Dome slatki dome
SOBNE BILJKE

Umjereno zalijevanje
Objavljeno 19. ožujka, 2020.
U pripremljeno toplo klijalište ili sličan zaštićeni prostor – mali vrtlari koji nemaju plastenik ni staklenik prijesadnice mogu uzgojiti u posudama na prozorskoj klupici - već se posijala proljetna salata, kupus i kelj, rajčica, paprika i patlidžan te jednogodišnje cvijeće: petunija, salvija, ageratum i slično. Uzgojene prijesadnice posadit ćete na gredice kad prođe opasnost od kasnih proljetnih mrazova. Bude li hladno, osjetljivo povrće i začinsko bilje na gredicama prekrijte grančicama četinjača ili netkanom zaštitnom folijom. Prorijedite krošnje starijih stabala: odrežite sve osušene, bolesne i preguste grane. Orezivati možete i ukrasno grmlje koje cvate ljeti, no ne i forziciju, jorgovan, magnolije i drugo bilje koje će cvasti u proljeće jer biste time uklonili cvjetne pupove. Biljke koje prezimljuju u kući u loncima još miruju, pa ih zalijevajte umjereno: tek toliko da se korijenova bala ne zasuši. Cvatuće kućno bilje zalijevajte i prignojavajte redovito kako bi što duže cvalo. Pelargonije koje prezimljuju u podrumu prenesite u svijetlu prostoriju i orežite, a kad potjeraju mlade izboje, češće ih zalijevajte.

Prekontrolirajte uskladištene lukovice i gomolje cvijeća te povrće na tavanima, u spremištima i podrumima, pa odbacite ono koje je počelo trunuti. Ne zaboravite na zamrznuto povrće u škrinji. Presložite ga kako biste sve na vrijeme potrošili.

Niste li još raščistili povrtnjak i cvjetnjake, tople dane bez vjetra iskoristite za uklanjanje biljnih ostataka s gredica. Usitnite ih i odložite na kompostište. J.Kn.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike