Ekonomija
OČUVANJE LIKVIDNOSTI I ZAPOSLENOSTI

Jedanaest mjera za pomoć poljoprivredi
Objavljeno 20. ožujka, 2020.
Paket mjera primjenjiv je na sve sektore, vrijedan je 350 milijuna kuna, a odnosi se i na odgode plaćanja i uštede

Ministarstvo poljoprivrede uvelo je jedanaest mjera radi ublažavanja negativnog utjecaja koronavirusa na poslovanje poljoprivrednika, ribara i drvno-prerađivačkog sektora.

Kako navode iz Ministarstva poljoprivrede, ovaj paket mjera primjenjiv je na sve sektore i odnosi se na osiguranje likvidnosti, odnosno postojeće razine zaposlenosti, a vrijedan je gotovo 350 milijuna kuna. “U ovom trenutku naše su radnje usmjerene očuvanju likvidnosti, zaposlenosti i sigurnosti prehrambenog lanca. Sukladno tome, s jedne ćemo strane odgoditi njihove obveze plaćanja, a s druge strane, uštedama i preraspodjelama osigurali smo nacionalna sredstva za pomoć te se nadam da ćemo u pregovorima s Europskom komisijom osigurati dodatna sredstva. Nastavljamo s osmišljavanjem i implementacijom dodatnih mjera. Vjerujem da će mjere olakšati trenutačnu situaciju našim poljoprivrednicima’’, ističe ministrica Vučković.

“Cilj je ublažavanje posljedica i pružanje pomoći poslovnim subjektima, zbog usporavanja gospodarskih aktivnosti prouzročenih pandemijom virusa COVID-19, pri izvozu proizvoda na zajedničko tržište Europske unije. Kako bi se osigurala likvidnost u sektoru poljoprivrede, zatražit će se od Europske komisije (EK) mogućnost prenamjene sredstava osiguranih u EAFRD-u u iznosu od 100 milijuna kuna za dodatnu potporu dohotku posebno osjetljivim sektorima (tov junadi, krave u proizvodnji mlijeka, ovce i koze, voće i povrće, šećerna repa, krmno proteinsko bilje, krave dojilje) u okviru proizvodno vezanih potpora ili primjenom posebnih interventnih mjera u navedenim sektorima. Također, radi ublažavanja posljedica smanjene likvidnosti sektora i osiguranja pokrića gubitka u poslovanju tražit će se i mogućnost osiguranja isplate većeg iznosa avansa za izravna plaćanja nakon završetka administrativnih kontrola, a prije obavljenih kontrola na terenu”, navode iz Ministarstva poljoprivrede te dodaju: “U situaciji u kojoj je dostupnost tržišta (Italija) svježom ribom na kojemu se postižu daleko najbolje cijene proizvoda ribarstva ograničena, financijska kompenzacija za mirovanje flote dok se situacija ne stabilizira sasvim bi sigurno spriječila flotu da svoje financijske gubitke pokuša nadomjestiti povećanim količinama plasmanom slabije plaćenih tržišnih kanala.”

Od mjera svakako valja navesti i odgodu plaćanja zakupnine i koncesijskih naknada za poljoprivredno zemljište u vlasništvu Republike Hrvatske. “Ovom mjerom predlaže se odgoda plaćanja zakupnine, odnosno naknade za 2020. zakupcima i korisnicima poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu Republike Hrvatske za tri mjeseca od dana ugovorenog dospijeća. Za sve korisnike investicijskih mjera PRR-a te projekta iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina, omogućava se također odgoda rokova svih preuzetih obveza za 90 dana. Uvodi se i odgoda roka plaćanja dospjelih obveza Hrvatskim šumama d.o.o. za drvne sortimente’’, navode iz Ministarstva poljoprivrede.

Zdenka Rupčić
PETANJAK: ODGODA NIJE RJEŠENJE
- Nisam detaljno upoznat s mjerama za pomoć poljoprivredi u premošćivanju krize vezane uz koronavirus, ali znam da se općenito u mjerama koristi pojmom odgoda podmirenja obveza i sl., ali to nije rješenje jer opet moram platiti obveze. No ni otpis nije rješenje. Braća i ja još smo prije nabavili sjeme, gorivo i dr. za sjetvu, a onaj tko nije, zašto takvom otpis, kaže ratar iz Drenja Josip Petanjak. Pozdravlja mjeru interventnih otkupa prema stočarima. O povlačenju viškova od ratara, dodaje, ne može se govoriti jer ih sada ni nema – tek treba posijati, dodaje Petanjak. S.Ž
Cilj je ublažavanje posljedica prouzročenih pandemijom virusa COVID-19, pri izvozu na tržište EU-a
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROIZVOĐAČ PELETA ŠIRI PROIZVODNJU

Šišarka će raditi uz briket i cijepano drvo

2

UVOĐENJE EURA SMANJIT ĆE VALUTNE RIZIKE

Imovina mirovinskih fondova postat će likvidnija

3

SKLOPILI NEKOLIKO UGOVORA

Novi poslovi AD Plastika u proizvodnji autodijelova