Mozaik
JEDAN PARTNER NEDOSTAJE

Tango je ples za dvoje? U doba koronavirusa ne
Objavljeno 19. ožujka, 2020.
Satovi tanga, plesne predstave i tradicionalna tango-okupljanja, milongasi, suspendirani su

Ako je za tango potrebno dvoje, argentinskome nacionalnom plesu jedan partner odsad nedostaje. Satovi tanga, predstave i milongasi, tradicionalna tango-okupljanja, suspendirani su u Buenos Airesu na najmanje 15 dana u nastojanju da se suzbije širenje koronavirusa.

U svjetskoj prijestolnici tanga mnogima to teško pada. Jednako kao i zabrana okupljanja uz mate (biljni čaj) i okretanje asada (rošitlja). "Zagrljaji, poljupci, mate i tango, sva je naša tradicionalna kultura kompromitirana", kaže učitelj tanga Alejandro Ferreyra (35). U Južnoj Americi, većim dijelom na južnoj polutki i na kraju ljeta, znatno je manje zaraženih koronavirusom nego na sjevernoj. No vlasti ne žele riskirati. Argentina, koja zasad ima 79 oboljelih i dvoje umrlih, zatvorila je granice, škole i zabranila veća javna okupljanja.

Obustava prijeti i najpoznatijem simbolu argentinske romantične kulture. Tango se pleše na ulicama, trgovima, u kazalištima i obično privlači gomile posjetitelja da se u plesu i oni okušaju ili ga bar pogledaju. Dobne granice za taj strastveni ples, obraz uz obraz, ne postoje. Međutim, nastupilo je novo doba - socijalnog distanciranja. "Mi smo srdačno društvo, društvo poljubaca i zagrljaja", napisao je na Twitteru argentinski predsjednik Alberto Fernandez. "Ali neko vrijeme privrženost nećemo moći iskazivati fizički, nego nekako drukčije", upozorio je.

Ipak, temperamentni Argentinci ne odustaju, i tango neće umrijeti. Učitelji plesa napominju kako će ovo “koronavrijeme”, iskoristiti za izgrađivanje pojedinačnog plesnog stava. Dvorane su i ulice prazne, no plesači, poput nogometaša, na e-mail dobivaju plesni program od trenera koji svakodnevno plešu u svome domu, naravno, sami. “Iako je tango ples za par, svaki plesač treba raditi na sebi, pa je ovo idealno vrijeme za usavršavanje individualne tehnike. Samo dva kvalitetna plesača mogu stvoriti par koji u plesnom pokretu frca temperamentom, emocijama i kvalitetom. Solo treninzi u vlastitom domu nisu namijenjeni samo profesionalcima nego i potpunim početnicima”, kaže Ferreyra, koji preko društvenih mreža svakodnevno komunicira s plesačima tanga, njih nekoliko stotina.

Milan Bugarić/H
15

dana najmanje neće biti tanga u Buenos Airesu
79

oboljelih od koronavirusa, uz dva smrtna slučaja, zabilježila je Argentina do sada
Temperamentni Argentinci sada tango vježbaju individualno, u vlastitom domu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PJEVAČICA PINK I NJEZIN TROGODIŠNJI SIN BILI SU POZITIVNI

Preboljela koronu i donirala novac

2

HTJELI DONIJETI VEDRINU I POZITIVNO RAZMIŠLJANJE

Dečki iz osječkog Kasa snimili
videospot za “Bolje sutra”

3

PRODUKCIJSKA KUĆA WALT DISNEY

Odgođene su premijere 10 Marvelovih filmova