TvObzor
NAŠI JADRANSKI SUSJEDI ODABRALI SU GLAZBU U BORBI PROTIV KORONAVIRUSA

Talijani pjevaju s balkona
Objavljeno 20. ožujka, 2020.

Pošast koronavirusa koja je pregazila prvo Kinu, a onda i ostatak svijeta paralizirala je svaku ljudsku aktivnost na neodređeno vrijeme. Svi ćemo još jako dugo osjećati posljedice globalnog gospodarskog sloma koji se nadvio nad ionako krhkom rentabilnošću svjetske ekonomije. Zaustavljeni su svi javni događaji uključujući i brojne koncerte.

Od kada su digitalnim glazbenim formatima zavladali pirati ili se točnije otvorila mogućnost nekažnjene masovne razmjene nečega što predstavlja veliki trud onih koji glazbu stvaraju, u pravnom smislu iskazan kroz teško naplativo intelektualno vlasništvo, glazbenici su se okrenuli koncertiranju kako bi tegobno zaradili svoj kruh. Namjerno ovdje kažemo tegobno jer nisu svi oni koji se bave glazbenim biznisom novčano isplativi poput tinejdžerskih zvijezda. Nije nikakva tajna da mnogi glazbenici provedu godišnje više od 300 dana na putu kako bi svojim javnim nastupima stigli do publike koja je za taj doživljaj spremna izdvojiti novac za ulaznicu. Beskonačne turneje nerijetko ugrožavaju njihove privatne živote. Nisu svi Rolling Stonesi koji ne znaju što bi sa zarađenim milijunima i golemom imovinom koju su stekli. Sada je sve to stalo, što je izazvalo nemir i tjeskobu među ljudima iz kreativnih industrija.

Kako možemo posljednjih čitati, zatvorene su operne kuće, koncertne dvorane i kazališta te otkazani festivali. Političari kažu da smo u ratu s koronavirusom. Ta misao neodoljivo podsjeća na staru latinsku mudrost “Inter arma silent Musae” (Među oružjem šute Muze) koju smo puno puta čuli tijekom Domovinskog rata. No, u trenutcima kada nema nikakvih javnih glazbenih zbivanja, a cijela društva potresaju velike traume, osjećaj nesigurnosti, tjeskobe, neizvjesnosti i straha ne toliko za sebe koliko za bližnje, javlja se nevjerojatno živahan pučki genij koji je sam sebi bez pomoći psihijatra propisao terapiju. Kao što smo mogli vidjeti na snimcima koji dolaze iz Italije, ljudi pjevaju s prozora i balkona svojih zaključanih kuća! Nesalomljivi duh europskih južnjaka i ljepota talijanske himne koja se samoinicijativno redovito izvodi svakog dana u 18 sati oduševili su mnoge diljem svijeta.

Iako su Hrvati s pravom ponosni na “Lijepu našu” i ponekada mrgudno reagiraju na one koji se s njome poigravaju bez obzira je li riječ o predsjedničkoj inauguraciji ili neukusnoj paradi crvenog kiča iz Rijeke, nije nedomoljuban čin ustvrditi da neke tuđe himne izvrsno zvuče. Možemo se ovdje sjetiti i francuske “Marseljeze”, britanske “God Save The Queen” ili njemačkog “Deutschlandlieda” pa čak američke himne “The Star-Spangled Banner”. Ipak, posebno mjesto među himnama zauzima “Il Canto degli Italiani” koja zvuči kao da je ispala iz neke od opera Giuseppea Verdija, Gioachina Rossinija ili Giacoma Puccinija. Vjerojatno nema nikoga tko barem jednom u životu nije otfućkao samo za sebe talijansku himnu čiji alternativni naziv “Fratelli d’Italia” također zvuči vrlo melodično. Kada smo već kod Talijana i njihovog nesalomljivog duha i optimizma što vrijedi cijeniti i pokušati nasljedovati, masovna karantena koja je pogodila mnoge ljude, ne samo u Italiji, zaražene koronom podsjetila nas je na velikog Giovannija Boccacija i njegov “Decameron”. I radnja tog remek-djela renesansne književnosti iz 14. stoljeća bavi se karantenom usred epidemije kuge koja je poharala onodobnu Firencu. Ostanak kod kuće mnoge će ohrabriti da popričaju s djecom te konačno upoznaju sa svojom ženom ili mužem, a neki od prisilnih osamljenika prionut će i uz knjigu. Nije zabranjeno ni slušanje glazbe, makar i u digitalnom formatu pribavljenom na sumnjiv način. No, da ne zazvuči sve tako romantično, u Italiji i Španjolskoj ima i onih koji su morali dati otkaz u firmi u nemogućnosti da dobiju bolovanje kako bi ostali kod kuće čuvati djecu.

Jedna naša zanimljiva sugrađanka i poznata influencerica (utjecajnica) s kanalom na YouTubeu protiv psihoze koju je sa sobom donijela zaraza koronavirusom bori se preglasnim puštanjem turbofolka sa svoga prozora bezobrazno kršeći javni red i mir te izazivajući zgražanje svojih susjeda. Najčešće se čuje Lepa Brena, ali tu su i drugi junaci te žilave srpske subkulturne scene koja ne poznaje granice. Da ne bude riječ o “jednonacionalnom okupljanju” naša vrla susjeda s vremena na vrijeme pusti i Thompsona. Umjesto melodičnog belcanta kao u talijanskom slučaju, neotesani Balkanci koji su u velikom broju napučili Osijek teroriziraju susjede svojim glazbenim neukusom i decibelima, nije ih ničega stid i se ne boje kazne. Takvi će preživjeti ne samo koronavirus, kugu i koleru nego i nuklearnu kataklizmu.

Draško Celing