Dome slatki dome
SAVJET KAKO UŠTEDJETI NA HRANI

Planiranje unaprijed uz inteligentnu kupnju
Objavljeno 19. ožujka, 2020.
U ladicama za voće temperatura je između 8 i 10 ºC, vrata hladnjaka su za namirnice koje ne smiju biti pretjerano ohlađene

Organizacija ostave za hranu i hladnjaka omogućit će vam da vrlo brzo i bez dodatnog stresa pripremite zdrav obrok

Prvi način kako uštedjeti svakako je kupnja jeftinijih proizvoda. Osim toga, primijenite koncept tzv. inteligentne kupnje – planirajte obroke unaprijed, prije nabave provjerite kućne zalihe, a u trgovini se hrabro oduprite kupnji nepotrebnih proizvoda po primamljivim cijenama.

Organizacija ostave za hranu i hladnjaka omogućit će vam da vrlo brzo i bez dodatnog stresa pripremite zdrav obrok. Razmislite možete li, kada pogledate u hladnjak, zamrzivač ili ostavu, uzeti željenu namirnicu, brzo i bez uklanjanja gomile kutija, posuda ili vrećica. Prvi korak je spremanje ostave za hranu. Ono počinje bacanjem namirnica kojima je davno istekao rok upotrebe, uklanjanjem i poklanjanjem davno zaboravljenih, impulzivno kupljenih konzervi ili posuda hrane koju nitko nije htio jesti, a koja već dugo zauzima prostor.

Drugi korak zahtijeva malo više vremena i razmišljanja – kako, nakon detaljnog čišćenja koje će vam osigurati zdravstveno ispravne namirnice, a u slučaju hladnjaka ili zamrzivača i uštedjeti električnu energiju, spremiti namirnice natrag na police.

Osnovno pravilo glasi da što je namirnica osjetljivija na kvarenje, trebala bi biti što niže. Na najvišim policama trebale bi se držati namirnice koje ne zahtijevaju kuhanje - mliječni proizvodi, deserti, masni sirovi, suhomesnati proizvodi i ostatci obroka.

Niže police su mjesto za čuvanje hrane koja se mora skuhati ili ostatci hrane koji se moraju podgrijavati. Dno hladnjaka – staklena ploča iznad pregrada za voće i povrće, rezervirano je za meso zato što je najhladnije. Najsigurniji način koji će vam omogućiti da dobro očuvate hranu i ne dođete u situaciju da bacite ono što ste kupili ili pripremili je da ju zatvorite u plastične kutije.

U ladicama za voće i povrće temperatura je između 8 i 10 ºC dok se u vratima hladnjaka (od 8 do 10 ºC) čuvaju namirnice koje ne smiju biti pretjerano ohlađene, kao što su maslac, napitci, jaja. U pregradama vrata treba smjestiti i bočice sa začinima, umacima i slično jer će tako biti sačuvane od prevrtanja i prolijevanja. Jedino se kod nove generacije hladnjaka, tzv. no frost, ne morate brinuti o rasporedu jer su temperature u svim zonama iste.

Neke namirnice mogu se brže pokvariti na previše niskim temperaturama - banane, ananas, citrusi, krastavci, paprika, tikvice. Luk, krumpir i češnjak brže proklijaju na niskim temperaturama. Iako zlatno pravilo glasi da namirnice treba pripremiti što prije, dok su svježe, preporučuje se da zalihe, zbog uštede, osigurate za najviše dva tjedna.

Ostavu valja redovito spremati. To je najbolji način da organizirate sadržaj polica. Za početak sklonite sve sa svih polica. Provjerite datume isteka roka upotrebe na svim staklenkama, konzervama i bacite sve što više nije za upotrebu. Grupirajte slične namirnice. Brašno, šećer, rižu, palentu i tjestenine najbolje je čuvati u dobro zatvorenim staklenim posudama ili plastičnim, hermetički zatvorenim vakuum-posudama.

Prebrišite police i složite namirnice vodeći računa da vam one koje najčešće koristite budu nadohvat ruke.

Jasminka Knežević
Gotovo se sve može zamrznuti
Ušteda zamrzavanjem hrane može biti znatna ako nabavite veće količine mesa ili voća i povrća po sezonskim cijenama. Gotovo se sve namirnice mogu zamrznuti za kasniju pripremu. Treba samo voditi računa koliko se koja namirnica može čuvati u zamrzivaču. Najbolje je skladištiti slične namirnice u istu ladicu. Korisno je na svakom paketiću obilježiti o čemu se radi i datum stavljanja u zamrzivač kako biste u svakom trenutku znali što imate.
Organizacija ostave i hladnjaka omogućit će vam da vrlo brzo i bez dodatnog stresa pripremite zdrav obrok
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

TEST: EINHELL PICOBELLA

Dovedite lako svoju terasu i okućnicu u red

2

DIZAJN: INSPIRACIJE ZA UREĐENJE

Prostorni sklad za ugodan život

3

STANOVANJE : VRTNE OGRADE

Zanimljiva, jedinstvena, ali i vrlo funkcionalna