Crna kronika
VRHOVNI SUD POTVRDIO

Stevan Budač pravomoćno osuđen za ratni zločin u Baranji
Objavljeno 19. ožujka, 2020.
OSIJEK


Vrhovni je sud odbio žalbe i potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Osijeku kojom je Stevan Budač, zvani Džekson, iz Batine (53) osuđen na tri godine i deset mjeseci zatvora zbog ratnog zločina u Baranji 1991. Time je potvrđena presuda za nečovječno postupanje prema civilima u Batini, koje je zastrašivao.


Budač je 2018., prema europskom uhidbenom nalogu, uhićen u Rumunjskoj i predan Hrvatskoj. U prvom suđenju, 2002. godine, osuđen je u odsutnosti na 15 godina zatvora. Tada mu je suđeno s još devet osoba, no poslije je taj predmet odvojen.


Budača je optužnica teretila da je 1991. uhićivao civile i privodio ih na ispitivanje, gdje su zlostavljani. Radi zastrašivanja ispaljivao je projektile na kuće tih civila. Marina Šomođvarca je nakon višesatnog premlaćivanja, izmučenog i krvavog, radi zastrašivanja ostalog stanovništva, proveo kroz selo i odveo da ga takvog vide supruga i sin, pa ga je tek nakon toga odvezao u zatvor. Šomođvarac se od tada vodio kao nestala osoba, sve dok prije 17 godina njegovi posmrtni ostatci nisu ekshumirani iz masovne grobnice na groblju u Novom Sadu. Budača se teretilo i da je radi zastrašivanja na kuću drugog civila ispalio tromblonsku minu, stajalo je u optužnici.


- Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da će kazna zatvora od tri godine i deset mjeseci ispuniti svrhu kažnjavanja. Pri izricanju te kazne Vrhovni je sud vodio računa o svim olakotnim i otegotnim okolnostima. Sud je cijenio što optuženik prije nije osuđivan, njegovu mladost u vrijeme počinjenja djela (tada 24 godine), okolnost da je u međuvremenu postao otac troje djece te količinu kriminalne aktivnosti. Na kaznu je utjecalo i znatno smanjenje radnji počinjenja djela. Procjena je suda da se svrha kažnjavanja može postići i ublaženom kaznom zatvora u trajanju tri godine i deset mjeseci, stoji u odluci Vrhovnog suda.
- Ova će kazna utjecati i na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak, koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Kazna sadržava i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje je optuženik prouzročio žrtvama - zaključuje Vrhovni sud u obrazloženju presude. Budač je u pritvoru od lipnja 2018. S.Lacić
U prvom suđenju, 2002. godine, osuđen je u odsutnosti na 15 godina zatvora
21

mjesec Budač se već nalazi u pritvoru nakon izručenja Hrvatskoj iz Rumunjske, gdje je uhićen