Novosti
KORONAVIRUS MIJENJA ŽIVOT U HRVATSKOJ

Zatvoreno sve što nije nužno, pazite na osobnu higijenu i držite distancu
Objavljeno 18. ožujka, 2020.
Predsjednik Milanović: Naš zadatak je da učinimo sve i zaštitimo naše majke i očeve, bake i djedove...

U Hrvatskoj su od četvrtka zabranjeni svi javni događaji i okupljanja te rad ugostiteljskih objekata, kao i trgovine koje ne prodaju prehrambene i higijenske artikle. Prema riječima ministra unutarnjih poslova i predsjednika Nacionalnog stožera civilne zaštite Davora Božinovića radit će samo najnužnije službe i uslužne djelatnosti. Riječ je o strožim mjerama socijalnog distanciranja radi sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.


"Osnovno je u ovoj epidemiji da se svatko pridržava mjera osobne higijene i socijalnog distanciranja, u zatvorenom prostoru dva metra, na otvorenom jedan metar udaljenosti među osobama", rekao je Božinović.


Obustavlja se rad za sve uslužne djelatnosti koje nisu prijeko potrebne za svakodnevno funkcioniranje zajednice – saune, bazeni, kina, noćni i diskoklubovi i slično. Također, obustavlja se rad muzeja, kazališta, plesnih škola i knjižnica, izložbi, frizera, kozmetičara, teretana i fitness centara, obustavljaju se sva sportska natjecanja, vjerska okupljanja i slično.


Božinović je rekao i da se obustavlja rad ugostiteljskih objekata svih kategorija, osim pripreme i dostave hrane i rada pučkih kuhinja. Obustavlja se rad i svih trgovina osim onih koje prodaju prehrambene i higijenske artikle, a radit će ljekarne, benzinske crpke, pekarnice, kiosci, specijalizirane trgovine dječjom opremom i za invalidska pomagala, prodaja hrane za životinje...


Zabrana se odnosi na rok od 30 dana.


Objekti koji će raditi moraju osigurati što veću udaljenost radnika i mjere socijalne distance. Također, moraju osigurati provjetravanje prostora, mjere pojačane higijene i svakodnevnog čišćenja prostora, a moraju osigurati i punktove s dezinfekcijskim sredstvima te plakate o pravilnom pranju ruku i zaštite. Poslodavci su dužni organizirati rad od kuće, organizirati telekonferencije, otkazati službena putovanja, zabraniti dolazak na posao radnicima koji boluju od akutnih respiratornih bolesti.


Lokalni civilni stožeri bit će zaduženi za provedbu tih mjera.


Vrijedi i privremena zabrana kretanja osoba preko graničnih prijelaza. Hrvatskim državljanima omogućit će se povratak u Hrvatsku, a državljanima članicama EU-a povratak u matične države. Izuzeci se odnose na zdravstvene djelatnike, stručnjake za skrb o starijima, prekogranične radnike, na policijske službenike, timove civilne zaštite, vojno osoblje, međunarodno vojno osoblje, putnike u tranzitu, a to će se morati osigurati dodatno. Sve trgovine koje će raditi moraju poštivati mjere Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, a on će izdati preporuke za prijevoz koje će vrijediti na nacionalnoj razini.


U Hrvatskoj u srijedu je bilo potvrđeno šest novih slučaja zaraze koronavirusom te ih je ukupno 87. Ministar zdravstva Vili Beroš u srijedu je rekao i da je do sada izliječeno pet osoba, a ukupno je testirano 1171 uzoraka. "Hitna medicinska djelatnost je intervenirala u 321 slučaju sumnje u ovu bolest", naglasio je Beroš.


Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak naveo je gradove u kojima se pojavio koronavirus i njihov točan broj. "U Zagrebu 41, u Zadru jedan, u Varaždinu šest, u Slavonskom Brodu jedan, u Sisku tri, u Rijeci 14, u Puli 10, u Osijeku sedam, i Karlovcu jedan, i u Zaboku tri", kazao je Capak. Također je rekao da imaju još jedan novi slučaj među zdravstvenim djelatnicima u bolnicama te ih je sada ukupno devet.


Predsjednik Republike Zoran Milanović ocijenio je u svom obraćanju javnosti da su u Hrvatskoj poduzete odgovarajuće mjere za sprječavanje širenja pandemije koronavirusa te pozvao sve građane da se odgovorno pridržavaju uputa Stožera civilne zaštite.


"Molim vas, i to očekujem od svih nas, da se naputaka i odluka koje taj stožer donosi ozbiljno pridržavamo, jer u ovoj krizi u kojoj se nalazimo država može i radi za nas određene stvari, i radi mnogo i, prema mome mišljenju, trenutačno radi dobro", rekao je Milanović. Posebice je istaknuo važnost brige za one najugroženije, za starije i bolesne.
"Ovo je bolest koja pogađa i fatalno pogađa one starije i bolesnije među nama. Naš zadatak je, sada kad smo toga potpuno svjesni, da učinimo sve da zaštitimo naše majke i očeve, bake i djedove, babe i didove, none, jer to su ljudi koji su nas podizali i brinuli za nas cijele naše živote, i to je, ako ništa drugo, ako ćemo samo tako gledati, a prije svega moramo tako gledati, naša ljudska obveza", rekao je Milanović. "Osobna odgovornost svakoga od nas, pridržavanje određenih pravila o kojima govorimo već danima, činit će razliku između uspjeha i neuspjeha, između duljine trajanja, odnosno, kraćeg trajanja ove krize, ne nužno između života i smrti", istaknuo je predsjednik RH. Ocijenio je kako se krizi od početka pristupilo na dobar način. "Kriza ipak nije tolika, dobro je što smo od početka krizi pristupili relativno ozbiljno i što ni u jednom trenutku nismo podlegli nekakvim niskim i teškom osjećajima, kamoli panici, što je riječ koju uopće ne želim koristiti", poručio je Milanović.


Dijana Pavlović/H
hitno
NOVE MJERE VRIJEDE OD ČETVRTKA
SAMOIZOLACIJU PREKRŠILE 132 OSOBE
U Hrvatskoj je u samoizolaciji više od 10.000 osoba, a njih 132 ju je prekršilo, odnosno izišli su iz svojih domova, iako to nisu smjeli učiniti. Kako je rečeno na konferenciji za novinare Kriznog stožera RH, policija i sanitarna inspekcija i dalje rade svoj posao u vezi kontrole samoizolacije, a samo u utorak bilo je 779 dojava građana o ljudima koji samoizolaciju krše. U Osječko-baranjskoj županiji ni jedna osoba nije napustila samoizolaciju u utorak, no zato je u Vukovarsko-srijemskoj županiji zabilježeno pet takvih slučajeva. Dan ranije policija je u Virovitičko-podravskoj županiji izvan samoizolacije zatekla dvojicu muškaraca u dobi od 46 i 31 godine. Umjesto da su bili kod kuće sami, otkriveni su u trgovačkom centru u Virovitici, i u kafiću u Pitomači. S.Lacić
U ITALIJI U 24 SATA 475 UMRLIH
U 24 sata u Italiji je od koronavirusa umrlo 475 osoba, što je najveći broj umrlih u 24 sata od izbijanja epidemije koja je odnijela ukupno 2978 života. Broj umrlih porastao je za 19 posto. Ukupni broj zaraženih virusom porastao je s 31.506 na 35.713, što je porast od 13,35 posto, objavila je talijanska civilna zaštita. Do sada se od koronavirusa u Italiji oporavilo 4025 osoba, što je značajan skok u odnosu na 2941 izliječenih osoba koliko ih je bilo u utorak. U internom vladinom dokumentu koji je procurio prošloga tjedna, navodi se da bi vrhunac epidemije mogao nastupiti najranije u srijedu, a da bi epidemija mogla završiti krajem travnja, pri čemu bi se, procjenjuje se, koronavirusom zarazilo oko 92 tisuće osoba. Mnogi smatraju tu procjenu vrlo optimističnom.
Možda ste propustili...

NADARENI – ZABORAVLJENI: REZULTATI OVISE O PODRŠCI OBITELJI

Snovi se, ipak, mogu ostvariti

NIJE BILO KRŠENJA MJERE SAMOIZOLACIJE

Šest novooboljelih u Osječko-baranjskoj županiji

Najčitanije iz rubrike