da će brzo proći". Koja god opcija vam je draža - perite ruke i pazite na sebe i druge! N.Vek.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike