Svijet
BERGAMO:

Vojska kamionima odvozi tijela žrtava koronavirusa
Objavljeno 19. ožujka, 2020.

Italija je naredila vojsci da odveze tijela iz Bergama, grada u središtu epidemije koronavirusa preplavljenog sprovodima, dok se vlasti pripremaju produljiti mjere karantene diljem zemlje.


Videosnimke lokalnih stanovnika u Bergamu, sjeveroistočno od Milana, objavljene na internetskoj stranici lokalnog lista Eco di Bergamo, pokazuju dugu kolonu vojnih kamiona koji se noću kreću ulicama te premještaju ljesove s gradskoga groblja. Vojni glasnogovornik potvrdio je u četvrtak da je 15 kamiona i 50 vojnika raspoređeno da preveze tijela u susjedne pokrajine. Ranije su lokalne vlasti u Bergamu uputile apel za pomoć u kremiranju jer je njihov krematorij preplavljen tijelima.

Strože mjere


Italija je prijavila najveće povećanje broja umrlih od koronavirusa u jednom danu, ukupne brojke s 475 porasle su na gotovo 3000. Više je od 300 umrlih samo u Lombardiji, gdje se nalazi Bergamo, najteže pogođena pokrajina s više od 4000 slučajeva. Italija je ušla u karantenu prije ostalih europskih zemalja, ali broj zaraženih i dalje raste, pa vlada razmatra strože mjere kojima bi se dodatno ograničilo već strogo ograničeno kretanje na otvorenome. List Corriere della Sera u četvrtak prenosi izjavu premijera Giuseppea Contea, koji kaže da će vlada produljiti izvanredne mjere, škole ostaju zatvorene, kao i mnoge tvrtke. Mjere nalažu da je većina trgovina zatvorena najmanje do 25. ožujka, a škole do 3. travnja. Conte nije rekao koliko će mjere biti na snazi. Dužnosnici su objasnili da su potrebne strože mjere jer previše ljudi ne poštuje odredbe da ostaju u kućama te da još uvijek tisuće obolijevaju.

U Lombardiji na rubu snaga



Slike vojnih kamiona koji prenose tijela pokazuju razmjere poslova koje obavljaju zdravstvene službe u najteže pogođenim sjevernim pokrajinama, te da su blizu točke pucanja u ovoj kriznoj situaciji. Giacomo Angeloni, mjesni dužnosnik nadležan za groblje u Bergamu, rekao je ranije ovaj tjedan da krematorij radi danonoćno te da se kremira 24 tijela na dan, gotovo dvostruko od normalnog maksimuma i da se ne može tako nastaviti. Tijela je toliko da su morali maknuti klupe u crkvi da izlože mnogobrojne ljesove, ali se svaki dan donose nova tijela. Guverner Lombardije Attilio Fontana rekao je da su liječnici i medicinske sestre na rubu snaga. "Brinem se da bi mogli tjelesno i duševno podleći, jer ako oni podlegnu, dogodit će se zaista katastrofa", rekao je Angeloni.

Vuk Tešija

Najčitanije iz rubrike